Stormarna tog sandstranden – spolades ut i havet

På badstranden i Burgsviks hamn saknas tusen ton med sand som har spolats ut i viken. Nu vill utvecklingsbolaget få tillstånd för att forsla tillbaka sanden från havsbottnen.

I sin tillståndsansökan till Länsstyrelsen på Gotland beskriver utvecklingsbolaget vattenbrynet som "en grund pöl med stillastående vatten, utanför denna en sandbank och sedan ankeldjupt vatten."

I sin tillståndsansökan till Länsstyrelsen på Gotland beskriver utvecklingsbolaget vattenbrynet som "en grund pöl med stillastående vatten, utanför denna en sandbank och sedan ankeldjupt vatten."

Foto: Hanna Mi Jakobson

Burgsvik2022-06-02 11:15

– Där det står vatten, där stranden har varit, är det bara sten under. Det är ingenting kvar, säger Isak Söderström.

Han sitter i styrelsen för Burgsvikens utvecklingsbolag som köpte hamnen av regionen för tre år sedan. I år har strandsträckan smalnat av och vid vattenbrynet finns en stor pöl med stillastående vatten.

– Lämnar man det så här kommer det att bli ett jockhål med sånt här som är illaluktande, säger Isak Söderström och pekar på högarna med släke som torkar i solen.

Han är även grävmaskinist och den som rensar stranden inför sommarsäsongerna. I år var det mer tång än vanligt som hade flutit upp från havet.

– Vi brukar ha mellan 20 och 30 centimeter med släke, men i år är det i snitt 85 centimeter, säger han.

Under januaristormarna slungades det upp stora mängder på stranden och delar av hamnens infrastruktur förstördes.

– Jag var här när stormen var som värst och det var mellan en och en halv till två meter höga vågor som slog in här. Det var en extrem storm, säger Isak Söderström.

Trappan ner från bastun som sköljdes bort har ersatts av en ny, stenarna som flöt iväg under soldäcket har gjutits på plats igen och en ny badbrygga håller på att byggas. Det som kvarstår är att få tillbaka sanden upp på land. I utvecklingsbolagets ansökan till Länsstyrelsen på Gotland beskriver de problemet och ber om tillstånd att få återställa badstranden.

– Vi hoppas verkligen att vi får tillståndet från Länsstyrelsen. Ärligt talat vet jag inte vad vi ska göra annars, säger Isak Södersström.

undefined
"Jag vet inte hur vi ska göra annars" säger Isak Söderström som hoppas på ett tillstånd från Länsstyrelsen om att föra tillbaka sanden från vattnet och upp på land.

De tre tidigare åren har det sköljts bort ungefär hundra ton sand inför varje badsäsong och utvecklingsbolaget har då köpt sand för att fylla på. I år saknas det tio gånger så mycket.

– Vi får inte tag i sand och får vi inte det så är det kört. Även om vi får tag i sand så är tusen ton inte gratis, säger Isak Söderström.

I stället för att tillföra ny sand vill de köra ut med en schaktmaskin i vattnet och förflytta sanden.

– Man går ut med en maskin och skalar av försiktigt och sedan för man upp det på land, beskriver Isak Söderström.

Det är redan månadskiftet mellan maj och juni, med en ny turistsäsong som har börjat.

– Vi hade behövt göra det nu egentligen, genast. Säsongen är ju här, men det är fel årstid att utföra det här enligt Länsstyrelsen. Jag antar att det har att göra med fågelhäckning och fiskliv att göra, säger han.

Själv ser Isak Söderström inga risker med att göra ingreppet nu.

– Nej, det går ett par dygn och sedan är det fin botten igen, säger han.

Eftersom det är ett återkommande problem behöver det även lösas långsiktigt.

– Det är jättesvårt, vi tittar nu på en bättre lösning för framtiden. Antagligen någon form av barriär och ha sand ovanför, men i det första skedet måste vi lösa det akut.

undefined
"Det är gott om sand i viken", säger Gunnie Peterson som sitter i Burgsviks hamn, där delar av sandstranden har hamnat 50 till 75 meter ut.

Vid grillplatsen intill stranden sitter Gunnie Peterson, som är uppväxt i Burgsvik och numera är här under hela sommarhalvåret. Hon berättar att det brukade vara en betongkant som följde strandlinjen när hon var yngre.

– Ja, vi pratar om att gjuta en betongkant som kan stoppa upp, säger Isak Söderström.

Han skakar på huvudet när hon frågar honom om de har fått något tillstånd för att forsla tillbaka sanden ännu.

– Havet tar, men det måste få ge tillbaka också, påpekar Gunnie Peterson och Isak Söderström håller med.

undefined
"Vi rensar släken inför säsongen och det var ingen som hade insett omfattningen av det här innan", säger Isak Söderström vid stranden i Burgsviks hamn.
Vattenverksamhet

Vattenverksamhet är arbeten och anläggningar i vatten som förändrar vattenområdens djup, storlek eller läge. För att få utföra det behöver man oftast anmäla eller ansöka om tillstånd. Vissa krav ska vara uppfyllda och lämpliga skyddsåtgärder genomföras för att begränsa den negativa påverkan på vattenmiljön. Bland annat ska du ha förfoganderätt över vattnet, följa miljöbalkens hänsynsregler och skydda fisket.

Källa: Länsstyrelsens hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!