Fler gårdar utredda för ehec

Efter det allvarliga ehec-utbrottet som drabbade ett 20-tal personer i landet har tre gotländska gårdar utretts för smitta.

BAKTERIER. Tarmbakterien ehec finns i olika varianter som drabbar människor olika hårt. Den bakteriestam som orsakade utbrottet i höstas var en särskilt allvarlig variant som orsakade njurskador hos flera personer.

BAKTERIER. Tarmbakterien ehec finns i olika varianter som drabbar människor olika hårt. Den bakteriestam som orsakade utbrottet i höstas var en särskilt allvarlig variant som orsakade njurskador hos flera personer.

Foto: HO/TT

ehec-smittan2016-12-07 13:36

Det var i slutet av september som ett 20-tal personer i olika delar av landet insjuknade i en särskilt elak variant av tarmbakterien ehec. Köttet spårades till en gotländsk gård.

LÄS ÄVEN: Barn drabbade av gotländsk ehec-smitta

Slakteriet har vidtagit särskilda rutiner med ökade provtagningar och djuren från den drabbade gården slaktas alltid sist på dagen. Provtagningarna hos slakteriet har dock inte visat på fler smittade djur.

Tre gotländska gårdar har under hösten utretts i jakt på ehec-smittan, vilket P4 Gotland var först med att rapportera. Nu är provsvaren klara.

LÄS ÄVEN: "Vi har följt lagstiftningen"

Mariann Dahlquist, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, berättar att en av de provtagna gårdarna är den gård dit smittan sedan tidigare spårats.

– Den har provtagits positivt för en bakterie som är kopplad till samma stam som orsakade utbrottet. Det är en av de allvarligaste varianterna av ehec.

LÄS ÄVEN: "Läkaren trodde inte jag skulle klara det"

En av de andra gårdarna har visat positivt svar för en variant som kan vara potentiellt farlig, men det är inte samma sort som de insjuknade drabbats av. Djurägaren har fått rekommendationer om besöks- och hygienrutiner för att smittan ska försvinna så snabbt som möjligt.

På den tredje gården har resultatet varit negativt.

Enligt Mariann Dahlquist verkar det kunna dyka upp ehec-bakterier som är mer sjukdomsframkallande i vissa områden i landet för att sedan minska eller försvinna. Bakterien kan finnas i naturen och det är inte ovanligt att smittan dyker upp i djurbesättningar då och då.

Är Gotland mer drabbat än andra delar av landet?

–  Det är en smitta som kan komma och gå i ett område. Nu finansierar myndigheterna en bredare undersökning på frivillig basis i området. Om vi ser att det finns många positiva besättningar kan vi gå ut med bred information för att minska risken för smitta hos människor, säger Mariann Dahlquist. Det är också viktigt att följa Livsmedelverkets hygienråd när det gäller hantering av olika livsmedel som exempelvis att genomsteka köttfärs.

Fakta om ehec

•Symtomen på ehec är allt ifrån milda symtom med diarré och magsmärtor till blodig diarré. Cirka 5procent av dem som insjuknar utvecklar HUS, hemolytiskt uremiskt syndrom, vilket är en allvarlig följdsjukdom som påverkar njurarna och kan ge kroniska besvär.

•Sjukdomen är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Idisslare, framför allt nötkreatur, men även får och getter, kan bära på bakterien.

•Smittan kan spridas via kontakt med djur eller med gödsel från djuren, men också via förorenade livsmedel, vatten eller miljön kring smittade djur.

Råd för att undvika att bli smittad

Genom att följa några hygienråd kan du skydda dig från att bli smittad. Råden är extra viktiga att följa för små barn. Barn smittas vanligen lättare och blir ofta sjukare än vuxna. God hand- och livsmedelshygien förebygger smitta.

•Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur eller andra idisslare som till exempel får och getter.

•Smaka inte på rå köttfärs

•Genomstek köttfärs ordentligt

•Drick inte opastöriserad mjölk

•Ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk

•Skölj grönsaker ordentligt

•Var noga med att tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött

•Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!