Badplatsen räddades – nu kämpar hon för alla socknar

De små avstånden på Gotland talar för en potentiell återbefolkning av landsbygden. Så tänker åtminstone Maria Berglund, Etelhem, som tar över lokalklubban inom Hela Sverige ska leva.

Maria Berglund, som ibland kallas Mia, vid den badplats som blev en språngbräda för hennes engagemang.

Maria Berglund, som ibland kallas Mia, vid den badplats som blev en språngbräda för hennes engagemang.

Foto: Simon Bendelin

Etelhem2024-04-24 18:45

Den här ”vårdagen” i mitten av april är det faktiskt riktigt svinkallt i Etelhem. Längtan till sommaren blir stark, när man kliver ut på badbryggorna i Sigvalde träsk.

Historien tar sin början här, kan man säga, den som ska leda fram till en ny lokalordförande för föreningen Hela Sverige ska leva.

2020 tog regionen beslutet att inte längre driva en offentlig badplats vid träsket, av besparingsskäl. All utrustning skulle tas bort – om inte någon annan ville ta över driften.

Maria Berglund, från Vendelsö utanför Stockholm, hade bott i Etelhem i 18 år då. Hon var en av flera i socknen som ville ta upp kampen:

– Ingen av oss hade någon erfarenhet av sånt här. Men vi kontaktade Kristina Olsson i När, som sitter med i Gubis (Gotländska utvecklingsbolag i samverkan), för att höra hur man kan strukturera upp arbetet och vad man ger sig in på. Vi har många engagerade här i Etelhem, jag var en av personerna som höll ihop arbetet och höll i markservicen.

undefined
Sigvalde träsk har kunnat förbli ett besöksmål, tack vare lokalt engagemang.

Lösningen blev att skapa en Sigvaldegrupp inom hembygdsföreningen. Resultatet blev inte bara ett övertagande, utan även en rejäl uppfräschning.

– Vi sökte och fick medel till det, så vi tog bort underlaget och lade en ny duk, sedan satte vi tillbaka bryggorna igen.

Förutom bryggorna finns även hopptorn, grillplats, toaletter, utegym och motionsspår i anslutning. Vissa helger tar man hit socknens portabla bastu och föreningen Sportfiskarna har också återkommande evenemang på platsen – bland annat nedsänkning av gamla julgranar för att skapa abborrlekis i träsket.

På somrarna hålls ibland simskola, triathlon och även cirkelträning vid enstaka tillfällen.

Pånyttskapandet av denna frilufts- och mötesplats var en stor anledning till att Etelhem utsågs till Årets socken 2022.

Den utmärkelsen delas sedan 2021 ut av Gotlands lokaldistrikt inom Hela Sverige ska leva – så nu närmar vi oss att knyta ihop den här berättelsen.

– Jag träffade styrelsen i samband med att priset delades ut. Efter det höll vi kontakt, jag var faktiskt med på något styrelsemöte och deras valberedning började tydligen hålla ögonen på mig, berättar Maria Berglund.

undefined
Maria Berglund med åkrar och Etelhems kyrka i bakgrunden.

Hela Sverige ska leva kan beskrivas som ett riksorgan för landsbygdsfrågor och för föreningar inom socken- och lokalutveckling i hela landet.

På Gotland har profilen Anders Thomasson hållit i den lokala taktpinnen de senaste åren. När han valde att inte ställa upp för omval fick Maria Berglund ett telefonsamtal.

– Jag känner flera i styrelsen och det kändes viktigt. Men jag ringde också Anders och pratade i säkert en timme, innan jag sa ja.

Varför känns det som en viktig förening?

– Det behövs en balans mellan stad och land, det ska inte spela någon roll var du bor och alla platser är lika viktiga.

undefined
Till vardags är hon enhetschef på Försäkringskassan. Ibland jobbar hon från hemmakontoret i vardagsrummet.

Maria Berglund verkar inte ta någon särskild agenda med sig in i sitt nya uppdrag, men ett ämne som intresserar är krisberedskap.

Där är hon även superlokalt engagerad, med Etelhems planerade ansökan om en plats i Region Gotlands ”Stark socken-projekt”.

– Sedan är ungdomsfrågan väldigt relevant, jag tycker att det fortfarande verkar urholkas alltmer med barn och unga på landet.

Hur ser Gotlands landsbygd ut om tio år?

– Oj, det är svårt att blicka så långt fram när all utveckling går så fort. Men förhoppningen är väl att den ska återbefolkas och avstånden här är så små, så det talar för att det borde kunna fungera, anser Maria Berglund.

undefined
Maria Berglund har tre döttrar: En på gymnasiet, en på högstadiet och en på mellanstadiet.
undefined
Maria Berglund förodlar paprika i köksfönstret.
undefined
Maria Berglund utanför hemmet i Etelhem.
undefined
På badbryggorna vid Sigvalde träsk. Här finns även hopptorn.
undefined
I närheten av träsket finns ett relativt nybyggt utegym.
Hela Sverige ska leva

Hela Sverige ska leva är en ideell förening som bildades 1989, i slutet av den stora rikskampanjen med samma namn. Den är partipolitiskt obunden och "en av få organisationer i Sverige som tar ett helhetsgrepp kring landsbygdsfrågorna", enligt den egna hemsidan.

Det är en medlemsförening för lokala utvecklingsgrupper – alltså byaföreningar, samhällsföreningar, fiberföreningar, med flera, som alla arbetar för sin bygds bästa. 

Dessutom finns 24 länsavdelningar, som samordnar och driver gemensamma frågor på regional nivå och finns till hands när de lokala grupperna i länet vill ha stöd och råd.

Källa: Helasverige.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!