Georg Riedel död - skapade sina svenska rötter på Fårö

Musikern och kompositören Georg Riedel är död. Han gav sitt hjärta åt jazzmusiken och inte minst åt sitt älskade Fårö. Där skapade han sina rötter, där satt han och komponerade.

Georg Riedel kom till Lansa på Fårö på 1970-talet. Där kom hans hjärta att slå rot, ett substitut för de rötter i Sverige som han aldrig haft.

Georg Riedel kom till Lansa på Fårö på 1970-talet. Där kom hans hjärta att slå rot, ett substitut för de rötter i Sverige som han aldrig haft.

Foto: Bengan Zettergren

Fårö2024-02-27 10:00

Tack vare Georg Riedel har vi musikaliska örhängen som ”Idas sommarvisa”, ”Snickerboa” och ”Sjörövarfabbes visa”.

Inte en skolavslutning utan hans innerliga toner. Någon som dottern tillika musikern Sarah Riedel tyckte var pinsamt som barn.

– Men så är det väl i en viss ålder, då är allt som förknippas med ens föräldrar pinsamt. Nu är det min dotter som sjunger de sångerna. Nu tycker jag bara det är fint att de lever vidare, har hon sagt i en intervju.

undefined
Georg Riedel och hans kontrabas var ofta synlig på Gotland. På Jazzklubben, på Barnkörveckan på Fårö, vid konserter med Allmännas sången, vid Gullinkonserterna...ja, överallt.

Georg Riedel föddes i tjeckiska Karlova Vary, i dag känt som Karlsbad, i januari 1934 och kom till Sverige som fyraåring sedan pappan som var arkitekt fått jobb i Stockholm i samband med bygget av Södersjukhuset.

I Europa kom sedan kriget att rasa, Georgs mormor var judinna och dog i Auschwitz.

Georg och övriga i familjen tvingades rota sig i det nya landet där han som få andra senare kom att ge inte minst den svenska landsbygden sin musikaliska färg.

– Jag har inga rötter i Sverige, när jag första gången, på 70-talet, kom till Fårö blev det ett substitut för det ursprung jag inte har, har han sagt.

undefined
Under den stora flyktingström som inleddes 2015 hamnade många på asylboende på Gotland, bland annat i Fårösund där Georg Riedel deltog som volontär. Fåröprofilen Kertin Blomberg berättar: "Georg kom till våra aktiviteter. Först spelade han kubb med killarna, när vi satt oss ner började barnen spontant sjunga Georgs sånger. Han blev mycket rörd tog mig avsides och frågade hur han kunde stödja nätverket. "Tillsammans på norr." Därefter satte han in 10 000 kronor till vår verksamhet. Veckan efter kom han tillbaka och hade då sin bas med sig som alla barnen fick spela på".

Han kände sig välkommen och uppskattad. Vilken är svårare än alla de priser han belönats med genom åren:

– De tycker väl det är kul att jag håller på med musik, det är inte så kontroversiellt. Annars måste man ju bo där i generationer, skattade han i den intervjun.

undefined
OSLO 20131030. Den Norske Opera & Balletts barnekor uppträder här tillsammans med Georg Riedel under en konsert 2013.

Under karriären skapade han inte bara musik till Astrid Lindgrens världar, han var även med sin kontrabas en betydande del i den mest sålda svenska jazzinspelningen genom tiderna: "Jazz på svenska” tillsammans med pianisten Jan Johansson. 

Han har också skrivit en del konstmusik samt arbetat med författare som Lennart Hellsing, även han knuten till Fårö, och Barbro Lindgren och ligger bakom signaturen till Alfons Åberg.

undefined
Sångerskan Barbro Hörberg, trummisen Egil Johansen, Georg Riedel och pianisten Bengt Hallberg i Paris 1972.

Men allt detta var på nationellt plan. Också på Gotland var han stor del i kulturlivet. Jazzklubben, inte minst, där han spelat massor av gånger och i fjol hyllades hans värv flera gånger av Gotlandsmusiken.

På sitt älskade Fårö var han 1987 delaktig i att skapa Barnkörveckan.

– De allra flesta som deltagit där har varit sommar-Fåröbarn vilket inneburit att hans verk spritt sig över hela landet, säger författaren och radiorösten Eva Sjöstrand, som även är verksam inom Allmänna sången som gjort många konserter tillsammans med Riedel genom åren.

undefined
Sångerskan, musikern och kompositören Sarah Riedel har tillbringat tid på Fårö i hela sitt liv. Fårö är trygghet och hemma, här kan hon andas, här flyger tonerna fritt.

Hon minns hans tillbakadragna vänlighet, detsamma minns Gunnel Wallin som under många år administrerat Gullinkonserterna i Sanda:

– Han och Jan Allan spelade här i säkert 20 år. Han var aldrig svår att ha med och göra, han var helt enkelt lätt att tycka om.

Hon minns hur hon fick ett telefonsamtal inför konserten 2022 då Riedel inte skulle musicera. ”Tror du jag kan komma och lyssna? Jag kan sitta längst bak”.

– Sådan var han, säger hon. Vänlig och lite försynt.

Det är för övrigt inte enda beröringspunkten mellan Riedel och den världsberömde jazzsaxofonisten Lars Gullin från Sanda. Nämligen: När Riedel tog studenten 1953 satt Gullin, som då bodde i Stockholm, och spelade på klassens studentflak!

undefined
2021 tilldelades Georg Riedel Kungliga Musikaliska Akademiens tonsättarpris, ett av otaliga priser han fått för sin musikergärning.

Författaren Ronnie G. Lundin bor liksom Riedels vid Lansa på Fårö.

– Vi var inte så nära att det kan kallas vänner, men han var alltid trevlig och artig. Så sent som på Fårönatta i fjol kom han och köpte en bok. Han sade inte så mycket, det var mest hans fru Gudrun som pratade och som jag kände bättre.

Georg Riedel avled på söndagskvällen omgiven av familjen efter en tids sjukdom. Han blev 90 år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!