Vera Morge öppnar skåpsluckan med texten ”vikare 2” och lägger in mobilen för kvällen. Passet på hemtjänsten i Fårösund ska precis börja och sträcker sig till klockan 21.
– Det är min andra sommar här. Det var ett lätt beslut att komma tillbaka eftersom jag visste att jag skulle trivas, säger hon.
Det var inför förra sommaren som en vän till Vera Morge tipsade om sommarjobb inom hemtjänsten på Gotland. En snabb huvudräkning visade hur mycket mer det skulle löna sig att släppa Stockholm och flytta ner till Gotland i tre månader.
Ifjol lanserade Region Gotland en bonus till alla sommarvikarier inom omsorg av äldre eller personer med funktionsnedsättningar. För säsongsarbetare i Visby ligger bonusen på 5 000 extra i månaden och på landsbygden 10 000 kronor.
Kampanjen ledde till rekordmånga ansökningar – över tusen personer ville arbeta inom omsorgen på Gotland och bemanningen i sommar landade på en godkänd nivå. Men Vera Morge rycker på axlarna när pengarna kommer på tal.
– I början tänkte man mer på vilken bra deal det var. Men senare handlade det inte om att man tjänade jättemycket pengar. Att ta hand om människor blev så givande och dem jag jobbade med började betyda mycket för mig.
Kvällens korg fyller Vera Morge på med sterila handskar och en kaffetermos. Passerkortet med ett leende och titeln boendeassistent hänger runt halsen. Varje skift har ungefär 22 inplanerade besök, men samma person kan stå för flera av besöken.
Efter att hemtjänsten i Fårösund nu även tagit över omsorgen av äldre i området kring Lärbro har antalet människor Vera Morge träffar per dag ökat något. I kommuner runt om i landet har anställda i äldreomsorgen larmat om stressiga arbetsförhållanden, men det är något som hon inte känner igen på Gotland.
– Vi har scheman som är tidsbaserade, men inte så definierade. Ibland tar det ta längre tid hos en viss person, ibland kortare. För mig kan stressen komma från den stora mängden turister.
Eftersom hemtjänsten har sitt kontor i Fårösund måste personalen ta färjan över till Fårö, och på sommaren kan köerna ringla långa. Larmar en vårdtagare ska hemtjänsten vara på plats inom 40 minuter.
– Är det en särskild person som larmar så vet man att det kan vara något relativt allvarligt som har hänt. Trafiken och den stora mängden människor kan göra det en aning svårt att komma dit snabbt. Vi ställer oss i förturskön, vilket kan provocera vissa.
Bland turisterna finns även de som behöver hemtjänst över sommarmånaderna. I år fick Region Gotland in drygt 90 ansökningar om tillfällig hemtjänst, ibland med så kort varsel att behovet blir svårt att ta höjd för.
I Fårösund arbetar, förutom den ordinarie personalen, åtta sommarvikarier i år. Två personer har kommit tillbaka från tidigare somrar, och ytterligare en tog steget över till en fast anställning. Arbetslaget är ett sammansvetsat gäng, enligt Vera Morge.
– Alla här backar varandra. Det är något jag tycker skiljer sig från andra arbetsplatser jag har varit på och det känns ganska mäktigt. Vi pratar med varandra, även om det som är tungt.
För Vera Morge kan säsongsvikariaten innebära att det går flera månader utan att se de äldre. Några kan gå bort eller hastigt försämras medan hon befinner sig någon annanstans.
– Jag tror att det är mentalt det tyngsta, när man kan se en försämring hos någon man brukade besöka varje dag förra sommaren. Men det finns något fint i att får vara med resten av den korta tiden som någon har kvar. Man pratar om gamla minnen, livet i sig och får en väldigt annan bild av hur det kan se ut.
Till hösten återgår livet till det vanliga för Vera Morge. Händer med sterila handskar förbyts till fingrar täckta i färg. Hon studerar det fyraåriga programmet fri konst på den Kungliga Konstakademin i Haag. Att hoppa mellan hemtjänsten på Fårö och skolans ateljéer i Nederländerna har redan lett till några höjda ögonbryn.
– Något samband mellan konst och hemtjänsten kanske inte riktigt finns. Men för mig finns det något så himla kul i att göra någonting helt annorlunda, som jag inte gjort annars.
Vera Morge tar bilnycklarna i handen och ger sig ut mot färjekön. Drömmen är att satsa på konsten, men framtida lov är redan tänkta att spenderas på ön.
– Största delen till varför jag vill fortsätta även nästa jul och sommar är att detta jobb känns otroligt, otroligt viktigt. Varje dag känner jag att man gör skillnad för människor som annars har det svårt.