Ryftes: "Vi kan inte konkurrera på samma villkor"

Fraktpriserna med färjorna har ökat kraftigt de senaste åren, vilket får stora konsekvenser för bland andra öns livsmedelsproducenter. En av dessa är Ryftes. "Har fyra gånger högre fraktkostnader än konkurrenterna på fastlandet", säger Erika Andersson.

"Blickar man längre tillbaka så kan vi se att fraktpriserna ökat med 30 till 50 procent mellan november 2021 och februari i år", säger Erika Andersson, försäljningsansvarig på Ryftes.

"Blickar man längre tillbaka så kan vi se att fraktpriserna ökat med 30 till 50 procent mellan november 2021 och februari i år", säger Erika Andersson, försäljningsansvarig på Ryftes.

Foto: Emil Lundberg

Fole2023-04-19 12:45

Det finns mängder av livsmedelsproducenter på Gotland, både stora och små, och alla som på något sätt exporterar produkter till fastlandet är beroende av färjetrafiken. Det innebär även att i takt med att färjepriserna ökat den senaste tiden så har också fraktpriserna gjort det, vilket fört med sig ökade kostnader för såväl själva producenterna som åkerierna. 

undefined
De höjda färjepriserna har gjort att fraktkostnaderna för de gotländska livsmedelsproducenterna och åkerierna ökat kraftigt de senaste åren.

En av Gotlands absolut största exportörer av livsmedel är familjeföretaget Ryftes, som enligt försäljningsansvarige Erika Andersson skickar två lastbilar fulla med morötter till fastlandet i stort sett varje dag. Hon berättar att den kraftiga höjningen som Destination Gotland gjorde i vintras har påverkat dem, men att den delvis ”tagits ut” av att drivsmedelstillägget under samma period gått ned något. Det är istället de många höjningar som gjorts senaste åren som fått fraktkostnaderna att skjuta i höjden.

– Blickar man längre tillbaka så kan vi se att fraktpriserna ökat med 30 till 50 procent mellan november 2021 och februari i år. Det är en väldigt stor ökning i en bransch där man pratar om ören när man prissätter produkterna, säger Erika Andersson.

undefined
"Blickar man längre tillbaka så kan vi se att fraktpriserna ökat med 30 till 50 procent mellan november 2021 och februari i år", säger Erika Andersson, försäljningsansvarig på Ryftes.

Hon berättar att de stora kedjornas centrallager ligger i Helsingborg, och i november 2021 betalade Ryftes ungefär tre gånger mer för sin frakt än vad en producent i Skånetrakten gjorde. 

– De producenterna har ju också fått höjningar, men nu är våra fraktkostnader fyra gånger högre, och då konkurrerar vi om samma kunder. Vi märker ju at det finns en viss förståelse hos kunderna kring att våra priser blivit högre, men samtidigt så jämförs ju våra produkter med fastlandsproducenternas.

undefined
"Färjan är vår landsväg, och jag hade önskat att politikerna lade större vikt vid vår ö så att man jämnade ut villkoren mellan de olika landsdelarna", säger Erika Andersson.

Erika Andersson vill inte gå in på hur mycket pengar Ryftes förlorar på de ökade fraktpriserna, men hon säger att det handlar om "stora summor".

– De milen vi har per båt kostar långt mycket mer än om det hade varit landsväg våra morötter färdades på. Det gör ju att vi inte kan konkurrera på samma villkor som producenterna på fastlandet.

Regeringen har inte med någon kompensation till de höjda färjepriserna i sin vårbudget. Tycker du att politikerna bryr sig tillräckligt mycket om hur färjepriserna påverkar de som bor och verkar på ön?

– Nej, det tycker jag inte. Färjan är vår landsväg, och jag hade önskat att politikerna lade större vikt vid vår ö så att man jämnade ut villkoren mellan de olika landsdelarna.

undefined
Enligt Erika Andersson går en lastbil från Ryftes till Nynäshamn fem dagar i veckan, och en lastbil tiill Oskarshamn sex dagar i veckan. Familjeföretaget i Fole exporterar med andra ord en hel del grönsaker från Gotland till fastlandet.

Enligt Erika Andersson så är gotländska morötter eftertraktade på fastlandet, trots att de alltså kostar mer än morötter odlade på andra sidan Östersjön.

– De gotländska morötterna är sötare, vilket det finns en hel del aktörer som värdesätter. Och det är tur det, för hade det bara handlar om priset hade vi varit körda redan.

Hur tänker ni långsiktigt när det gäller er verksamhet och fraktpriserna?

– Det är en fantastisk förmån att vara här på Gotland och driva den här verksamheten, men det är klart att vi skulle vilja att det inte kostade mer att frakta med båt än om det var landsväg. Det här är ett familjeföretag, och vi vill fortsätta med det som våra föräldrar startat upp. Men i slutänden måste det såklart även vara ekonomiskt hållbart.

Är det ekonomiskt hållbart då?

– Vi kämpar på och hoppas kunna fortsätta med det vi gör. Det är verkligen inte så att vi har några planer på att lägga ner. 

Ryftes

Ryftes är ett gotländskt familjeföretag i Fole som grundades av Yngve Andersson på 1960-talet. Till en början odlades jordgubbar, men bara några år senare började man odla morötter, vilket även har blivit nästintill synonymt med företaget.

I dag drivs Ryftes huvudsakligen av systrarna Karin och Erika Andersson, där Karin är vd i företaget och Erika är försäljningsansvarig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!