Låt oss därför titta tillbaka på 2022 och plocka fram några ljuspunkter.
Flest gotlänningar någonsin
Aldrig tidigare har Gotlands haft fler invånare. Den 1 november var 61 167 personer skrivna på ön, 195 fler än året före och en ökning med 0,32 procent.
”Det går inte att nog understryka hur viktigt det är med en ökande befolkning” sade Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande och pekar bland annat på ökad skattekraft.
Sverige öppnade efter pandemin
Natten mellan den 8 och 9 februari öppnade Sverige efter två års skilda grader av restriktioner. Covid-19 ansågs inte längre samhällsfarligt och med ens gick det åter att befinna sig mer än åtta personer i samma rum. Vi minns ju hur det varit, tröttsamt och träligt. Ingen sång, jo, för all del, men ingen dans.
Ingenting av någonting nästan, i perioder ingen undervisning i skolan för skolelever och många i arbetsför ålder tvingades jobba hemma. Äntligen fick vi mötas igen. Så härligt.
Hoburg vann solligan
Allt kan mätas på skilda sätt, men i SVT:s solliga kom Hoburg på första plats med sina 563 soltimmar, att jämföra med tvåan Svenska högarnas 554 och trean Ölands norra uddes 553 och fyra Visbys 546.
Men Svenska högarna är en fyrplats utanför Norrtälje och där är det inte många som njuter av strålarna, inte på Ölands norra udde heller. Men vid Hoburg är det drag (visst?). För att inte tala om i Visby om sommaren. Summa summarum, solen häller de flesta av sina strålar över Gotland. Punkt.
Gotlänningarna samlade in mest pengar
Kanske har det en historisk grund; det gotländska ö-läget, utsattheten, de många flyktingar som kommit sjövägen och tagits om hand. För 2022 hände det igen: Gotland samlade in mest pengar per capita i den stora ”Världens barn”-insamlingen i oktober. Så har det varit i flera år. Under ett år av krig kunde också många andra vittna om givmildhet och engagemanget inte minst för det invaderade Ukraina.
Vi fick möjlighet att välja
Den 11 september var det val i Sverige. Resultatet blev som det blev; vissa tycker det gick bra, andra tycker det gick dåligt. Men det var åtminstone demokratiska val. Och det är bättre och mer värt än många av oss antagligen förstår.
...och vi har ju trots allt el
Ni vet ju vad vi pratade om i slutet av året. Elpriserna. Och det är väl bra. Det innebär att vi faktiskt har el i ledningarna. Annat är det i vår ukrainska vänort Gammalsvenskby, där försvann elektriciteten under hösten och väntas inte tillbaka förrän i vår, efter en iskall vinter.
Ju längre in i krisen, desto närmare slutet
Krisen, det totala mörkret kring det mesta är i någon mening positivt...jo, vänta, det kanske blir lite filosofiskt, men i och med att vi är inne i krisen är det kortare tid tills vi är genom den än vad det var innan vi gick in. Ungefär som att det på måndagen är närmre till kommande helg än det var i fredags. Och det är ju bra.
För vi har tagit studenten
Ja, det har så klart med de slopade restriktionerna att göra, men – studenten. På riktigt. Äntligen. Klang och jubel och vagnar genom staden.
Gotlands högsta kyrktorn utsett
Som vi har undrat, 61 167 personer på ön har kliat sig i huvudet, säkert många även på fastlandet. Men under 2022 blev det till slut klart, Öja kyrka, ”Gra Gasi”, är med sina 59,15 meter högst, silverplatsen till ”Langg Jaku” i Rone, 58,85. Visby domkyrka är en lilleputt, 55, 58 meter. Skönt nu att slippa sväva i ovisshet.
Drottningen räddade Hattstugan
Pensionsdags för demensboendet Hattstugans grundare Jane Lindell Ljunggren och Pia Lindell. Så vad skulle då hända med det prisbelönta verksamheten i När. Jo, drottning Silvia köpte deras livsverk. Egentligen är det förstås stiftelsen Silviahemmet som köpt, men den kungliga glansen är stark och drottningens besök levs det länge på.