Sjuka almar måste fällas i reservatet

Under årets inventering har mer än 5 000 sjuka almar hittats. Nu måste 230 almar avverkas i naturreservatet Södra hällarna.

Almsjuka Södra hällarna

Almsjuka Södra hällarna

Foto: Per Leino/arkiv

Gotland2022-10-12 07:02

Förra året togs drygt 900 sjuka almar, varav cirka 400 större, bort från Södra hällarna. Sjuka träd finns dock kvar. Vid årets inventering hittades 230 som Skogsstyrelsen vill ta bort under hösten.

– Vi förväntade oss att hitta fler sjuka träd. Det positiva är att det är färre än i fjol, säger skogskonsulent Amanda Magnusson Overmark och tillägger att av de 230 sjuka träd som ska tas bort i höst har 142 stammar med över tio centimeters diameter.

En del av träden är belägna vid spången som löper genom naturreservatet. När trädfällning pågår behöver området spärras av. Några träd finns även nära konstinstallationen ”Brakfesten” som visats under sommaren.

– En del av installationen ska vara kvar. Vi diskuterar med Baltic Art Center om hur vi ska kunna avverka utan att skada konsten, säger Amanda Magnusson Overmark.

Den del av installationen som lämnas är avbarkade almar som lagts ut på marken i ett mönster likt det almsplintborren skapar.

undefined
Almsjuka träd vid Södra hällarna.

Arbetet med att ta bort sjuka träd i områden runt Visby görs bland annat för att skydda de almar som finns inne i Visby. Men några sjuka almar har dock upptäckts i Visby, där det även finns ett par med misstänkta symptom.

Totalt hittades 5 200 sjuka träd vid årets inventering. Det är 1 400 fler än förra året.

– Många almar drabbades av torkan 2018, och har nedsatt motståndskraft efter det. Almsplintborren föredrar träd som är nedsatta, säger Amanda Magnusson Overmark.

Södra hällarna är inte det enda naturreservat som drabbats.

– Nej. Vi har hittat sjuka almar i Bosarve lövskog också. Där finns det gott om almar och sjukdomen har funnits där i flera år, säger Amanda Magnusson Overmark.

Sjuka träd har även hittats i flera alléer. Att ta ner och destruera dem kräver tillstånd från länsstyrelsen.

Även i skogen vid Kärleksstigen har sjuka träd upptäckts, dock bara tre.

undefined
Förra året togs cirka 900 sjuka almar bort från Södra hällarna. Trots det finns almsjukan kvar. Nu ska ytterligare 230 träd tas bort.

Arbetet med att ta ner och destruera träd började redan i augusti.

– Det är bra att arbetet kom i gång tidigt. Det minskar risken för spridning, säger Amanda Magnusson Overmark.

Förra året samlades information in med drönare, för att på sikt kunna förbättra inventeringarna med hjälp av artificiell intelligens. Nya flygningar har gjorts i år.

Sedan 2005 har drygt 65 000 sjuka almar sågats ner och destruerats.

– Kampen mot almsjukan är ett långsiktig, konstaterar Amanda Magnusson Overmark och berättar att det uppskattningsvis finns 2,3 miljoner almar på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!