I sina två packerier i landet tar Magnus Bolin varje vecka emot omkring 150 ton ägg. Den gård som under onsdagen konstaterats vara drabbad av den mycket smittsamma fågelinfluensan H5N1, var en av sex som levererat sina ägg till packeriet i Stenkyrka.
– När jag hörde om händelseförloppet i stallet skickade jag ut till våra producenter att det tyvärr var ett faktum redan i söndags, säger han och berättar att ett 15-tal gårdar i landet levererar sina ägg till företagets anläggningar.
Den nu drabbade gården var en av de mindre i landet, med 1 800 värphöns som avlivades med stöd av Jordbruksverket under onsdagen.
– Det är tufft för den familj och den gård som drabbas – och för djuren, säger Magnus Bolin och berättar om tidigare utbrott av andra smittsamma sjukdomar som han varit med om under sina 31 år i branschen.
Det konstaterade utbrottet kommer inte att påverka den totala produktionen hos Gotlandsägg, eller orsaka någon brist på ägg.
– Om det stannar här drabbar det den gården och inte oss. Vi har vår försörjning säkrad, säger Magnus Bolin.
Han berättar att Jordbruksverkets rutiner nu följs till punkt och pricka. Samtliga djur på den smittade gården avlivas, och fraktas bort för destruktion. Stallet rengörs därefter för att sedan provtas.
– Det blir säkert ett driftsuppehåll på den här gården i ett halvår, kanske mer. Det här är ett virus och det är trixigare, säger han om att bli av med smittan och starta om verksamheten med nya värphöns.
På flera håll i Europa har fågelinfluensan drabbat fjäderfäuppfödare, även i USA. Magnus Bolin berättar att uppfödarna i Sverige har klara rutiner för hygien och säkerhet som alltid följs. Efter utbrottet på den gotländska gården, och den stora mängd vilda fåglar som hittills har hittats döda längs öns kuster, menar han att man som djurägare på Gotland bör vara extra försiktig.
– Försök se till att du inte har stora grupper med vilda fåglar i närheten av gården. Det gäller hobbyuppfödare också, och det gäller att vara så klok som möjligt för att höja biosäkerheten.
Att en gotländsk gård nu ändå har drabbats ser Magnus Bolin allvarligt på.
– Det är olustigt ur flera perspektiv. Dels att det drabbar en djurägare, men också att det finns så mycket smittade fåglar – framför allt på öns västra kust.