Andra rederier väljer alternativ prisjustering

Flera rederier har valt tidsbegränsade bränsletillägg för att klara de höjda kostnaderna. ”Vi kommer att sänka när bränslepriset går ner” säger Kenneth Gustavsson vid Viking Line.

Viking Line har valt att kompensera för de ökade priserna genom att ta ut ett bränsletillägg. Det kommer att tas bort när bränslet är tillbaka på mer normal nivå, uppger försäljningschef Kenneth Gustavsson.

Viking Line har valt att kompensera för de ökade priserna genom att ta ut ett bränsletillägg. Det kommer att tas bort när bränslet är tillbaka på mer normal nivå, uppger försäljningschef Kenneth Gustavsson.

Foto: Erik Simander/TT

Gotland2022-12-30 06:02

De höga bränslepriserna drabbar alla rederier. I början av mars införde Viking Line och Tallink Silja bränsletillägg för att kompensera för höjningen. Båda angav att det var en tillfällig åtgärd. ”Eftersom bränslepriset på kort tid stigit avsevärt mer än väntat, är vi tvungna att ta till detta exceptionella arrangemang”, skrev Viking Line på sin bokningssida.

Viking Line meddelade att höjningen skulle gälla till 31 augusti. På en resa mellan Helsingfors och Stockholm innebar det ett bränsletillägg om 29 kronor på personbiljetten. Rederiet tvingades dock förlänga tiden med bränsletillägg till årsskiftet. Nu är det 40 kronor för resan mellan Helsingfors och Stockholm. 

Tillägget blir kvar 2023, men Viking Line ser det fortfarande som tillfälligt.

– Vi har förlängt det till början av sommaren. Men det finns ett slut. Vi kommer absolut att ta bort tillägget när priset går ner, säger Viking Lines försäljningschef Kenneth Gustavsson och tillägger att beslut om tillägget tas för perioder om 3– 6 månader.

Tallink Siljas bränsletillägg var inledningsvis 42 kronor för personbiljetten Helsingfors– Stockholm. I mitten av augusti höjdes tillägget till 74 kronor, nu utan att ange ett bortre datum.

undefined
Både Tallink Silja och Viking Line tar ut ett bränsletillägg för sina resor, både reguljär trafik och kryssningar.

Trafikverket justerade nyligen det takpris som anger vilket maxbelopp Destination Gotland får ta ut för gotlänningar. Som rederiet tidigare meddelat höjs de ordinarie priserna med 30 procent från den 12 januari. Rederiet skulle sannolikt kunna ha valt en modell med bränsletillägg i stället. 

– Jag förstår om andra rederier har bränsletillägg i sin vokabulär. Det blir mer begripligt då. Vi har inte diskuterat möjligheten, men om Destination Gotland lyfter frågan, då får vi pröva om det är möjligt, säger Karin Bergenås, nationell planerare vid Trafikverket, och tillägger:

– Vi gör en årlig justering av det takpris operatören måste hålla sig inom. Så länge man håller sig inom det har operatören stor frihet att bygga vilket prismodell man vill.

Destination Gotlands vd Marcus Risberg tycker det är olyckligt att Trafikverket justerar takpriset endast en gång per år.

– Vi diskuterade väldigt många olika alternativ att justera priserna. Men det går inte att komma ifrån att det blir en stor slagighet med bara en justering per år, säger han.

Marcus Risberg tycker dock att vad man kallar en höjning mest handlar om semantik – ordval. I stället för bränsletillägg har Destination Gotland valt en annan modell.

– Med en dynamisk prissättningsmodell blir effekten mildare, säger Marcus Risberg.

Med den modellen kommer biljettpriset att variera. Och med ett varierande pris blir det svårare att se när priset sänks, vilket ett slopat bränsletillägg tydligare skulle markera.

– Vi kommer också att sänka priserna om bränslet sjunker i pris, säger Marcus Risberg.

undefined
Marcus Risberg

Viking Line och Tallink Silja undantar barn under sex år. De slipper bränsletillägg. 

– Vi har redan rabatter för barn, säger Marcus Risberg och påpekar att med rederiets bilpaket kommer en barnfamilj fortsatt att kunna åka för ett överkomligt pris.

Dyrt bränsle har tvingat rederierna att spara på olika sätt. Tallink Silja har tagit två färjor ur trafik. De används nu som flyktingförläggningar i Nederländerna. Viking Line ska sälja M/S Rosella. Gotlandsbolaget aviserade nyligen att trafiken med Hansa Destinations ställs in under 2023.

Ny avgift för utsläpp

I december beslutade EU om nya regler för handel med utsläppsrätter, det vill säga priset på utsläpp av växthusgaser. För rederierna kommer det att innebära högre bränslepriser. Branschorganisationen Svensk Sjöfart räknar med att bränslet blir upp emot 30 procent dyrare.

För färjeresorna till Gotland och Åland blir det ingen förändring. Trafik till öar med mindre än 250 000 invånare undantas, enligt reglerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!