Fler och fler solceller – ökningen skenar på Gotland

Gotlänningarna vill ha fler – och större – solelsanläggningar hemma. Både antalet anläggningar och den totala effekten har mångdubblats under de senaste åren, enligt Geab. Nu kämpar bolaget för att få ner sina handläggningstider.

Antalet solelsanläggningar fortsätter att öka kraftigt på Gotland.

Antalet solelsanläggningar fortsätter att öka kraftigt på Gotland.

Foto: Malin Stenström

Gotland2023-05-22 12:45

Mot slutet av 2018 fanns det cirka 550 solelsanläggningar på Gotland. I dag – inte ens fem år senare – har den siffran stigit till 1 940.

– I vår statistik ser vi väldigt tydligt att det under de senaste åren har byggts väldigt många fler anläggningar än tidigare. Dessutom är det allt fler som bygger så stora anläggningar som möjligt, säger Leo Lingvide.

LÄS MER: Föreningen tjänar pengar – när elen är dyr • ”Till och med hissen drivs av solen”

Han arbetar som anslutningsingenjör på Geab och berättar att det tidigare var vanligt att exempelvis villaägare skaffade anläggningar med en effekt på 5 kilowatt.

– Men med en säkring på 16 ampere – vilket är vanligt – så kan du ha upp till 11 kilowatt. Och fler och fler väljer alltså att maxa när de skaffar sin anläggning, säger Leo Lingvide.

Han tror att ökningen bland annat kan bero på en regeländring som genomfördes under fjolåret. Då blev det nämligen möjligt för många hushåll att kostnadsfritt få ut sin el på nätet oavsett hur mycket de själva konsumerade. Innan var det bara de som konsumerade mer än de sålde som slapp den kostnaden.

Ökningen av anläggningar har lett till att även den totala effekten hos de gotländska solelsanläggningarna har under de senaste åren. Jämfört med 2018 har den i dag vuxit sig fyra gånger så stor – från cirka 6 000 till över 24 000 kilowatt. Något som enligt Leo Lingvide innebär att anläggningarna på Gotland kan producera ungefär 24 miljoner kilowattimmar (kWh) årligen.

– Men det mesta av elen som produceras används ju sedan av hushållet. Det är en begränsad del som därefter kommer ut på elnätet och kan säljas där, säger han.

LÄS MER: Komponentbrist ställer till det för den som vill elspara

Är det vanligt att hushåll med egen anläggning blir helt självförsörjande på el?

– Nej, det kan i princip ingen bli. Solen skiner ju mest på sommaren, när vi inte använder lika mycket el. Och på vintern, när det finns ett större behov, så producerar anläggningarna mindre, säger Leo Lingvide och fortsätter:

– För att kunna bli självförsörjande skulle man behöva långtidslagra elen. Och det är väldigt svårt.

Enligt hans uppskattning hör cirka 10 procent av de gotländska anläggningarna till någon form av företagsverksamhet, exempelvis ett lantbruk. Resten tillhör privatpersoner.

undefined
Antalet solelsanläggningar fortsätter att öka kraftigt på Gotland.

Är det någon plats på Gotland som har oproportionerligt många anläggningar?

– Nej, inte riktigt. Men om det dyker upp en i ett område är det däremot vanligt att grannarna strax därpå också skaffar sig en anläggning, säger Leo Lingvide.

Att ökningen av antalet anläggningar inte verkar mattas av – redan under årets första fyra månader tillkom nästan lika många som under hela 2021 – gör emellertid också att trycket på Geab ökar, berättar Leo Lingvide.

– Vi har ju en vana och rutin att hantera anmälningar om nya anläggningar. Det problematiska är att det är en så stor mängd som kommer in nu, säger han och fortsätter:

– Alla måste ju kontrolleras. Vi genomför beräkningar, går igenom inkomna handlingar och behöver i vissa fall byta elmätare. Det kräver rätt mycket resurser. Förut var handläggningstiden kanske 2–3 veckor, nu är den snarare 1–2 månader.

LÄS MER: Solcellsexperten varnar konsumenterna • ”Hasta inte in i något”

Enligt Leo Lingvide har man tagit in extrapersonal för att försöka minska väntetiden.

– Många vill ju komma i gång så snabbt som möjligt, särskilt när solen skiner och elpriserna är höga. Då är det ju inte kul att behöva vänta på att anmälan ska gås igenom. Men då får man tänka att det är en investering som ska stå i 25 år.

undefined
Cirka 90 procent av solelsanläggningarna på Gotland tillhör privatpersoner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!