Bättre på operation – men facket vill se högre lön

Efter personalflykten på grund av kritik mot arbetsmiljön har situationen på Visby lasaretts operationsavdelning förbättrats. Men mer personal behöver rekryteras. Och ska det lyckas behövs lönesatsningar, menar Vårdförbundet.

Läget har förbättrats när det gäller Visby lasaretts kapacitet för operationer. Men nyrekryteringar krävs, enligt både ledning och vårdförbundet – som vill att man använder bättre lön som medel i konkurrensen om sjuksköterskor.

Läget har förbättrats när det gäller Visby lasaretts kapacitet för operationer. Men nyrekryteringar krävs, enligt både ledning och vårdförbundet – som vill att man använder bättre lön som medel i konkurrensen om sjuksköterskor.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2022-09-01 11:35

I början av juli bedömde sjukhuschefen Cathrine Malmqvist att operationsavdelningen skulle nödgas gå ner till 55 procents kapacitet, på grund av personalbrist. Anställda hade slagit larm om arbetsmiljön, som lett till omfattande personalflykt. Av 15 operationssköterskor hade fem sagt upp sig eller begärt tjänstledigt. Av lika många undersköterskor hade sex sagt upp sig. Matilda Selahn, ordförande i Vårdförbundets avdelning på Gotland, uttryckte djup oro för sina medlemmar.

undefined
”Det har varit blandat, ibland lättare, ibland en tyngre arbetssituation. Nu gäller det att få svar på hur ledningen ska se ut framöver”, säger Matilda Selahn, ordförande för Vårdförbundet på Gotland.

Nu uppger såväl Cathrine Malmqvist som Matilda Selahn att läget förbättrats. Det är en bild som också delas av Pia Stöllman, tillförordnad chef för anestesi, operation och intensivvård.

– Det har varit mycket jobb med att lägga scheman. Och vi har i samarbete med avropsavdelningen sökt sjuksköterskor via bemanningsföretag. Det ser betydligt bättre ut. Av fem salar kan vi nu bemanna tre och går successivt upp till fyra. Vi arbetar stenhårt med att förbättra arbetsmiljön, med förhoppningen att kunna rekrytera nya medarbetare, men också återrekrytera sådana som slutat, säger Pia Stöllman.

Matilda Selahn konstaterar att hennes medlemmar trots allt klarat sig igenom sommaren:

– Det har varit blandat, ibland lättare, ibland en tyngre arbetssituation. Nu gäller det att få svar på hur ledningen ska se ut framöver. Och det gäller att våra medlemmar får arbeta med den kompetens de utbildat sig för, när det kommer inhyrd personal, framhåller hon.

undefined
I hela landet råder brist på specialistsjuksköterskor. Bilden från en knäoperation, artroskopi på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Det sistnämnda är en faktor som Pia Stöllman också tar upp som viktig.

När Vårdförbundet tidigare kommenterat anställdas kritik mot sin arbetsplats har facket understrukit att det var arbetsmiljön, inte lönen, som var problemet. När man nu står inför behov av nyrekrytering lyfts lönefrågan igen:

– Ja, vi menar att man måste använda lönen som verktyg. Vi är medvetna om att det finns en viss kassa, men ska arbetsmiljön bli bra behövs fler som är anställda av sjukhuset. För att få dem behöver man rekrytera med lön, säger Matilda Selahn.

Är Region Gotland beredd att göra det?

"När det gäller insatser för att säkra bemanningen framåt så jobbar vi med flera olika tänkbara åtgärder, där lönesatsningar är en sådan", svarar Monica Forsman, HR-chef, i mejl.

Hon anger anestesi/operation/intensivvård som en viktig grupp att titta på när man prioriterar.

undefined
Visby lasarett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!