Vi berättade nyligen om minskningen av utländska besökare. När antalet utländska gästnätter ökat i Sverige går Gotland mot trenden. Främsta orsaken är en nedgång av tyska turister. Under 2023 minskade antalet tyska gästnätter med 25 procent, och under första halvåret i år var nedgången 8,6 procent.
Bernhard Hörlberger, som under pandemin 2020 lämnade Hamburg och flyttade till Gotland, har en förklaring till varför allt färre tyskar kommer till Gotland:
– De allra flesta tyskar känner inte till Gotland.
För att styrka påståendet genomförde Bernhard Hörlberger en undersökning förra våren. 999 tyskar, valda utifrån ålder, kön, geografisk spridning, fick frågan: "Har du hört talas om Gotland?"
Resultatet överraskade.
– 75 procent kände inte till Gotland alls, berättar Bernhard Hörlberger som anser att något borde göras.
Bernard Hörlberger, som från Gotland driver en liten reklambyrå riktad mot den tyska marknaden, tog kontakt med flera organisationer på Gotland och erbjöd sig att hjälpa till. Utan att få respons.
– Det verkar som om ingen vill ta på sig ansvaret för marknadsföringen utomlands. Kanske är det så att man hellre marknadsför Gotland i Sverige eftersom svenskarna känner till ön, säger Bernard Hörlberger.
Redan innan Tillväxtverkets logistatistik var känd skrev Bernard Hörlberger en insändare där han tog upp problemet. Nu är det hög tid att göra något, anser han, eftersom den bild av Gotland som börjat spridas i tyska medier på senare tid är allt annat än positiv. Artiklar om det ryska hotet och Gotland som en strategiskt viktig militär ö mitt i Östersjön har på senare tid kompletterats med texter om det uppblossande missnöjet med massturism.
Bernard Hörlberger har skickat ett exempel till redaktionen, en text publicerad i Süddeutche Zeitung den 21 juli. Rubriken ovanför en bild med två stora kryssningsfartyg i Visby lyder: "Motsatsen till det nordiska lugnet". Förutom trängseln i Gamla stan i Stockholm har tidningens korrespondent noterat missnöjet på Gotland. Han berättar om hur gotlänningar bildat föreningen "Ögonen på Gotland", som vill motverka prioriteringen av storskalig turism, och skriver: "Lokalbefolkningen säger att de känner sig som om de vore på ett zoo".
Artikeln i Süddeutche Zeitung nämner även hur turismen bokstavligen "suger ut ön". Alla turister vill duscha dagligen, medan gotlänningarnas gräsmattor torkar. I texten nämns hur tävlingen om fulaste gräsmattan lanseras för att få gotlänningarna att spara på vatten.
– Süddeutche Zeitung är inte ensam om att sprida den bilden. Det är dags att göra något nu, i stället för att göra ingenting, säger Bernard Hörlberger.
Förutom bilden Gotland som en militär utpost och missnöjet med massturismen nämner han ytterligare en faktor som påverkar tyskarnas intresse för ön.
– För en tysk besökare är allt mycket dyrare här, säger han och nämner krogbesök, mat på restaurang, hotell eller att handla i affären.
Hansedagarna brukar vara ett arrangemang som lockar tyskar. I juni nästa år hålls arrangemanget i Visby. En jättebra chans att marknadsföra Gotland i Tyskland.
– Jag hoppas att Hansedagarna kan bli ett spetsprojekt som används för att locka tyskar till Gotland. Tyskarna är en bra målgrupp, eftersom de även semestrar under lågsäsong. Det finns möjlighet att förlänga turistsäsongen på ön.