Branschorganisationen Byggföretagen ser ett dystert 2023 framför sig. Investeringsviljan i bostäder, lokaler och anläggningar krymper med nästan tio procent i landet enligt organisationens senaste konjunkturprognos. Främst är det minskat bostadsbyggande som tynger den nationella byggkonjunkturen, skriver man.
Och för Gotlands del syns den procentuellt största skillnaden. Under 2021 investerades det på Gotland 2,3 miljarder kronor i denna typ av byggen, enligt Byggföretagen. Prognosen för 2022 har varit en tillväxt på 26 procent, vilket varit den högsta siffran i landet. För tvåan, Jämtland, har motsvarande siffra bara varit 15 procent.
Men inför 2023 väntas Gotland rasa ner till landets största minus, då investeringsviljan kommer minska med 18 procent enligt prognosen. Totalt i riket spås en nedgång på 10 procent.
– Framför allt är det bostadsbyggandet som viker ner nu på grund av höga räntor, inflation, sjunkande reallöner och allmänt högre priser på byggmaterial, säger Johan Deremar, nationalekonom på Byggföretagen, till TT.
Sysselsättningen i bygg- och anläggningsbranschen spås också minska i Sverige med drygt 22 000 personer från 341 500 under 2021 till 319 000 under 2023.
Den här veckan har Mark- och miljödomstolen hållit förhandlingar i Visby om Cementas bryttillstånd, det korta tillståndet för fyra år framöver. Samtidigt arbetar bolaget med sin ansökan som gäller att få bryta i ytterligare 30 år efter det.
Det har tidigare rapporterats att 160 000 svenska jobb kan sväva i fara om Cementa skulle tvingas stänga cementproduktionen i Slite.
Hela prognosen för 2023 är dock beroende av hur det går med Cementas tillstånd i Slite, menar Byggföretagen.
– Vi tror att domstolen kommer att vara positiv till tillståndsansökan, säger Johan Deremar.
Däremot utgår Byggföretagen från att tillståndet kommer överklagas, och att kalkbrytning inte kommer att få ske under väntetiden. Processen bedöms av branschorganisationen ta uppemot nio månader.
Cementa i sin tur har aviserat att bolaget kommer vara leveransdugliga på cement fram till sommaren 2023.
– Därför menar vi att det blir en sådan kort period då det eventuellt blir en bristsituation att det inte påverkar på totalen. Men skulle domstolsutslaget bli negativt, då förändras hela bilden, säger Johan Deremar.