De stöttar enorma vindparken: ”En möjlighet”

Flera organisationer vill stoppa vindkraftsparken Aurora utanför södra Gotland, men nu ger tre utvecklingsbolag på Storsudret sitt stöd till planerna. "Ser det här som en möjlighet till expansion här nere", säger Maria Halla.

Maria Halla är ordförande för Burgsviken Utveckling AB. Tillsammans med sina motsvarigheter i Heligholm utveckling AB och Storsudrets fiber AB har hon skickat in en skrivelse till mark- och miljödomstolen där de tre utvecklingsbolagen ställer sig bakom planerna på en stor vindkraftspark till havs utanför södra Gotland.

Maria Halla är ordförande för Burgsviken Utveckling AB. Tillsammans med sina motsvarigheter i Heligholm utveckling AB och Storsudrets fiber AB har hon skickat in en skrivelse till mark- och miljödomstolen där de tre utvecklingsbolagen ställer sig bakom planerna på en stor vindkraftspark till havs utanför södra Gotland.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Gotland2024-05-14 05:25

Planerna på vindkraftsparken Aurora, som är tänkt att bestå av uppemot 370 vindkraftverk på över 300 meter vardera, har väckt starka reaktioner sedan företaget OX2 presenterade dem. 

Parken planeras att byggas cirka 20 kilometer sydväst om Gotlands sydspets, alldeles i närheten av Natura 2000-området Hoburgs bank och Midsjöbankarna. Med anledning av detta krävs ett speciellt tillstånd, och ett sådant sade Länsstyrelsen på Gotland ja till i början av april.

Detta beslut har dock överklagats av Naturskyddsföreningen Gotland, Gotlands ornitologiska förening samt riksföreningen Motvind Sverige. 

Det finns dock några som gärna ser att den stora vindkraftsparken byggs. I en skrivelse till mark- och miljödomstolen, där ärendet ska hanteras härnäst, ger Storsudrets lokala utvecklingsbolag sitt stöd till Aurora-planerna. 

"Vi ser etableringen av Aurorafältet, med Burgsvik som servicehamn och tätorten med fullgod service, som den absolut viktigaste utvecklingsfaktorn för området. Etableringen skulle innebära underlag för bland annat nya arbetstillfällen, bostadsbyggande och en långsiktig skolversamhet", står det bland annat i skrivelsen, som är undertecknad av ordförandena för Heligholm utveckling AB, Storsudrets fiber AB samt Burgsviken utveckling AB. 

undefined
Bolaget OX2 vill bygga en stor vindkraftspark utanför Gotlands sydspets. Parken har namnet Aurora och enligt planen ska den innehålla 370 stycken 370 meter höga vindkraftverk. Vndkraftsparken på bilden ligger dock i Öresund.

Maria Halla är ordförande för det sistnämnda utvecklingsbolaget, och hon menar att det överlag satsas för lite på den sydligaste delen av Gotland.

– Det är hela tiden nedläggningshot mot skolor, bibliotek och brandstation här nere, men får vi inte behålla sådana viktiga delar av samhället så kommer Sudret att dö ut. Vi behöver en befolkningstillväxt, och vi ser Aurora-projektet som en möjlighet för en expansion här nere. Därför måste vi som utvecklingsbolag stötta den möjligheten, säger hon.

Hon säger att man varit helt överens, dels inom hennes egen styrelse, men även utvecklingsbolagen emellan, när det gäller stödet till den av vissa kritiserade vindkraftssatsningen. Samtidigt har hon även förståelse för dem som inte vill att parken ska byggas.

– Jag förstår att man kan känna oro för saker, men från vårt perspektiv så måste vi jobba för samhällets överlevnad här nere. Andra har andra kärnfrågor, men för oss är Sudrets överlevnad kärnfrågan, säger Maria Halla, och fortsätter: – Vi ser Aurora som en möjlighet. Om OX2 får göra den här satsningen kan hamnarna utvecklas, vi kan få fler arbetstillfällen på Sudret vilket i sin tur kan ge fler bostäder. Det finns en potential här som vi vill stötta. 

De parter som överklagat länsstyrelsens beslut yrkar på att detta ska upphävas, och man hänvisar bland annat till att beslutet inte "tillräckligt beaktar hoten mot de skyddade arterna östersjötumlare och alfågel". 

– Vi har ju i hela processen när det gäller Aurora varit tveksamma till projektet, och när det gäller bolagets ansökningar har vi sett att det finns oklarheter och brister i underlaget. Vi menar att det beslut som länsstyrelsen har tagit är felaktigt och att det inte uppfyller de krav som ställs i miljöbalken, sade Richard Bernström, vice ordförande i Naturskyddsföreningen Gotland, till Helagotland i början av maj. 

Utöver dessa överklaganden har Försvarsmakten sedan tidigare yttrat sig i frågan i form av ett remissyttrande. I detta skrev myndigheten att man motsätter sig en etablering på den aktuella platsen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!