Hårt ansträngd situation för sjöräddningen på Gotland

Den som hamnar i sjönöd nära Gotland riskerar just nu att behöva vänta extra länge på hjälp när beredskapen till havs tryter. Den senaste tiden har Sjöräddningssällskapet tvingas hålla stationen i Visby till stor del stängd på grund av brist på sjöräddare.

Sjöräddningssällskapet har båtar i Visby, Fårösund, Burgsvik och Vändburg. Just nu söker de med ljus och lykta efter frivilliga sjöräddare till framförallt stationen i Visby. Situationen är inte bara ansträngd på Gotland – även om den är värst i Visby. ”Det är ett nationellt problem efter pandemin”, säger Adam Goll-Rasmussen.

Sjöräddningssällskapet har båtar i Visby, Fårösund, Burgsvik och Vändburg. Just nu söker de med ljus och lykta efter frivilliga sjöräddare till framförallt stationen i Visby. Situationen är inte bara ansträngd på Gotland – även om den är värst i Visby. ”Det är ett nationellt problem efter pandemin”, säger Adam Goll-Rasmussen.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2023-01-25 07:02

Enligt uppgift är sjöräddningsberedskapen runt Gotland just nu ”under all kritik”.

Bland annat står ön utan räddningshelikopter fram till den 17 april. Detta eftersom Sjöfartsverket flyttat den som annars är baserad i Visby till Kiruna för att öva räddning i fjällen. Under tiden täcks Gotland upp av helikoptrarna i Norrtälje och Kristianstad, vilket leder till längre väntan för den i nöd.

Kvar på Gotland har Sjöfartsverket en besättning på lotsbåtarna som täcker hela ön.

– Vi har höjt beredskapen på båtsmännen så att de kan vara tillgängliga vid larm. Det är klart att vi önskar att vi kunde ha väldigt mycket resurser, så att vi både kan öva och stå i beredskap, men det är inte vi som avgör, säger Cecilia Wegnelius, utredare på Sjöfartsverket.

undefined
Sjöräddningssällskapet beskriver situationen i Visby som ”hårt ansträngd”. ”Jag vet att de som är kvar jobbar hårt med att hitta engagerade människor som vill lägga alldeles för mycket fritid på att hjälpa tredje part”, säger Adam Goll-Rasmussen.

Samtidigt har Kustbevakningen sitt stora fartyg på varv och den mindre båten i Slite bemannas bara vissa dagar.

Värst är kanske situationen för Sjöräddningssällskapet, SSRS, som drivs av ideella krafter. De senaste månaderna har de haft så svårt att bemanna stationen i Visby att de tvingats hålla den stängd största tiden.

– Situationen är hårt ansträngd, vilket det beror på flera anledningar som oturligt nog sammanfallit. Så blir det tyvärr i den här verksamheten ibland, det fylls inte på med tillräckligt många nya och de som kommer in tar tid att utbilda. Så just nu ser det extra dåligt ut i Visby, säger Adam Goll-Rasmussen, räddningstjänstansvarig på SSRS.

Han kan inte säga exakt hur många dagar stationen varit öppen, bara att den varit det ”då och då”.

– Vi sliter absolut med den planerade beredskapen. Vi behöver väldigt många fler.

undefined
Adam Goll-Rasmussen hoppas att fler gotlänningar ska vilja engagera sig i Sjöräddningssällskapet. ”Det krävs att ett autonomt, lokalt engagemang växer upp för att få det att funka, sedan kan vi stötta och utbilda centralt”, säger han.

SSRS har även två båtar på Sudret, en i Vändburg och en i Burgsvik, som bemannas av samma besättning.

– Där har vi full beredskap men den baseras på ett väldigt litet antal människor, vilket naturligtvis skapar sårbarheter. Så vi behöver bli fler även där.

På stationen Fårösund är bemanningen glädjande nog god, enligt Adam Goll-Rasmussen.

Vi flyttade en större båt från Stockholm till Fårösund för drygt ett år sedan, just för att öka kapaciteten på Gotland. Den båten var först fram som sjögående enhet vid Stena Scandica, så det känns extra bra att vi flyttat den.

undefined
Båten Rescue Stenhammar placerades i Visby i december 2021.

För att göra det bästa av situationen har SSRS, Sjöfartsverket och Kustbevakningen möte varje vecka.

– Även de har svårt att bemanna ön, så vi försöker sy ihop det tillsammans, säger Adam Goll-Rasmussen.

Förra helgen flyttade till exempel Kustbevakningen en av sina båtar från Oxelösund till Visby för att öka kapaciteten.

Cecilia Wegnelius tycker att samarbetet fungerar bra:

– Vi följer upp veckovis för att göra det bästa med de resurser som finns. Är det så att vi märker att det inte funkar gör vi förändringar – det är ju folks liv vi ska rädda.

undefined
Här syns Sjöfartsverkets räddningshelikopter i en övning med Sjöräddningssällskapet. Helikoptern befinner sig just nu i Kiruna.

Till syvende och sist handlar det om gotlänningarnas engagemang, konstaterar Adam Goll-Rasmussen.

– Jag vet att de som är kvar på stationerna jobbar hårt med att hitta engagerade människor som vill lägga alldeles för mycket fritid på att hjälpa tredje part. Det här är ju en lite annorlunda ideell verksamhet där du binder upp dig som en deltidsbrandman, fast till havs, och du får ingen ersättning för tiden du har jour. Den ersättning du får är tacksamheten från den du hjälpt, säger han och avslutar:

– Det krävs att ett autonomt, lokalt engagemang växer upp för att få det att funka, sedan kan vi utbilda och stötta centralt.

Sjöräddningssällskapet

I början av 1900-talet var svensk sjöräddning i så dåligt skick att den användes som internationellt skräckexempel. Efter att Sveriges kust drabbats av svåra stormar, som krävde många människoliv, fick västkustbor nog av statens ointresse och bildade 1907 ”Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne”. I dag heter de Sjöräddningssällskapet och består av 74 räddningsstationer, fler än 260 räddningsenheter och 2 400 frivilliga sjöräddare som är beredda att rycka ut dygnet runt, året om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!