Bara ett år efter köpet av dåvarande M/S Birka Stockholm som döptes om till Birka Gotland köper Gotlandsbolaget nu ytterligare två nya kryssningsfartyg. M/S Pearl Seaways och M/S Crown Seaways, som beskrivs som ”maritim lyx”. Förra året hade fartygen på linjerna mellan Norge och Danmark omkring 700 000 resenärer.
Fartygen ingår, tillsammans med omkring 800 anställda, i köpet av den danska färjelinjen DFDS i en affär värd 609 miljoner kronor.
– Vi har precis haft ett stort personalmöte här på DFDS, både på kontoret och ombord på fartygen. Det här känns väldigt, väldigt roligt, säger Håkan Johansson, vd på Gotlandsbolaget, på telefon från Köpenhamn.
Han kallar Gotlandsbolagets köp av DFDS Seaways som en "perfect match".
– Det här är en stor dag för Gotlandsbolaget – en av de största någonsin. Vi mer än fördubblar antalet anställda, säger Håkan Johansson.
Som vd har Håkan Johansson tillsammans med styrelsen stått bakom den omställning bolaget gjort, från produkttankers och reparationsvarv, till en renodlad passagerartrafik. Nu också med tre egna kryssningsfartyg.
För M/S Birka Gotland fick bolaget i slutet av 2022 betala drygt 400 miljoner kronor, där halva ägandet såldes till Viking Line. De båda rederierna driver i dag M/S Birka Gotland i dotterbolaget Alandia Cruises, där starten visserligen var trög och vd Susanne Kaarnimo-Knight efter bara en kortare tid fick sluta.
– Nu ser vi en bra beläggning i sommar, särskilt kul för en gotlänning är att Visbykryssningarna säljer så bra, säger Håkan Johansson.
Den första november tar Gotlandsbolaget över driften av de två kryssningsfartygen som genom DFDS i dag trafikerar linjen Köpenhamn och Oslo.
– Det är en väldigt omtyckt linje som vi kommer att utveckla, säger Håkan Johansson om de två fartygen.
M/S Pearl Seaways byggdes 1989 i Åbo, för Rederi AB Slite som M/S Athena för användning i Viking Line trafiken. Enligt DFDS har fartyget plats för 1 832 passagerare i 702 hytter, och ett brett utbud av restauranger, tax free-butiker och barer.
M/S Crown Seaways har varit i skandinavisk trafik sedan 1994 och har plats för 1 790 passagerare i 630 hytter och 450 bilar. Ombord finns restauranger, barer och konferensanläggningar, samt en "Bubble Zone" och badanläggning utomhus på däck.
– Jag har faktiskt inte åkt med dem själv ännu, men jag har varit ombord i dag och det är fina fartyg med bra upplevelser ombord, säger Håkan Johansson.
Köpet, en affär på drygt 600 miljoner kronor, sker enligt Håkan Johansson inte med pengar från Gotlandstrafiken.
– Det är snarare att vi har sålt hela vår rörelse inom produkttankers som gjort att vi nu vill och kan fokusera på en verksamhet som ligger närmare vår kärnverksamhet, säger han och berättar att det är intäkterna från flera stora fartygsförsäljningar som mer än väl finansierar köpet av det danska rederiet.
Med köpet följer 800 anställda hos DFDS, ombordanställda och personal på huvudkontor och bokning, varav de flesta danskar. Håkan Johansson öppnar för sysselsättning även för gotlänningar ombord, men främst för servicetjänster i land i Visby.
– Framför allt administrativa tjänster, där ser jag att det kan skapa arbetstillfällen på Gotland. Men det kan säkert också bli ett utbyte för ombordanställda mellan de olika rutterna i framtiden, säger han.