Efter satsningen på kryssningar – vd:n lämnar bolaget

När Gotlandsbolaget inledde sin satsning på kryssningstrafik rekryterades Susanne Kaarnimo-Knight som vd för verksamheten. Knappt ett år senare lämnar hon posten med omedelbar verkan.

Susanne Kaarnimo-Knight lämnar uppdraget som vd för Gotland Alandia cruises.

Susanne Kaarnimo-Knight lämnar uppdraget som vd för Gotland Alandia cruises.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2024-04-29 18:42

Det var i slutet av mars 2023 som Gotlandsbolaget meddelade att man hade köpt fartyget MS Birka Stockholm i syfte att bedriva kryssningstrafik på Östersjön. Senare samma vår gick man ut med att satsningen skulle ledas av Susanne Kaarnimo-Knight, som tidigare hade arbetat många år i olika delar av resebranschen.

– Det känns helt rätt i tiden och något som jag tror att folk längtar efter. Jag kan inte förstå hur någon skulle kunna tacka nej till det här uppdraget, sade hon då till Helagotland.

I augusti 2023 visade det sig att Gotlandsbolaget inte skulle driva kryssningstrafiken på egen hand. Det skulle i stället ske genom ett samarbete med Viking Line. Susanne Kaarnimo-Knight fick då rollen som vd i det gemensamma bolaget Gotland Alandia cruises, som satsningen skulle drivas genom.

Men den posten lämnar hon alltså nu, vilket Sjöfartstidningen var först med att rapportera. Beskedet kommer bara en månad efter att MS Birka Gotland, som det inköpta kryssningsfartyget har döpts om till, genomförde sin premiärtur mellan Stockholm och Åland.

undefined
Marcus Risberg, vd för Destination Gotland, tar tillfälligt över även vd-posten för Gotland Alandia cruises.

Marcus Risberg – som är vd för Destination Gotland – kliver tills vidare in som tillförordnad vd för Gotland Alandia cruises, då Susanne Kaarnimo-Knight lämnar posten omgående. Enligt Marcus Risberg har hon och bolagets styrelse fattat beslutet i samförstånd.

– Vi har en intensiv etableringsfas bakom oss, där vi har rustat upp ett fartyg som legat still i flera år och startat i gång en ny verksamhet. Nu har vi kommit till ett nytt skede och då har styrelsen beslutat att genomföra vissa förändringar, säger han.

Är det några särskilda skäl som ligger bakom att det sker en förändring på just vd-posten?

– Styrelsen har velat förändra lite i arbetssättet. När det gäller detaljer om enskilda medarbetare så är det inget vi går in på. Men det är som sagt något som har skett i samförstånd med Susanne.

Bara några timmar innan nyheten om förändringen på vd-posten kom ut publicerade Ålands Radio en intervju med Susanne Kaarnimo-Knight. I intervjun – som handlade om MS Birka Gotlands första månad i trafik och den kommande sommaren – nämndes inget om att hon skulle lämna sin post.

– Vi ser fram emot att vi ska ha fulla avgångar i sommar, sade hon bland annat.

Enligt Marcus Risberg finns det emellertid goda skäl till att det stundande bytet på vd-posten inte togs upp.

– Jag vet inte vid vilken tidpunkt som den intervjun gjordes, men när man landar i samförstånd så fortgår ju verksamheten som vanligt fram till dess att det sker. Det ska ju ske en smidig övergång, säger Marcus Risberg.

Han beskriver beslutet om att träda in som tillförordnad vd för Gotland Alandia cruises som en ”naturlig lösning”.

– Mitt huvuduppdrag är att vara vd för Destination Gotland. Men eftersom vi har en så pass bra organisation – och mycket kompetens – hos både oss och Viking Line så är vi säkra på att vi ändå kan driva det på ett bra sätt, säger Marcus Risberg.

Har ni satt i gång med rekryteringen av en ny, permanent vd?

– Förberedelserna för det arbetet pågår.

Kan det vara löst redan till sommaren?

– Det vill jag inte spekulera i. Det allra viktigaste är att vi hittar en lösning som fungerar bra, i stället för att stressa fram ett beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!