DG: Höjer priset för gotlänningar, inte besökare

I en artikel på sajten Dagensvimmerby.se har Karin Bill på Gotlandsbolaget intervjuats, där rubriken lyder: ”Vi höjer priset för gotlänningar inte besökare”. Nu svarar Destination Gotland på uttalandet.

Destination Gotland svarar angående uttalandet i en fastlandstidning, där de säger att prishöjningarna bara gäller gotlänningar, inte besökare.

Destination Gotland svarar angående uttalandet i en fastlandstidning, där de säger att prishöjningarna bara gäller gotlänningar, inte besökare.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2022-12-13 12:07

Det var i en artikel på sajten dagensvimmerby.se den 7 december som Karin Bill intervjuades angående prishöjningarna på Destination Gotland. I artikelns inledning går att läsa:

Destination Gotland har beslutat att höja biljettpriset på färjetrafiken från Gotland med 30 procent. Den prishöjningen gäller inte besökande till ön.
– Vi har inte beslutat om någon prishöjning av biljettpriset för besökande än, säger Karin Bill som är presstalesperson på Destination Gotland.

Vidare säger hon till sajten:

– Vi har inte fattat något beslut om höjda biljettpriser för besökare. Vi arbetar kontinuerligt med att se över våra priser och vi kommer att höja priserna utefter de kostnadsökningar vi kommer att få, men vi har inte beslutat hur höga de prisökningarna blir.

Men det här stämmer inte, menar Destination Gotlands vd, Marcus Risberg:

– Nej det stämmer inte riktigt. Jag tror det är en olycklig tolkning eller ett inte helt korrekt yttrande, säger han.

Marcus Risberg förklarar att besökare har en prisdynamik som är bredare och djupare än den som nu införts för gotlänningarna.

– Det innebär att prisjusteringen för besökare inte sker på samma sätt över en natt (som för gotlänningarna reds.anm), för den följer med på ett annat sätt beroende på fyllnadsgraden på fartyget. Det är det som Karin ger uttryck för, säger han.

Han kan inte på rak arm säga vad prisökningen för besökarna blir, eftersom flera olika faktorer spelar in.

– Men vi gör prisjusteringar för besökare också, och detta sker löpande. 

Samtidigt, menar Marcus Risberg, behöver det inte bli så dyrt som en 30-procentig ökning för gotlänningarna:

– Prisdynamiken innebär att det finns avgångar och platser som inte ökar lika mycket som 30 procent.

Innebär det att det även finns avgångar som ökar med mer än 30 procent för gotlänningar?

– Det kan på vissa attraktiva avgångar bli mer, men det är inget vi ser något av än, och vi kan inte säga exakt vad det kommer att bli. Det är lite beroende på efterfrågan.

Nu har bränslepriserna sjunkit mellan 20-30 procent och dollarn har gått ner flera procent, påverkar det biljettpriserna något?

– Om det här håller i sig över tid så kommer det att påverka. När bränslepriset sjunker och stabiliserar sig på en mer normaliserad nivå så kommer vi naturligtvis att kunna reflektera det i biljettpriset också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!