Motortankerfartyget Rone förliste knappt 30 kilometer nordväst om Visby i en vinterstorm 1981. Ombord fanns drygt 200 000 liter tjockolja.
De två besättningsmännen ombord kunde räddas från en sjöräddningsbåt innan Rone gick till botten och sedan dess vilar det 28 meter långa fartyget på 98 meters djup.
Sedan i september pågår det projekt, som med hjälp av 25 miljoner kronor i statliga medel, går ut på att tömma Rone på olja innan oljetankarna rostar sönder och orsakar en miljökatastrof i Östersjön. Det är första gången staten gör den här typen av sanering utan mänskliga dykare.
Planen var att ha klarat av hela saneringen redan i oktober, men på grund av problem med den undervattensfarkost som används för att borra hål i oljetankarna har man blivit försenad, fram tills nu.
– Företaget som utför saneringen behövde utveckla sin metod för att fungera på det här vraket, och de lyckades borra sig in i första oljetanken, men fick inte till metoden för hur mycket man skulle värma upp oljan innan den kunde pumpas upp till ytan, och i samband med det fick de även problem med undervattensfarkosten i tre vändor, plus att det kom två omgångar med dåligt väder, berättar Fredrik Lindgren, utredare på Havs- och Vattenmyndigheten.
Att hitta en reserv för undervattensfarkosten blev extra svårt eftersom de farkoster som finns prioriteras att användas vid olje- och gasutvinning i Nordsjön på grund av de höga bränslepriserna i världen för närvarande, förklarar Fredrik Lindgren.
– Så de fick inte tag i någon annan, men nu har man lyckats få hit en ny undervattensfarkost som man kunnat börjat använda på arbetsfartyget Assister. Så sedan den gångna helgen har de kunnat arbeta på platsen för vraket.
I början av veckan kunde man konstatera att en del olja ur den första tanken pumpats upp till ytan.
– Åtminstone 10 000 liter olja har kommit upp, och arbetet löper på. Det finns tio separata tankar som man var för sig behöver borra sig in i och upprepa detta.
Tjockoljan, med en konsistens ungefär som tandkräm, värms upp genom att het ånga pumpas in i tankarna och gör den mer flytande och lättare att pumpa upp.
Enligt teamet som sanerar fartyget har Rone visat sig vara i sämre skick än man trodde, varför saneringen verkligen behöver göras nu för att undvika att oljan läcker ut.
– På den film från en undersökningsdykning som Sjöfartsverket gjorde 2017 ser fartyget ut att vara i gott skick utan hål i skrovet och ingen synlig korrosion. Men vid insatsen nu har man sett att de avluftningsrör som varit kopplade till oljetankarna har rostat sönder, varför det absolut är hög tid att vi tömmer vraket på olja nu. Så det känns väldigt bra att vi är igång, säger Fredrik Lindgren.
På en film från början av den här veckan syns att lättflytande svart olja pumpas upp på löpande band till arbetsfartyget ovanför vrakplatsen. Samtidigt tror man att en viss del olja från fartyget har sipprat ut under åren, troligen genom avluftningsrören från tankarna.
– Vi vet att fartyget hade 209 kubikmeter olja ombord när hon förliste, och får vi inte upp 209 kubikmeter så har ju troligtvis resten läckt ut i havet, säger Fredrik Lindgren.
Rullar allt arbete på utan problem är insatsen klar inom ett par veckor, tror Fredrik Lindgren.
– Vi har stora förhoppningar om att det går bra.