Efter ovanliga värmen – det avgör om myggplågan kommer

En tröst i torkan är risken för ett utbrott med aggressiva översvämningsmyggor är liten. Men nu har SMHI regn i prognosen och myggens ägg finns, redo att kläckas om det blir blött.

Vårsvämmyggan är etablerad på norra Gotland, och längs öns östkust finns ljusbandad och mörkbandad kustmygga. Det är de tre sorters myggor som är särskilt aggressiva.

Vårsvämmyggan är etablerad på norra Gotland, och längs öns östkust finns ljusbandad och mörkbandad kustmygga. Det är de tre sorters myggor som är särskilt aggressiva.

Foto: GA-arkiv

Gotland2023-06-17 19:30

2019 kom larmen och rubrikerna: ”Fruktad myggplåga har drabbat norra Gotland”. Den aggressiva vårsvämmyggan hade upptäckts på ön, och insektsforskaren Anders Lindström befarade att den plåga som drabbat Dalälven i många år spridit sig till Gotland. Även 2020 hade norra Gotland och Fårö ovanligt stora mängder mygg.

Efter det har oron för nya utbrott funnits inför varje sommar. Frågan är, hur blir det i år?

– Det kan vi inte säga. Vi har inte några fällor ute i år. Däremot vet vi att myggornas ägg kan ligga flera år i marken. Förutsättningarna finns alltså. Nu är det varmt, och kommer det kraftiga regn eller att havsnivån höjs så att strandängar översvämmas, då kan det bli ett nytt utbrott, säger Anders Lindström.

undefined
När vattnet stiger på strandängarna kläcks myggornas ägg.

Efter utbrotten gjorde länsstyrelsen och SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) en inventering. Den visade att vårsvämmyggan är etablerad på norra Gotland och längs öns östkust finns ljusbandad och mörkbandad kustmygga. Det är de tre sorters myggor som är särskilt aggressiva, och som kan orsaka stora problem.

Tobias Lilja, forskare vid SVA, sammanfattade inventeringen så här:

– Det kan bli stora mängder av vårsvämmygga, ljusbandad kustmygga och mörkbandad kustmygga om det blir översvämningar i de områden där deras ägg finns. Men risken för stora problem är väderberoende.

Undersökning var begränsad. För att få en bättre bild bör förekomsten av mygg kopplas till nederbörd, vattenstånd och våghöjd i Östersjön under en lägre tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!