I slutet av mars offentliggjorde Gotlandsbolaget att man köpt kryssningsfartyget M/S Birka Stockholm för cirka 430 miljoner kronor. Tanken är att fartyget, som är en renodlad passagerarfärja utan bildäck, ska ha huvudrollen i Gotlandsbolagets nya satsning på att bedriva kryssningstrafik mellan Stockholm, Visby och Mariehamn på Åland.
I en intervju med sajten sjofart.ax berättade Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson för någon vecka sedan att man förbereder en lansering av fartyget ”tidigt nästa år”. Han berättade även att man anställt Susanne Kaarnimo-Knight som projektledare för kryssningssatsningen.
– En rekrytering vi är mycket nöjda med. Susanne har jobbat med passagerartrafik mellan Helsingborg och Helsingör och har massor att tillföra vårt projekt, sade Håkan Johansson då.
Men vem är då denna Susanne Kaarnino-Knight, som alltså ska få M/S Birka Stockholm redo för kryssningstrafik efter att ha legat stilla sedan pandemin bröt ut?
En snabb googling ger svaret att hon är 57 år och bor i Stockholm, men när man hör hennes klingande finlandssvenska så inser man snabbt att det inte är i Stockholm, eller ens Sverige, hon har sina rötter.
– Jag är född och uppväxt i Finland, och jag kommer från Helsingforstrakten, säger hon.
Susanne Kaarnimo-Knight har under i stort sett hela sin yrkeskarriär arbetat inom transport och resor. Hon har bland annat gjort 13 år på flygbolaget KLM, där hon under flera år arbetade på deras huvudkontor i Amsterdam. Efter det jobbade hon tio år på resebolaget Tui, och nu senast kommer hon från en roll som kommersiellt ansvarig inom bolaget Forsea som bedriver trafik mellan Helsingborg och Helsingör.
– Och nu är jag anställd som projektledare för den här nya kryssningssatsningen, där min huvudsakliga uppgift är att bygga upp det som kallades för Birka Stockholm till en ny kryssningsprodukt.
Hur kommer det sig att du valde att hoppa på den här satsningen?
– För att jag tycker att det är en dröm att få bygga upp en ny produkt på det här sättet. Satsningen känns helt rätt i tiden och något som jag tror att folk längtar efter. Jag kan inte förstå hur någon skulle kunna tacka nej till det här uppdraget, säger Susanne med ett skratt.
Susanne Kaarnimo-Knight säger att ambitionen är att M/S Birka Stockholm ska vara i trafik någon gång under nästa vår, men innan dess finns det en hel del som behöver göras. Fartyget ska bland annat få ett nytt namn.
– Det har inget officiellt namn ännu, så det kanske blir en av de första uppgifterna att ta tag i; att sätta ett namn, jobba med varumärket och ta fram en strategi framåt. Slutmålet är att vi lyckas med en bra lansering och får ihop en lönsam verksamhet.
Hur mycket finns att göra med fartyget med tanke på att det legat stilla i tre år?
– Det är svårt att säga, då jag inte sett fartyget ännu. Men jag har förstått att det är i bra skick och att det inte behövs några större renoveringar. Men en del mindre grejer kommer vi säkert behöva göra.
Det är Gotlandsbolaget som köpt M/S Birka Stockholm, men sannolikt är det Destination Gotland som kommer att bedriva själva trafiken med fartyget och Susanne rapporterar även i sin nya roll till DG:s vd Marcus Risberg. Hon säger att det finns fördelar med att Destination Gotland redan har en befintlig verksamhet som sysslar med sjötransporter, men att det även finns stora skillnader jämfört med den kommande kryssningssatsningen.
– Destination Gotland är en infrastrukturlänk där den huvudsakliga uppgiften är att folk ska kunna ta sig till och från Gotland. Det här nya fartyget har en liten del av det också, men fartyget tar inga bilar eller frakt, och det vi ska skapa är en kryssningsprodukt där man ska kunna äta en trerättersmiddag och där vi ska erbjuda underhållning. Här blir destinationen i huvudsak själva fartyget.
På tal om något helt annat, vad har du för relation till Gotland?
– Jag har ingen direkt koppling till Gotland, och har inte spenderat några somrar där eller så. Men jag har varit på Gotland, och jag var där senast för någon vecka sedan. Jag tycker att det är ett fantastiskt ställe och jag ser fram emot att spendera lite mer tid där och bli mer bekant med ön. Det tycker jag är en fördel med det här jobbet, att jag får vidga mina vyer lite.