Efter vattenlarmet – ingen kompensation till hushållen

Redan för tre veckor sedan meddelade Region Gotland att det inte kommer att utgå någon ekonomiskt kompensation till de hushåll som omfattats av rekommendationen att koka sitt kranvatten. Nu förklarar tekniska nämndens ordförande Mariette Nicander (M) beslutet.

Tekniska nämndens ordförande Mariette Nicander (M) menar att regionen följer praxis i beskedet om att inte kompensera de som har behövt koka sitt kranvatten.

Tekniska nämndens ordförande Mariette Nicander (M) menar att regionen följer praxis i beskedet om att inte kompensera de som har behövt koka sitt kranvatten.

Foto: Montage (Paula Zielinski/Mattias Forsberg)

Gotland2023-12-15 11:55

Under onsdagen kom beskedet att bakterien clostridium perfringens inte längre finns i det kommunala vattnet i Visby, Väskinde, Själsö och Brissund. Därmed hävdes också rekommendationen – som utfärdades den 9 november – om att hushåll i de områdena skulle koka sitt kranvatten.

För drabbade i Vibble, Västerhejde, Tofta, Västergarn och Eskelhem hoppas regionen kunna häva rekommendationen inom en vecka. De hushåll som påverkats kommer då att ha behövt koka vattnet i cirka 35–40 dagar. Den olägenheten är emellertid inte någonting som de ser ut att kompenseras ekonomiskt för, genom exempelvis en reducering av VA-avgiften.

LÄS MER: En månad med förorenat vatten – så har Gotland klarat sig

– Det har inte tagits något formellt politiskt beslut i frågan, eftersom det inte är någon i nämnden som har tagit upp det. Vi har i stället blivit informerade om att förvaltningen inte anser att det är rimligt med kompensation, och vi delar den bilden, säger nämndordföranden Mariette Nicander (M) på torsdagen.

Så politikerna i nämnden är eniga om att inte kompensera de drabbade?

– Ja. Vi tog emot förvaltningens syn på saken och ingen motsade sig det, eller ville ha det på något annat sätt.

undefined
Patric Ramberg är teknisk direktör vid Region Gotland.

Egentligen är beskedet inga nyheter. Redan den 23 november skickade teknikförvaltningen ut ett pressmeddelande där man uppgav att det inte var aktuellt med någon reducering av VA-avgiften.

– Vi har stor förståelse för att detta är jobbigt och beklagar alla besvär som uppstått i samband med kokningsrekommendationerna, men det är alltså inte aktuellt med någon ekonomisk kompensation i dagsläget, sade förvaltningens direktör Patric Ramberg i pressmeddelandet.

Förvaltningen motiverade sitt beslut med hänvisning till vattentjänstlagen. Även Mariette Nicander menar att regionen har följt de direktiv som lagen ger i frågan.

– Det är också praxis utifrån hur andra kommuner har hanterat liknande situationer. Vi har ju kunnat leverera vatten hela tiden, även om det måste kokas innan det dricks eller används i matlagning, säger hon och fortsätter:

– Man kan också fråga sig hur mycket av vattnet som man förbrukar som egentligen dricks eller används i maten. Det mesta går ju åt till att duscha och göra andra saker.

undefined
Rekommendationen om att koka vattnet utfärdades den 9 november. Regionen satte då in tankbilar för att försörja Visby lasarett med vatten.

Det faktum att VA-verksamheten är avgiftsfinansierad innebär enligt Mariette Nicander att en kompensation ändå inte hade gjort någon nytta i längden. 

– Arbetet med att få bort bakterien har ju medfört kostnader. Dessutom kan det leda till att vi behöver göra stora investeringar framöver – inte minst om vi måste rena vattnet i Langs hage med filter. Så summan vi skulle ha reducerat med nu hade hushållen ändå behövt betala senare, säger Mariette Nicander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!