Framtidens tysta och miljövänliga flyg

Planen har uppgraderats till ett 30-personersplan, som ska vara klart 2028. Då kan Visby bli bland världens första flygplatser med ett kommersiellt elflyg.

Den framtida flygmodellen ES-30 har fyra batteripack, men även två turbogeneratorer som är tänkta att drivas på biobränsle.

Den framtida flygmodellen ES-30 har fyra batteripack, men även två turbogeneratorer som är tänkta att drivas på biobränsle.

Foto: Konceptbild Heart Aerospace

Gotland2023-07-14 12:45

För tre år sedan skulle den kommersiella premiären bli 2026. I fjol – när Helagotland fick åka med i ett mindre elflygplan från Visby – pratade flygbolaget Bra om år 2027.

Sträckan Gotland-Stockholm kan alltjämt bli den första i Sverige, men numera är det 2028 som gäller. Det finns dock goda skäl till denna fördröjning.

– Det som händer är att vi gör en uppgradering, från en design för 19 personer till ett 30-personersplan. I och med det blir det en ny certifieringsgrad, vilket tar längre tid, förklarar Sofia Graflund, verksamhetschef på Heart Aerospace – elflygsutvecklaren som har tecknat avsiktsförklaringar med både Sas och Bra.

undefined
Den framtida flygmodellen ES-30 från Heart Aerospace.

Tillståndsprocessen är omfattande; det finns inget kommersiellt godkänt elflyg i den här storleken. I hela världen alltså.

EU:s luftsäkerhetsorgan EASA arbetar fortfarande med vilka krav som överhuvudtaget ska gälla för denna nya klass – i samarbete med Heart Aerospace.

– Vi är med och bygger ekosystemet för hela den här industrin, säger en märkbart stolt Sofia Graflund.

Men är det då realistiskt med 2028?

– Ja, det tror vi det är. Sedan bör det poängteras att varken Sas eller Bra lagt några definitiva beställningar än. De måste ju köpa våra flygplan också och sedan är det upp till dem när och var som flygningarna inleds.

undefined
”Visby flygplats ligger i framkant, med sin utbyggnad av elkapaciteten”, berättar Sofia Graflund och Oskar Dahl på Heart Aerospace, som var på ön under Almedalsveckan för att presentera sin uppgraderade produkt.

Anledningen till uppgraderingen är främst att potentiella kunder i USA efterfrågade något större än 19-personersvarianten.

– Det blir en produkt som är aningen mer komplex, men det blir bäst så här. Med den här certifieringsgraden kan vi även bygga ännu större varianter i framtiden, berättar Oskar Dahl, bolagets ingenjör som även är pilot – och som tog statsministern på en flygtur i det lilla tvåsitsiga elflygplanet häromdagen, under Almedalsveckan.

Kan du beskriva det kommande 30-personersplanet?

– Det blir fyrmotorigt med fyra batteripack. Men det har även två turbogeneratorer som drivs på biobränsle, vilket ger stor redundans. Man kan även fortsätta flyga på tre av elmotorerna utan problem.

undefined
En skalmodell av den tidigare designen ES-19 har provflugits, här vid Säve flygplats.

När turbon dras igång blir planet inte längre helt utsläppsfritt – men det kan flyga 200 kilometer endast på el. Det råkar också vara avståndet mellan Visby och Bromma, så den sträckan är i sammanhanget optimal.

Tanken är dessutom att bara köra på el vid start och landning, så det blir väldigt tyst och miljövänligt i närheten av flygplatserna.

Vilket i sin tur blir ett argument i debatten om Bromma.

– Det här ger en möjlighet att inte riva något där och att återstarta andra cityflygplatser. Med vårt elflyg blir det inga utsläpp och inget buller i dessa städer och de korta landningsbanorna räcker för oss, förklarar Sofia Graflund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!