– I frågan om legitimationen lämnade vi in överklagandet till förvaltningsrätten innan jul. När det gäller narkotikabrottet så skickades det in till hovrätten i går, säger Staffan Bergström på onsdagen.
Det var i höstas som Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) beslutade att han – efter 52 yrkesverksamma år som läkare – skulle fråntas sin legitimation. I december dömdes han sedan också för narkotikabrott vid Attunda tingsrätt.
Orsaken var en händelse i juli 2020. Då bistod Staffan Bergström en 64-årig man som avslutade sitt liv. Mannen var svårt sjuk i ALS och tog sömnmedel innan han tog av sig sin andningsmask. Eftersom masken utgjorde en livsuppehållande behandling ledde det till att mannen avled. Händelsen skildrades i ett uppmärksammat reportage i Dagens Nyheter.
Mannen fick i sig sömnmedlet på egen hand, men det var Staffan Bergström som hade förberett dosen. Ett agerande som enligt HSAN har visat att han är ”uppenbart olämplig” som läkare och därför skulle fråntas sin legitimation. Eftersom sömnmedlet var utskrivet av en annan läkare ansåg tingsrätten att överlämnandet var olovligt och dömde Staffan Bergström till dagsböter.
Men nu har han alltså överklagat.
– I narkotikabrottet så tvekar jag inte på att det blir ett frikännande. I Sverige är alla sömnmedel narkotikaklassade och jag tog med mig läkemedlet för att minska patientens andnöd, säger Staffan Bergström och fortsätter:
– Men domen innebär att en läkare likställs med en langare som lämnar över narkotika på gatan. Det är två helt olika saker.
Gällande överklagandet av HSAN:s beslut om legitimationen tror han att processen kommer att dra ut på tiden.
– Det kommer nog att dröja lång tid. Men jag är beredd att ta det vidare till både Högsta förvaltningsdomstolen och Europadomstolen, säger Staffan Bergström och fortsätter:
– Jag har följt min moraliska kompass. Och i ett upprop i Läkartidningen så protesterade över 200 läkare mot att jag har berövats min legitimation.
LÄS MER: ”Staffan Bergström är en legendar” • Landets mest kända läkare ger kollegan sitt stöd
Just ALS uppmärksammades mycket under hösten. Inte minst eftersom Börje Salming – en av Sveriges största ishockeyspelare genom tiderna – avled i sjukdomen. I december gick även den kända simmaren Jane Cederqvist, som vann silver vid de olympiska spelen i Rom 1960, ut med att hon lider av ALS.