Juristen: Det kan du kräva för mat och dryck på färjan

Snacks, måltider och förfriskningar – eller ersättning för egeninhandlad mat. Det har DG:s passagerare rätt till när färjan är mer än 90 minuter försenad. Eller? Helagotland bad en expert reda ut vad som egentligen gäller.

Helagotland bad Konsumentverket svara på vad som egentligen gäller med ersättning för mat och dryck när färjan är försenad.

Helagotland bad Konsumentverket svara på vad som egentligen gäller med ersättning för mat och dryck när färjan är försenad.

Foto: Montage (Pressbild (Konsumentverket)/Emil Lundberg/Anders Wiklund (TT)/Johan Nilsson (TT))

Gotland2024-01-17 15:15

Väderleken har den senaste tiden orsakat flera inställda och försenade turer i färjetrafiken. Vid sådana tillfällen börjar en och annan resenär säkerligen fundera på vilken kompensation de egentligen kan begära från Destination Gotland.

I en EU-förordning från 2012 – som bolaget självt hänvisar till på sin hemsida – fastslås de rättigheter passagerarna har vid inställda och försenade avgångar. Bland annat anges vilka omständigheter som krävs för att resenärerna ska erbjudas kostnadsfri övernattning i väntan på färjan. Det framgår också hur storleken på det återbetalade biljettpriset avgörs av längden på förseningen.

Men utöver regler för övernattningar, ombokningar och återbetalningar innehåller förordningen också något mer. Nämligen direktiv om att passagerarna ska erbjudas mat och dryck när färjan är försenad – om väntetiden överstiger 90 minuter.

undefined
Maja Lindstrand är jurist på Konsumentverket.

Men det är oklart vad den skyldigheten innebär i praktiken. Enligt Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket, finns det ingen praxis för just rederiers ansvar att erbjuda mat och dryck.

– Det skulle exempelvis kunna vara en fika vid kortare väntan och en måltid om det har gått längre tid. Men eftersom det saknas rättsfall där det fastslås så går det inte att svara mer exakt på vad passagerarna kan kräva, säger Maja Lindstrand.

I EU-förordningen står det att bolaget vid förseningar över 90 minuter ska erbjuda snacks, måltider eller förfriskningar ”förutsatt att sådana finns tillgängliga eller på rimligt sätt kan tillhandahållas”.

Destination Gotlands färjor har som bekant alltid restaurang ombord. Bristen på praxis gör emellertid att Maja Lindstrand inte kan säga om bolaget därmed kan anses skyldiga att bjuda på fika eller mat från just restaurangköket – vilket exempelvis skedde under en försening i april förra året.

undefined
Destination Gotland hänvisar på sin egen hemsida till EU-förordningen där passagerarna ges rätt till mat och dryck.

Däremot framhåller hon att rättsfall som gäller andra transportmedel – exempelvis flygtrafik – säger att passagerarna vid förseningar ska ersättas för mat de köper på egen hand.

– Så har man själv handlat något att äta ska man spara kvittot, säger Maja Lindstrand.

Hon påtalar samtidigt att måltidskostnaderna behöver vara skäliga.

– Alkoholhaltiga drycker ersätts som regel inte. Du kan inte heller äta på en lyxkrog och få ersättning för den notan. Dina utgifter ska vara rimliga, helt enkelt, säger Maja Lindstrand och betonar återigen att bristen på praxis gör att hon inte kan svara mer precist än så.

Uppenbarligen är det alltså inte helt självklart vad Destination Gotlands passagerare kan förvänta sig i form av mat och dryck vid en försening – oavsett om de blir bjudna av bolaget eller får ersättning för sådant de köpt på egen hand. Men att de kan förvänta sig något, råder det inget tvivel om.

– Man ska inte vara rädd för att ställa krav – men se alltså till att spara kvittot, säger Maja Lindstrand.

undefined
En fika eller en hel måltid? Enligt Maja Lindstrand ska storleken på Destination Gotlands ersättning för mat och dryck stå i relation till hur försenad avgången är.

Hon sitter också som ledamot i Allmänna reklamationsnämnden (Arn). Dit kan passagerare vända sig om Destination Gotland skulle säga till att ersätta matutgifter, för att få sin begäran prövad enligt EU-förordningen.

– Min upplevelse är att Arn sällan anser att matinköpen som hamnar där har varit orimliga. Konsumenter brukar handla det som är skäligt och då har man rätt till ersättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!