Trots vårdkonflikten – ”Jobbar inte rätt antal timmar nu heller”

Vårdförbundets stridsåtgärder har inte gett önskad effekt. Det menar distriktssköterskan Annelie Johansson, som tror att strejken kan komma att trappas upp. ”Nu är det nog”, säger hon.

Distriktssköterskan Annelie Johansson menar att Vårdförbundets stridsåtgärder inte fått önskad effekt.

Distriktssköterskan Annelie Johansson menar att Vårdförbundets stridsåtgärder inte fått önskad effekt.

Foto: Albin Jakobsson

Gotland2024-05-18 06:30

Nyheten i korthet

  • Vårdförbundets stridsåtgärder har inte gett önskad effekt, enligt distriktssköterskan Annelie Johansson. Hon tror att strejken kan komma att trappas upp.
  • Istället för att beordra övertid eller mertid, väljer arbetsgivarna att använda sig av förskjuten arbetstid, vilket har skapat frustration bland vårdpersonal.
  • Johansson menar att detta visar på att arbetsgivaren inte tar saken på tillräckligt stort allvar och att det kan leda till att färre vill jobba inom vården.

Den 25 april, två veckor efter att ha varslat om stridsåtgärder, gick Vårdförbundet ut i blockad mot mertid, övertid och nyanställningar inom deras medlemsgrupper.

Orsaken bakom blockaden är de strandade förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationerna, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona.

Det Vårdförbundet vill ha är bland annat bättre arbetsvillkor och att det ska finnas en balans mellan arbete och fritid, något fackförbundet anser saknas.

– Det funkar inte att den svenska hälso- och sjukvården bedrivs som den gör i dag. Ungefär var tredje medlem hos oss jobbar regelbundet övertid. Vi vet att många verksamheter går runt på grund av att våra medlemmar tvingas jobba övertid, vilket är helt orimligt, sa Anna Olofsson, tillförordnad ordförande för Vårdförbundet Gotland, till Helagotland när blockaden trädde i kraft.

undefined
”Vi har stått ut i all tid, men nu är det nog”, säger Annelie Johansson.

Annelie Johansson är distriktssköterska och jobbar på vårdcentralen Visby Norr. Hon är också med i Vårdförbundet Gotlands styrelse.

– Vi trodde ju att när vi la varsel om konflikt att arbetsgivarna skulle rigga bra för det. Det vill säga bemanna upp ordentligt, nu när det inte går att beordra övertid eller mertid. Hur skulle de lösa det? säger Annelie Johansson när Helagotland träffar henne snart tre veckor efter konfliktens start.

Svaret på Annelie Johanssons fråga blev dock inte det hon hoppats på. I stället för att beordra övertid eller mertid, väljer arbetsgivarna att använda sig av förskjuten arbetstid. Annelie Johansson har själv inte blivit drabbad av detta, men har flera kollegor som uttryckt sin frustration.

– Det kan till exempel betyda att en som ska vara ledig imorgon, får jobba ändå och att ledigheten förskjuts till en annan dag. Eller att en ska jobba dagpass, men även får jobba kvällspasset för att senare få igen de timmarna längre fram. Du får också ett kort varsel, om ens någon, när detta sker. Genom det här sättet så räknas det inte som övertid, säger Annelie Johansson.

undefined
Vårdförbundet gick ut i blockad den 25 april.

Hon upplever också att det finns en stor ovisshet om när man får igen sin förskjutna ledighet.

– I bästa fall får man igen det kommande vecka, men ibland vet man inte när. Men man kan i alla fall säga att många inte jobbar rätt antal timmar nu heller, det är som innan blockaden trädde i kraft.

Annika Mäki jobbar på psykiatrin i Visby, en avdelning där förskjuten arbetstid blivit vanligare sedan blockadens start.

– Jag skulle säga att det händer minst en eller två gånger i veckan att någon på avdelningen får förskjuten arbetstid. Det har blivit tydligt att arbetsgivaren börjat använda sig av det nu när de inte får beordra övertid, säger Annika Mäki.

undefined
Annika Mäki på psykiatrin i Visby tycker att arbetsgivarna kunnat förbereda sig bättre inför blockaden.

Hon fortsätter:

– Du kan få reda på att du ska få förskjuten arbetstid samma dag, ibland bara några timmar innan ditt arbetspass ska börja, eller när det närmar sig sitt slut. Det är inte mycket till framförhållning och det skapar en stress över att inte få ihop sitt privatliv, då man ibland inte vet hur man kommer jobba. Det är svårt att planera saker och man vet aldrig om man kommer behöva stanna eller får gå hem.

Annika Mäki tycker att arbetsgivarna kunnat förbereda sig bättre inför blockaden.

– Jag upplever att de borde kunnat bemannat bättre och plockat in extra personal innan blockaden trädde i kraft. Då hade det blivit mer stabilt.

undefined
Enligt Annelie Johansson är facket och arbetsgivarna inte nära en överenskommelse.

Annelie Johansson tycker att hanteringen visar på att arbetsgivaren inte tar saken på tillräckligt stort allvar.

– Det är fel. Men vi ser inte det här som ett misslyckande och det handlar om att hålla ut. Vi inom Vårdförbundets medlemsgrupper är ett tåligt släkte som brinner för våra patienter. Vi har stått ut i all tid, men nu är det nog, säger hon och fortsätter:

– Vi behöver bli fler i vården, men med den här utvecklingen kommer färre vilja jobba i vården och allt fler kommer sluta. Det är en spiral som går åt fel håll. Det blir fler äldre, och fler som behöver sjukvård och då fungerar det såklart inte att färre vill jobba. Förutsättningarna måste bli bättre.

Enligt Annelie Johansson ser inte Vårdförbundet och arbetsgivarna ut att närma sig en överenskommelse.

– Vi har inte fått mycket information alls av arbetsgivaren, men den information vi fått från facket är att vi inte ser ut att närma oss något resultat. Vi uppmuntras att hålla ut och hålla ihop. Det skulle inte förvåna mig om det skulle ske någon form av upptrappning framöver, säger Annelie Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!