Flera canceroperationer inställda eller flyttade

Sedan sammanslagningen av ortoped- och kirurgavdelningen i måndags har, enligt vittnesmål, flera canceroperationer fått ställas in eller flyttas på grund av platsbrist. Det vittnar både personal och patienter om.

Arkivbild. Personal och patienter vittnar om inställda canceroperationer på grund av platsbrist.

Arkivbild. Personal och patienter vittnar om inställda canceroperationer på grund av platsbrist.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2024-06-14 05:45

Nyheten i korthet

  • Efter sammanslagningen av ortoped- och kirurgavdelningen på Visby lasarett har flera canceroperationer ställts in eller flyttats på grund av platsbrist.
  • Personal och patienter vittnar om en ohållbar situation och ifrågasätter patientsäkerheten.
  • Sjukhuschefen Anna-Clara Collén medger att situationen är bekymmersam men försvarar beslutet som nödvändigt för att minimera antalet stängda vårdplatser.

Nu kommer fler larm från Visby lasarett om en allt tuffare och ohållbar situation. Enligt flera vittnesmål från både patienter och personal har sedan sammanslagningen i måndags flertalet canceroperationer tvingats ställas in eller flyttas. Det till följd av platsbrist.

undefined
Sedan ortoped- och kirurgavdelningen slogs ihop i måndags har det varit överbeläggning på avdelningarna, och flera operationer har fått flyttas eller ställas in.

En patient skriver:

"Nu ställer lasarettet i Visby in veckans sedan länge planerade canceroperation. Det finns inga sängplatser på kirurgavdelningen! Informationen om den inställda operationen sker per telefon med en dags varsel. I bästa fall kan canceroperationen ske senare i veckan – om det finns en sängplats att tillgå! Inte så kul att vara cancerpatient med en malign tumör i detta läge."

Flera anställda vittnar om samma sak:

”Vi har strukit flera patienter från operationsprogrammet denna vecka eftersom det inte finns plats på sjukhuset. I dag har vi även strukit en canceroperation, det är klart att patientsäkerheten är hotad, ingen av oss vet när en cancer övergår till att bli obotlig. Och som personal är det här fruktansvärt etiskt svårt och det blir vi på vårdgolvet som får hantera det. Jag bävar för hur det skall bli på lasarettet nu när turistsäsongen med akutflödet drar igång.”

”Att sitta och påstå att patientsäkerheten inte är hotad är ett hån mot Gotlands invånare, mot redan inneliggande patienter och mot oss personal som sedan hopslagningen ortoped/kirurg går hem och gråter. Nu kastas alla ihop för att någon tagit ytterligare ett vansinnigt beslut.”

En annan anställd säger att på bara några dagar så hänger operationerna för i vart fall fyra cancerpatienter på om det ska bli några lediga platser eller inte. ”Och det beror inte på strejken utan på regionens beslut om verksamheten”.

undefined
Arkivbild. Personal och patienter vittnar om inställda canceroperationer på grund av platsbrist.

En vårdpersonal säger till Helagotland:

– Det jag tycker är mest anmärkningsvärt i det här är att regionledningen är överens om att den ekonomiska situationen är ohållbar på Gotland på grund av att kostnaden för sjukvården är ohållbar. Man är eniga om tre förslag, bland annat att staten får ta över ansvaret för den gotländska vården. I andra änden står Anna-Clara sjukhuschef och säger att patientsäkerheten inte är hotad. Det är inget annat än kvalificerat skitsnack.

Sjukhuschefen Anna-Clara Collén förstår medarbetarnas oro, och säger att även sjukhusledningen tycker att det är en besvärlig sommar.

Känner du igen dig i beskrivningen att det inte är patientsäkert?

– Jag vet att konsekvenserna av det vi gör när vi sätter ihop avdelningar och får färre vårdplatser kommer betyda att vi har fler patienter som är utlokaliserade. Och fler patienter som får uppskjuten operation eller mottagningstid. De här åtgärderna vet vi ju kan påverka patientsäkerheten, säger Anna-Clara Collén. 

undefined
Anna-Clara Collén, sjukhuschef på Visby lasarett säger att även sjukhusledningen är bekymrad. Men alternativt till att slå ihop ortoped och kirurg hade varit värre, menar hon.

Hon säger att frågan, eller snarare svaret är komplext, och att det är lätt att svaret blir luddigt.

– Jag fattar att folk kommer att bli upprörda för att jag säger att det inte hotar patientsäkerheten, och så kan det ju vara, men jag tycker det är ett uttryck som är lite lätt att använda.

Samtidigt säger hon att hon vet att det är pressat i vården.

– Den andra varianten är att vi hade stängt ännu fler vårdplatser för att vi inte har bemanning, då kan man ju tänka; vad hade det då gjort för patientsäkerheten? Det här är den åtgärden vi gör för att behöva stänga minst antal vårdplatser i sommar.

Hon betonar att hon tycker att de bedriver en god, säker och trygg vård, och att hon är väldigt tacksam över den vilja som finns att lösa den här sommaren.

Men det är inte bara de vanliga elektiva operationerna, som onda knän som ställs in eller flyttas. Det verkar ha drabbat flera cancerpatienter nu också på grund av platsbrist?

– Hela tiden gör vi prioriteringar vad gäller all form av kirurgi, det gäller även cancerkirurgi. Det kommer ständigt vara ett bekymmer att vi behöver prioritera bland våra patienter och det är oavsett om vi har fulla vårdplatser eller inte. Men som läget är så stänger det här minst antal vårdplatser. Vi har inte personal att bemanna, säger Anna-Clara Collén.

Känner du att ni lever upp till ert ansvar?

– Ja. 

Hade du kunnat säga något annat?

– Ja det hade jag ju. Vi har en bra vård generellt på Gotland och i Sverige. Så det tycker jag absolut att jag kan stå för.

Känner du dig trygg inför sommaren?

– Ja. Trygg men också bekymrad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!