Cecilia Schelin Seidegård, som var landshövding under nio år, erkänner att hon har spekulerat i vem som skulle få frågan om att bli öns nya landshövding. Att valet föll på Charlotte Petri Gornitzka som jobbar med just totalförsvarsfrågor kändes väntat.
– Det har spekulerats i om det skulle bli någon med försvarserfarenhet, så det här var inte jätteförvånande, säger Cecilia Schelin Seidegård.
Under sina år som landshövding stötte hon på Charlotte Petri Gornitzka i tjänsten.
– Ja, jag känner henne litegrann och hon är en mycket trevlig person, men framförallt en mycket erfaren generaldirektör, säger hon och betonar ordet erfaren.
Om Cecilia Schelin Seidegård ska skicka med ett tips till Charlotte när hon börjar sitt nya jobb, så är det att ”ha ett öppet sinne”.
– Lär känna Gotland och du kommer att bli positivt överraskad. Och hon är erfaren så hon behöver inte göra några nybörjarfel, hon vet hur statsförvaltningen fungerar, avslutar hon.
En annan som är nöjd över utnämningen av Charlotte Petri Gornitzka är regionrådet Meit Fohlin (S), som även är regionstyrelsens ordförande.
– Min första tanke är att hon har helt rätt bakgrund för att få uppdraget som landshövding på Gotland, säger hon.
Meit Fohlin nämner både hennes bakgrund inom kulturen och uppdraget inom MSB som viktiga meriter.
– Gotland har kanske Europas mest intressanta strategiska läge och hon har precis den kunskap om totalförsvaret som Gotland behöver, säger hon.
Charlotte Petri Gornitzka kommer alltså närmast från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, något som länsrådet Anneli Bergholm Söder också gjorde när hon började på Länsstyrelsen på Gotland.
– Vi har aldrig jobbat ihop på MSB, men man har stött på varandra i andra sammanhang. Det är jätteroligt för Gotland, säger hon.
Hon fortsätter att berätta att hon inte vet vad det innebär att de båda har erfarenhet från myndigheten, men menar att det är naturligt för Gotland.
– Naturligtvis kommer vi behöva den kompetensen och vad det gäller totalförsvaret är det väldigt positivt.
Anneli Bergholm Söders erfarenhet som länsråd har bara varit vid sidan om Anders Flanking, och beskriver känslan som dubbel.
– Kungen är död - leve kungen, eller vad säger man, säger hon skämtsamt och tillägger att det är jätteskönt för Anders Flanking att han slutar, och att det är spännande med en ny person som kommer tillträda.
Anders Flanking, som alltså slutar som landshövding den sista oktober har samarbetat med sin efterträdare flera gånger när han jobbat med totalförsvarsfrågor. Att det blev just Charlotte Petri Gornitzka som utsågs förvånar honom inte.
– Om jag själv hade tippat på två kandidater så var hon en av dem, säger han.
Precis som andra lyfter fram så tror han att Charlotte Petri Gornitzkas bakgrund inom MSB kommer att bli en stor tillgång för Länsstyrelsen på Gotland. Hon har även en annan egenskap som han tror kommer att gynna Gotland:
– Det är viktigt när man har det här jobbet att man försöker påverka regering och riksdag när det gäller sånt som har med Gotland att göra, exempelvis kommunikationer, säger han och utvecklar:
– Jag tror att hon är lämplig för att både hon och jag är nog lika på det sättet att vi lyfter telefonluren och pratar med en minister.
Under våren har det rapporterats om arbetsmiljöproblem på länsstyrelsen och facket har riktat hård kritik mot bland andra länsrådet. En fördjupad arbetsmiljöundersökning gjordes under våren.
– Jag kommer att jobba med den till min sista dag. Det här är en av de frågor som jag tänker slita färdigt med innan jag lämnar, säger Anders Flanking.
Om han ska lämna ett medskick till sin efterträdare så blir det att vara genuin.
– Det viktigaste är att vara sig själv. Man ska inte kopiera någon annan och det här är ingen enmans-show utan ett lagarbete där det är viktigt att vara den man är, säger han.