FÖRSLAGET: Så blir gränserna för nya nationalparken

71 kvadratkilometer. Så stor kan Bästeträsks nationalpark komma att bli när den invigs 2026. Nu har de första planerna på vilka områden som ska ingå i parken presenterats.

Nu finns ett förslag på hur Bästeträsk nationalpark kan komma att se ut.

Nu finns ett förslag på hur Bästeträsk nationalpark kan komma att se ut.

Foto: Cecilia Nygren, Länsstyrelsen på Gotland

Gotland2024-03-20 11:59

Från Falholmen i norr till Rute i söder. Från Djupvik i väster till sundet mellan Gotland och Fårö i öster. Däremellan ska Gotlands nya nationalpark ligga, enligt det förslag som nu har skickat ut på remiss. I förslaget – som har tagits fram i ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Region Gotland, Länsstyrelsen på Gotland och Havs- och vattenmyndigheten – beskrivs nationalparkens bildande ha följande syfte:

”Bevara ett unikt mosaiklandskap på kalkberggrund med dess hällmarker, alvarmarker, våtmarker, sötvattensmiljöer, skogar och grunda havsmiljöer, samt områdets upplevelsevärden i väsentligen oförändrat skick.”

Sammanlagt handlar det om ett område på cirka 71 kvadratkilometer. Cirka 55 kvadratkilometer utgörs av land, medan resten består av 8,4 respektive 7,6 kvadratkilometer träsk- och hav. 

undefined
Det mörka områdena visar var nationalparken föreslås ligga. Lila områden är sådana där det enligt förslaget ”pågår samtal eller lantmäteriärenden”.

Av förslaget framgår det emellertid att området som ska utgöra nationalparken inte är helt sammanhängande. Bland annat ska ett stort område som sträcker sig mellan Mölner och Strå – och därmed ligger mitt i den planerade parken – inte ingå däri. Inom det området ligger bland annat kalkbrottet Stucks, som SMA mineral vill öppna upp igen.

Och namnet till trots verkar det inte heller som att hela Bästeträsk faktiskt ska ingå i den nya nationalparken. I både de syd- och nordvästra delarna av träsket ser mindre strandremsor ut att även fortsatt vara privatägda.

En förutsättning för att kunna bilda en nationalpark är nämligen att staten äger all mark som omfattas. I förslaget står det därför att ”den föreslagna avgränsningen av nationalparken är ett resultat av vilka fastighetsägare i området som genom åren har valt att sälja mark till staten”.

undefined
Trots sitt namn kommer inte hela Bästeträsk att ingå i den nya nationalparken. Åtminstone inte enligt det förslag som nu har lagts fram.

Men det är inte heller säkert att all den mark som enligt förslaget ska ingå i nationalparken faktiskt kommer att göra det i slutändan. I förslaget pågår det i nuläget ”samtal om fastighetsköp med några ägare av fastigheter inom den föreslagna nationalparken”. Det innebär att de områdena kommer att ingå i parken enbart om ägarna väljer att sälja till staten.

Samtidigt har Helagotland tidigare berättat om hur flera Fleringebor har protesterat mot att Naturvårdsverket – just inför bildandet av nationalparken – har övertagit mark i socknen med tvång.

När nationalparken väl har bildats kommer särskilda föreskrifter att gälla inom dess gränser. I förslaget skriver man att utgångspunkten ”är att aktiviteter som i dag får bedrivas i området så långt som möjligt även kommer att vara tillåtna i framtiden”.

Tillåtet och förbjudet

I det förslag om Bästeträsks nationalpark som nu har gått ut på remiss listas exempel på aktiviteter som kommer att vara tillåtna, samt förbjudna, när parken väl har bildats.

Tillåtet

• Övernatta med tält eller liknande enstaka nätter. Undantag kan behövas för särskilt känsliga områden eller i direkt anslutning till entréer.
• Elda, under förutsättning att det är med medhavd eller tillhandahållen ved.
• Plocka svampar, växter och bär som inte är fridlysta.
• Jaga rådjur, räv, fälthare och vildkanin under perioden 1 oktober–31 januari.
• Fiska i sjöar i enlighet med fiskerätt.

Förbjudet

Utföra åtgärder som skadar mark eller vatten, till exempel gräva, schakta, borra, spränga, uppföra byggnader, master eller anlägga bryggor.
• Utföra åtgärder som har en negativ påverkan på hydrologin, som exempelvis dika eller dikesrensa.
• Avverka, gallra eller röja skog för skogsbruksändamål.
• Utföra åtgärder som kan skada flora och fauna, exempelvis att plantera in växter, djur eller andra organismer.
• Jaga fågel.
• Köra eller parkera utanför vägar eller parkeringsplatser och att ställa upp husvagnar eller husbilar utanför anvisade platser, för att inte orsaka slitage på naturmiljön.
• Besöka de tre öar som i dag omfattas av tillträdesförbud under viss tid av året, för att inte störa häckande fåglar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!