SMA Mineral vill bryta kalksten i Stucks igen

SMA Mineral har uppvaktat försvarsminister Pål Jonson och näringsminster Ebba Busch i ett försök att återuppta kalkbrytningen vid Stucks i Bunge. ”Även den verksamheten är samhällsviktig”.

1998 fick SMA Mineral tillstånd att bryta kalksten vid Stucks i Bunge. Verksamheten avstannade 2015, och efter flera domstolsprocesser tog det definitivt stopp i Högsta domstolen 2019.

1998 fick SMA Mineral tillstånd att bryta kalksten vid Stucks i Bunge. Verksamheten avstannade 2015, och efter flera domstolsprocesser tog det definitivt stopp i Högsta domstolen 2019.

Foto: Gunnar Britse/arkiv

Gotland2024-03-20 05:30

Förra veckan träffade SMA Minerals koncernchef Svante Fielding försvarsminister Pål Jonson och landshövdingen i Värmland, Georg Andrén.

– Vi upplevde ett stort intresse från de närvarande. Förhoppningen är såklart att ett frö ska ha blivit sått och att samtalet kring en återupptagen drift av Stucks kalkbrott ska ges nytt liv, säger Svante Fielding som efter det även haft ett möte med näringsminister Ebba Busch.

– Cementa (Heidelberg Mineral) fick tillstånd eftersom cement från Slite anses som samhällsviktig. Vi vill visa att verksamheten vid Stucks är lika viktig, tillägger han.

undefined
SMA Mineral bröt kalksten vid Stucks i Bunge fram till 2015.

Av SMA Minerals fyra kalkbrott i Sverige är tre för närvarande stängda på grund av uteblivna tillstånd. 2018 sa mark- och miljööverdomstolen nej till fortsatt brytning vid Stucks och 2022 blev det stopp för utökad brytning i Klinte. Dessutom sa mark- och miljödomstolen i maj förra året nej till fortsatt brytning vid Gåsgruvan i Värmland, där kalksten brutits sedan 1852.

– Domen om Gåsgruvan har vi överklagat, men för närvarande har vi bara täkten i Rättvik igång, säger Svante Fielding.

SMA Mineral har sedan tidigare tillstånd att bryta en mindre mängd i Klinte, men volymen är så liten att verksamheten inte anses vara lönsam. Verksamheten upphörde i höstas, och någon brytning planeras inte i år.

– Vi har en anställd i Klinte, och han blir kvar. Att vi inte har någon verksamhet drabbar i första hand en rad entreprenörer, säger Svante Fielding som tidigare sagt att en ny ansökan om brytning i Klinte inte är aktuell med de krav på trafiklösning som Trafikverket ställt.

Enda tillförseln av gotländsk sten till SMA Mineral är den som bolaget köper från Roma Grus täkt i Etelhem. Det rör sig inte om större mängder, och för att klara leveranserna till kunderna måste SMA Mineral importera. Tillgången på svensk kalk är inte tillräcklig, konstaterar Svante Fielding:

– Utan import har landet inte ens hälften av den kalksten som Sverige behöver.

undefined
SMA Mineral bröt kalksten vid Stucks i Bunge fram till 2015.

Bristen på kalksten inom landets gränser blir ett stort problem i kristider, enligt Svante Fielding. Det har fått SMA Mineral att agera. Efter uppvaktningen av försvarsminister Pål Jonson och näringsminister Ebba Busch kommer SMA Mineral att arrangera ett lunchseminarium i riksdagen den 17 april. Målet är att övertyga ledande politiker att kalkbrytningen vid Stucks är nödvändig.

Hur samhällsviktig kalkstenen på Gotland är visades 2021, efter att mark och miljööverdomstolen sagt nej till Cementas (Heidelberg Materials) ansökan om fortsatt brytning. Två tredjedelar av den cement som används i Sverige kommer från Slite, och när cementbrist hotade landet gjorde regeringen en tillfällig ändring i miljöbalken. Med hänvisning till att verksamheten var samhällsviktigt kunde regeringen meddela tillstånd till fortsatt brytning.

Ytterligare ett bevis på kalkstenens betydelse visades i december 2022, då MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) pekade ut täkterna Filehajdar och Västra Brottet, transportvägen mellan bergtäkterna samt Cementas anläggning i Slite som områden viktiga för totalförsvarets civila del. MSB utreder om det går att stärka skyddet ytterligare, genom att peka ut områdena som riksintressen för totalförsvaret.

– Det är lika viktigt med kalksten som cement i Sverige, poängterar Svante Fielding.

Karta: SMA Mineral AB, Stucks kalkbrott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!