Fortsatt oklart läge för vindkraftparken Aurora

Länsstyrelsen har under fredagen lämnat ett förslag till beslut gällande vindkraftparken Aurora, men ärendet är komplext där flera riksintressen står emot varandra.

Landhövding Anders Flanking menar att länsstyrelsens ambition är att möjliggöra en grön omställning.

Landhövding Anders Flanking menar att länsstyrelsens ambition är att möjliggöra en grön omställning.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2024-05-31 17:30

Nyheten i korthet

  • Länsstyrelsen i Gotlands län har berett tillståndsansökan för vindkraftsparken Aurora, som skulle bli Sveriges största vindpark. Aurora planeras sydväst om Gotland och skulle kunna producera 24 TWh fossilfri el per år.
  • Flera riksintressen står emot varandra vilket gör att länsstyrelsen inte kan ge ett definitivt beslut. Bland annat Riksantikvarieämbetet och Försvarsmakten har uttryckt negativa åsikter om projektet.
  • Trots det menar bolaget bakom vindkraftsparken, OX2, att länsstyrelsen föreslår att regeringen ger tillstånd. Om godkännande ges kan en första etapp av projektet vara utbyggd redan 2030.

På regeringens uppdrag har Länsstyrelsen i Gotlands län nu berett tillståndsansökan för vindkraftparken Aurora, som är planerad sydväst om Gotland.

– Vår ambition är att möjliggöra en grön omställning. För att nå dit behöver vi mer energi från en mix av energislag, där vindkraft är en del. Aurora skulle bli den största vindparken i Sverige med en kapacitet att producera 24 TWh fossilfri el per år. Det motsvarar den totala elförbrukningen för cirka fem miljoner hushåll och skulle ge Sverige en viktig skjuts i den pågående elektrifieringen, säger landshövding Anders Flanking i ett pressmeddelande. 

Det planerade bygget planeras intill Hoburgs bank och Midsjöbankarna, vilka är Natura-2000 områden. Därför har det också krävts tillstånd enligt dessa, vilket länsstyrelsen beslutade att ge tidigare i vår. Nu, liksom då, fanns det avvikande meningar i ärendet gällande Östersjötumlaren. En handläggare på länsstyrelsen menar att förslaget om tillstånd "ej beaktar artskyddsförordningen fullt ut", vilket leder till ett bristfälligt skydd för den akut hotade Östersjötumlaren"

undefined
Så här kan en vindkraftspark till havs se ut. Denna tillhör dock inte OX2.

LÄS MER: Försvaret säger nej till vindkraftsparken Aurora (helagotland.se)

Men länsstyrelsens förslag till beslut är inte ett rungande ja, utan beskrivs som ett komplext ärende med flera målkonflikter av länsstyrelsen själva. 

Gällande riksintressen kopplade till miljöintressen bedömer länsstyrelsen att tillstånd kan ges, förutsatt att beslutet kompletteras med villkor som minskar risken för negativ påverkan. 

Gällande andra riksintressen är det dock svårare. Riksantikvarieämbetet har i sitt yttrande avstyrkt tillståndet och gör bedömningen att parken skulle medföra påtaglig skada på kulturmiljön, då den skulle vara synlig från stora delar av södra Gotland och Öland.  

Även Försvarsmakten sätter ner foten. I redovisningen framgår det att de motsatt sig uppförande av parken med hänvisning till "påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del". På vilket sätt är dock oklart då Försvarsmaktens underlag omfattas av sekretess. Länsstyrelsen har därför inte möjlighet att ta ställning i frågan och lämnar den bedömningen till regeringen. 

undefined
Enligt Riksantikvarieämbetet skulle parken medföra påtaglig skada på kulturmiljön, då den skulle vara synlig från stora delar av södra Gotland och Öland.

Bolaget bakom den planerade vindkraftsparken, OX2, menar dock i ett pressmeddelande att länsstyrelsen föreslår att regeringen ger tillstånd. 

Vidare skriver de att en första etapp av projektet kan vara utbyggd redan 2030, om regeringen ger sitt godkännande. 

LÄS MER: De stöttar enorma vindparken: ”En möjlighet” (helagotland.se)

Länsstyrelsen uppger att när riksintressen står emot varandra, ska en avvägning mellan dessa göras. I det fallet väger alltid totalförsvarets intressen tyngst. 

– Om regeringen i sin fortsatta beredning av ärendet ser att en riksintresseavvägning kan göras mellan kulturmiljö- och energiintresset så är vår samlade bedömning att energiintresset väger tyngst och att ansökan ska tillstyrkas. För att möta samhällets ökande behov av el behöver vi bygga ut vår elproduktion. En brist på el riskerar både att hämma företagsetableringar och leda till missade arbetstillfällen och att fördröja den gröna omställningen. Vindparken Aurora kan väsentligt bidra till att förbättra förutsättningarna att ställa om till ett fossilfritt samhälle, säger Anders Flanking.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!