Framtida elflygen: Bolaget som bygger gör jätteförlust

Mörka moln skymtas över framtidens gröna Gotlandsresor. Enligt medieuppgifter kämpar elflygplansbolaget Heart Aerospace ”i motvind” och minusresultatet summeras nu till över 300 miljoner kronor på två år. Men företaget uppger att allt sker ”enligt plan”.

En skiss på den framtida flygmodellen ES-30 från Heart Aerospace.

En skiss på den framtida flygmodellen ES-30 från Heart Aerospace.

Foto: Konceptbild Heart Aerospace

Gotland2023-11-17 11:55

”Förlusterna skenar för svenska elflygbolaget”. Detta är en rubrik i Dagens Industri, publicerad för någon vecka sedan.

”Göteborgska elflygplansbolaget Heart Aerospace kämpar i motvind och förlusterna ökar”, skriver Göteborgsposten ungefär samtidigt.

Enligt bolagets bokslut har minusresultatet stigit från 78 miljoner kronor 2021 till hela 244 miljoner i fjol.

Heart Aerospace är ett bolag som visat framfötterna när det gäller att konstruera Gotlands framtida elflygförbindelser – avsiktsförklaringar har tecknats med både SAS och BRA, samtidigt som sträckan Visby-Bromma omnämnts som högaktuell.

Här på ön har mycket prestige investerats i att detta grönare resande faktiskt blir av.

Det här är framtiden”, fastslog till exempel regionstyrelsens dåvarande ordförande Eva Nypelius (C), efter testturen som arrangerades för två år sedan.

undefined
Regionstyrelsens dåvarande ordförande Eva Nypelius (C) provade att flyga elflyg för två år sedan. ”Det är fortfarande framtiden”, säger hon.

Ett uttalande hon alltjämt står fast vid:

– Ja, jag säger fortfarande att elflyg är framtiden. Det kommer öppna möjlighet för nya resmönster och såklart bidra till den omställning vi behöver göra till förnyelsebara transporter.

Vad säger du om de aktuella rubrikerna kring Heart Aerospace?

– Det är ju helt nytt och utvecklingen av flygplanen pågår som bäst och då krävs givetvis mycket kapital i detta skede, svarar Eva Nypelius.

Flygplatschefen i Visby, Gunnar Jonasson, uttrycker sig på liknande sätt:

– Jag ser ingen anledning till oro utifrån artikeln. Att det kostar att utveckla är nog helt i sin ordning och att intäkterna kommer först när man kan sälja sin produkt.

Enligt elflygbolagets presstalesperson Christina Zander är det precis här skon klämmer: Att man är i färd med att utveckla något väldigt dyrt, som inte kan ge avkastning förrän det är klart.

– Siffrorna som DI refererar till kommer från vår årsrapport för 2022 som skickades in till bolagsverket i somras och varit offentlig sedan dess. Heart Aerospace är ju ett start up-bolag som just nu håller på att utveckla en produkt som väntas nå marknaden i slutet av detta årtionde. Innan vi har en produkt att sälja och få inkomst ifrån är Heart Aerospace beroende av finansiering från externa parter, säger hon.

Enligt bolaget går allt enligt plan, trots fjolårets jätteminus:

– Förlusten under 2022 är alltså väntad och en del av vår affärsplan, menar Christina Zander.

undefined
En skiss på den framtida flygmodellen ES-30 från Heart Aerospace.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!