Nu ska månadens klimathjälte koras

Med start i januari kommer Helagotland.se att varje månad kora Månadens klimathjälte. Nu behöver vi din hjälp att hitta Gotlands alla klimathjältar.

Gittan Frejhagen.

Gittan Frejhagen.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2023-01-06 11:15

Använd formuläret för att nominera en klimathjälte:

Bakom idén står föreningen ”Gretas gamlingar”, som startade i juni 2019 för att gå i Greta Thunbergs spår och manifestera för klimatet.

– Det var Agneta Berg, i Stånga, som först kom med idén. Sedan vi startade Gretas gamlingar har vi genomfört många olika aktiviteter, men vi startade med att demonstrera utanför Ica i Burgsvik och utanför Ica i Hemse på fredagar, i Greta Thunbergs anda, det är det traditionella vi gör i Gretas gamlingar. Agneta har hållit i demonstrationerna i Hemse, berättar Gittan Frejhagen, initiativtagare till Gretas gamlingar.

undefined
Gittan Frejhagen, initiativtagare till Gretas gamlingar.

Gretas gamlingar har under åren genomfört otaliga fredagsmanifestationer, men också hållit klimatsamtal, föreläsningar, studiecirklar och gett ut en skrift, allt på temat ”rädda klimatet”, men med olika infallsvinklar.

– Vi kommer att gå vidare med klimatsamtalen och arrangera en gotländsk klimatfestival lördagen den 20 maj 2023 i Vamlingbo bygdegård. Där kommer vi att bland annat att presentera förslag och idéer som kommit fram i de här samtalsgrupperna.

Det var under just ett av dessa klimatsamtal som idén med Månadens klimathjälte kläcktes.

– Vi som konsumenter genererar en herrans massa koldioxid och vi måste ta ansvar för en del av det. Sedan är det förstås världens politiker som behöver ta det största ansvaret för klimatomställningen, men det är ändå vi som förorsakat det här och därför vill vi vara med och bidra på de sätt vi kan, säger Gittan Frejhagen och fortsätter:

– Det är en jättehets hos många att bara ha mer och mer. När mina barn var små var det så roligt att ge dem en massa saker och söta kläder, det blev nästan som att jag hetsade mina barn att konsumera mer. Jag känner att vi har en skuld i konsumtionshetsen och därför känns det väldigt bra att prata om vad vi kan göra åt det. Vi kan inte göra allt – men det vi kan göra är viktigt.

När Gittan Frejhagen presenterade idén med att inrätta ett månatligt pris för att ge det lokala klimatarbetet lite extra skjuts och uppmärksamhet, var Gotlands Medias vd, Johan Mattisson, inte sen att fånga bollen.

– Gretas gamlingar med Gittan i spetsen gör ett otroligt viktigt arbete för att få till en förändring i hur vi förhåller oss till den klimatförändring som sker på vår planet. Självklart vill vi på Gotlands Media stötta detta fina initiativ. Det ska bli väldigt roligt att tillsammans med övriga i juryn få utse en gotländsk klimathjälte, varje månad!, säger Johan Mattisson.

undefined
Gretas gamlingar startades efter en oro för barnbarnens framtid.

Alla klimatinsatser – stora som små – är värda att uppmärksamma.

– Det kan vara små saker, som att man börjar cykla till jobbet eller äta vegetariskt, om det är något man inte brukar göra. Eller så kan det vara större insatser, som att sätta upp solceller på taket, säger Gittan Frejhagen.

Känner du till någon positiv klimatomställning på Gotland som är värd att uppmärksamma? Det kan vara en privatperson, förening, organisation, avdelning, skola eller ett företag. Skicka in din nominering via formuläret här nedan.

Månadens nomineringar måste vara inskickade senast den 25:e varje månad. I början av nästkommande månad presenteras vinnaren, som får ett fint pris samt ett diplom.

Juryn består av Gittan Frejhagen (Gretas gamlingar), Agneta Green (Energi- och klimatsamordnare på länsstyrelsen), Richard Glifberg (Energicentrum Gotland) samt Henrik Radhe från Gotlands Media.

Tidigare vinnare:

https://helagotland.se/nyheter/visby/artikel/foreningen-tjanar-pengar-nar-elen-ar-dyr-ordforanden-prisas-for-smarta-losningar/r00ownqr

https://helagotland.se/nyheter/visby/artikel/lagar-stans-billigaste-lunch-pa-det-som-skulle-kastats/jp3zqe6l

https://helagotland.se/nyheter/visby/artikel/gunilla-ar-manadens-klimathjalte/l67587ej

Gretas gamlingar samlade utanför Hoburgshallen i Burgsvik.
Gretas gamlingar samlade utanför Hoburgshallen i Burgsvik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!