Gunilla vill leva smart och hållbart

Enkla saker kan göra stor skillnad. Gunilla Othberg har minskat sin påverkan på klimatet med två tredjedelar jämfört med de flesta andra.

Att köra tvättmaskinen är gratis för Gunilla Othberg medan solen skiner. Solcellerna på taket ger el till det, men ofta räcker det att vädra kläderna, menar hon.

Att köra tvättmaskinen är gratis för Gunilla Othberg medan solen skiner. Solcellerna på taket ger el till det, men ofta räcker det att vädra kläderna, menar hon.

Foto: Henrik Radhe

Visby2023-04-01 09:35

Skylten ”Nej tack till reklam” på brevlådan är det första som möter besökaren till familjens villa i Visby.

– Jag växte upp på ett lantbruk i Othem. Där hade vi vedpanna och all reklam var bra att starta brasan med, men jag blev anti och tyckte att den var onödig, säger Gunilla Othberg och berättar att hon valde bort reklam redan på 1990-talet.

Då var ännu inte lika stort fokus som i dag på matsvinn och dess klimatpåverkan.

– På gården hemma i Othem fick ingenting förfaras, det gick till katterna. Åt inte de fick hönsen det. Allt gick att få i grisarna, och så är det fortfarande här hemma, ingenting slängs, säger hon och berättar att familjen också består av två tonårsdöttrar, mannen Bosse Gottberg, och två studenter som hyresgäster.

undefined
Vanliga hushållsartiklar som ättika, bikarbonat, citron och såpa fungerar utmärkt till städ och rengöring och är mycket bättre för miljön.

Ledordet är att lämna så lågt klimatavtryck som möjligt. Vägen dit är inte en utan består av många olika enkla saker i vardagen. LED-lampor drar mindre och den mesta elen till dem kommer från solceller på taket.

– När vi köpte huset 2006 var det oljeeldning. Två år senare satte vi in solpaneler med luftvärmepump som komplement. 2019 installerade vi solceller på taket. Soliga dagar behöver jag inte använda värmepumpen alls, säger Gunilla Othberg och berättar att de har rörligt spotpris på den el de ändå måste köpa.

När solen skiner går tvätt- och diskmaskiner gratis. Annars följer hon priserna i en app i mobilen och styr maskiner som drar mycket via timer till när elen handlas billigast. Drömmen vore investering i ny teknik för att ladda egen el i batterier.

undefined
Månadens klimathjälte för mars, odlingsintresserade Gunilla Othberg i Visby, försöker handla närproducerat och odlar helst mycket själv, som här purjolök som varit fin hela vintern.

Andra sätt att minska utsläpp av växthusgaser är att handla second hand på öns många loppisar och andrahandsmarknader.

– När tjejerna var små var jag ensamstående med minimalt med pengar och behövde vända på varje slant. Då började jag också plastbanta, det kändes inte kul att de skulle tugga på något av plast, säger Gunilla Othberg och berättar att hon sanerade köket och fortfarande hellre använder redskap i trä.

2012 flyttade Bosse in och han tar hellre cykeln till affären än bilen. Den står oftast kvar i garaget, utanför står familjens husbil som visserligen släpper ut koldioxid men som kompenseras genom att låta bli att flyga.

– Jag cyklar ungefär två mil om dagen och behöver det handlas något är det ofta jag som gör det, säger han.

undefined
Varje dag drar Bosse Gottberg iväg ett par mil på cykel. Ibland med saker till återvinningen, oftare för att handla i stället för att ta bilen till affären.

I fyra stora tunnor samlas regnvatten från taken, till odlingar och spolning i toaletten. Familjen äter helst närproducerat efter säsong, för att minska utsläpp och långväga frakter. 

Till städning och hygien används såpa, bikarbonat, bakpulver, ättika och diskmedel.

– Det är de fem som rullar hela tiden. Jag använder ättika i stället för spolglans i diskmaskinen och som sköljmedel i tvättmaskinen. Jag använder inga schampon med massa kemikalier, jag tvättar håret i bikarbonat, säger Gunilla Othberg.

Hon menar att många kan göra mer än de gör i dag, framför allt Region Gotland och landets beslutsfattare när det gäller till exempel tillstånd för solceller och att på olika sätt minska vattenförbrukningen genom att ta vara på regn från tak på offentliga byggnader.

– Jag försöker att påverka min omgivning och berättar vad jag gör på mitt Instagramkonto ”Durabelt_liv”, säger Gunilla Othberg och visar sidorna på nätet, Climate Hero och WWF:s Klimatkalkylatorn, där alla kan jämföra sina egna klimatavtryck.

Staplarna visar sitt tydliga språk, Gunillas utsläpp av koldioxid landar på en tredjedel mot snittet. Nu utses hon till månadens klimathjälte för mars.

Känner du också en gotländsk klimathjälte? Nominera här!

Hemmagym ger armstyrka, och genom att bära hinkar med regnvatten att spola med vill Gunilla Othberg bidra till att spara på öns begränsade resurs dricksvatten.
Hemmagym ger armstyrka, och genom att bära hinkar med regnvatten att spola med vill Gunilla Othberg bidra till att spara på öns begränsade resurs dricksvatten.
Motivering

I familjens villa i Visby visar Gunilla Othberg vad alla kan göra genom ett aktivt val av livsstil. Många bäckar små gör stor skillnad: Gå och cykla, minska konsumtion, köpa second hand, regnvatten från taken, nej till reklam men sopsortering minskar utsläppen – ändå vill Gunilla göra mer. Hennes engagemang som privatperson visar vägen och inspirerar andra, hon är väl värd utnämningen Månadens klimathjälte för mars.

Januari: Lars Johansson, Dovhjortens BRF.

Februari: Studentföreningen Rindi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!