Gotland förbereder undantag från dygnsvilan

Räddningstjänsten kan få dispens från de omdebatterade reglerna kring dygnsvila. ”Det speciella är att vi är en ö. Vi kan inte ta hjälp av våra grannar och låna in folk”, säger Lars-Göran Uddholm, chef för räddningstjänsten på Gotland.

Lars-Göran Uddholm är orolig för att nya scheman kan få anställda att säga upp sig.

Lars-Göran Uddholm är orolig för att nya scheman kan få anställda att säga upp sig.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gotland2023-11-14 06:15

De nya reglerna som är tänkta att säkerställa arbetstagares rätt till vila har fått skarp kritik från många i dygnet runt-tjänster. Samtidigt som alla får rätt till elva timmars dygnsvila så blir schemaläggningen mindre flexibel. 

Nya scheman har redan rullats ut inom bland annat hemtjänsten och på sjukhuset. Men räddningstjänsten har fått till och med den 1 februari 2024 på sig eftersom de centrala förhandlingarna i just den delen drog ut på tiden. 

Men redan nu planerar regionen för att kunna göra undantag för just räddningstjänsten. Regionstyrelsen väntas snart fatta beslut om att ge ordförande Meit Fohlin (S) mandat att ansöka om dispens från reglerna. 

– Vi vill förvissa oss om att hon får göra det när en ansökan väl är klar, så att vi inte måste vänta en månad till nästa nämndmöte, säger Lars-Göran Uddholm, chef för räddningstjänsten på Gotland. 

Det är huvudsakligen räddningstjänstens cirka 50 heltidsanställda som påverkas av de nya reglerna, enligt Lars-Göran Uddholm. De är i dag vana vid att jobba 14 timmar långa nattpass och 24-timmarspass på helger. Dessa är inte tillåtna enligt de nya reglerna. 

undefined
Räddningstjänsten har flera långa pass i sina nuvarande scheman som inte är okej enligt de nya reglerna om dygnsvila.

Hur nya scheman kommer se ut är inte klart, det är en av anledningarna till att undantag kan behövas. De kan behöva köpa mer tid. Men enligt Lars-Göran Uddholm kan det också komma att krävas mer permanenta undantag. 

– Om vi tar Norrland som exempel, där har man bedömt att anställda i Kiruna som ibland reser till Luleå för ett pass, en 35 mil lång resa, kan utgöra skäl för dispens. I vårt fall är det speciella att vi är en ö. Vi kan inte ta hjälp av våra grannar och låna in folk, vi måste ha vårt eget. 

Problembeskrivningen känns igen från andra kritiker till de nya reglerna. Det blir svårare för de anställda att byta pass och för chefen att ta in någon på övertid för att täcka upp för sjukdom. Om man bryter dygnsvilan måste det kompenseras – och alltså inte bara i pengar. 

undefined
Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande.

Helagotland.se har tidigare rapporterat om personal på sjukhuset som sagt upp sig på grund av det nya schemat. 

– Vi behöver ha arbetsscheman som gör att personal inte flyr. Om de säger upp sig så hamnar vi i en jättesvår sits, säger han och pekar särskilt på det viktiga arbete som kommer krävas när Sverige och Gotland ska rusta upp sitt civilförsvar, säger Lars-Göran Uddholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!