Samarbetsavtal med el-flygbolag – Gotland först i Sverige

Avtal mellan Region Gotland och el-flygutvecklare ska skynda på arbetet för att skapa rätt förutsättningar. Planen är att Gotland ska vara först i Sverige med reguljära elflygplanslinjer.

I slutet av årtiondet ska Heart Aerospace vara redo att leverera elflygplan av modellen ES-30. Återstår att se om Gotland blir först i Sverige med en reguljär el-flygplanslinje.

I slutet av årtiondet ska Heart Aerospace vara redo att leverera elflygplan av modellen ES-30. Återstår att se om Gotland blir först i Sverige med en reguljär el-flygplanslinje.

Foto: Heart Aerospace

Gotland2024-06-27 18:30

Under torsdagen meddelade el-flygbolaget Heart Aerospace och Region Gotland att parterna har ingått ett samarbetsavtal. Region Gotland blir därmed den första svenska regionen att knyta den här typen av avtal, som handlar om att skynda på introduktionen av mer hållbart flyg.

"På Gotland är vi helt beroende av flyg- och färjetrafiken till och från ön, och vi ska och behöver kunna resa hållbart. Detta beslut om fördjupad samverkan med Heart Aerospace är en viktig milstolpe i vår resa mot hållbara kommunikationer”, säger Meit Fohlin, Socialdemokraterna, regionstyrelsens ordförande, via pressmeddelandet.

undefined
Meit Fohlin, regionstyrelsens ordförande.

Avtalet mellan regionen och Heart Aerospace är brett och innehåller många punkter men enligt elflygbolaget själva handlar det framför allt om infrastruktur, att skapa kontakter och att undersöka möjligheten till rätt förutsättningar för el-flyg mellan Gotland och fastlandet.  

– Vårt jobb är att utveckla flygplanet, men när det är klart, vem ska flyga, var ska det landa, finns det en laddstolpe? Det är viktigt att ekosystemet, som vi kallar det, finns på plats när flygplanen väl är klara, säger Christina Zander, kommunikationschef vid Heart Aerospace.

Det flygplan som just nu är under utveckling heter ES-30, ett regionalt hybrid-elektriskt plan med plats för 30 passagerare och en helt elektrisk och utsläppsfri räckvidd på 200 kilometer. Just laddningen är något som kommer att bli en utmaning. Ungefär 2 000 kilowatt kommer att krävas för att ge flygplanen tillräckligt med kraft, vilket kan jämföras med en laddstolpe för en vanlig elbil som har en effekt på ungefär 200 kilowatt.

Heart Aerospace har i dag 250 beställningar på ES-30, med optioner och köpoptioner för ytterligare 120 flygplan. Företaget har också avsiktförklaringar för ytterligare 191 flygplan. Målet är att typcertifiera flygplansmodellen under 2028 och att kunna leverera till kunder i slutet av årtiondet.

– Vi inleder det här samarbetet för att se vad som krävs för att Gotland ska bli den första el-flyglinjen, säger Simon Reinberth, Airport infrastructure and nordic govenment affair manager, Heart Aerospace.

 – Jag är imponerad av Region Gotland. Hela värdekedjan är så pass drivande och framåt. Har man de förutsättningarna som region så har man också möjligheten att bli först med elflyg, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!