Gotlands port till naturen fyller 50 år

Naturum Gotland öppnades 1973. Till en början låg naturum i Visby, men sedan 2005 är det Vamlingbo som gäller. Helagotland passade på att besöka 50-åringen.

Sonja Blaus är på besök med sina barn. Hon tycker det är fantastiskt att man får använda alla sina sinnen på naturum.

Sonja Blaus är på besök med sina barn. Hon tycker det är fantastiskt att man får använda alla sina sinnen på naturum.

Foto: Sofie Regnander

Gotland2023-08-14 08:05

Det var på Gotland, Öland och Omberg som Naturvårdsverket öppnade Sveriges första naturum. I dag finns det 32 naturum i landet, från Abisko i norr till Öresund i söder – och det som en gång var enkla utställningar med lite text och bilder, kanske några uppstoppade fåglar – har utvecklats mer till mer avancerade interaktiva utställningar som ska inspirera den breda allmänheten att ge sig ut och upptäcka naturen. 

undefined
Blomstrande 50-åring, naturum Gotland.

Naturum Gotland öppnade först i Visby, men ligger sedan 2005 i Vamlingbo och när Helagotland kommer förbi på ett besök en tidig eftermiddag trängs både gamla och unga för att lära sig mer om Gotlands natur och historia. 

Besöksräknaren vid entrén visar att det redan har hunnit passera nästan 400 personer sedan man slog upp porten för dagen klockan 11. 

Ann Tume och Myra Kingfors, värdar på naturum, svarar som vanligt på kluriga frågor från besökarna och tipsar om spännande besöksmål.

– Förutom allt som har med naturen att göra så blir det lite som en turistinformation här. Man frågar var man kan bada, vill veta var man kan hitta bra vandringsleder och var man kan köpa lokalt lammkött. Den absolut vanligaste frågan så här års är faktiskt; var finns toaletten? skrattar Ann Tume.

undefined
Ann Tume tillsammans med besökande Karin Dahlin som är föreståndare för naturum Sommen.

Men just natur är ett ganska stort ämne. Kan ni svara på alla frågor?

– Vi har lite olika nischer här på naturum så det finns en bred kunskap. Men vi har också hjälp av Jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet som vi kan skicka frågor till via mejl. Det bästa är om man tar en bild, gärna från olika vinklar, på insekten eller växten som man hittat och undrar över. Det kan vara lite svårt att svara på vad besökaren har hittat om man bara får en beskrivning, svarar Ann.

Naturum med Lars Jonssons museum, Restaurang Vejde, butiken Salvia och Vamlingbo kulturscen och trädgård in på knutarna är helt klart ett populärt besöksmål. Bara naturum har vissa dagar dragit en publik på över 760 personer i juli den här sommaren. Sammanlagt brukar det bli drygt 20 000 besök per säsong.

– Vissa kommer hit flera gånger varje säsong. För andra är det första gången. Vi hade en familj som bor på Gotland som kom in hit förra veckan. De berättade att de kört förbi här under 10 års tid och trott att det bara låg ett museum här. Men nu hade de stannat till, för de behövde en toalett. De tyckte det var jättefint och skulle komma tillbaka igen sa de, berättar Ann. Samtidigt får hon syn på ett bekant ansikte; Ella Klyvare, 9 år, som är här med sin familj.

undefined
Ella Klyvare, 9 år, och Ann Tume. Ella är en flitig besökare på naturum.

Ella berättar att hon besökt naturum ända sedan hon var riktigt liten. Ofta blir det flera besök på sommaren.

– Det är så kul här för det finns nya saker att upptäcka hela tiden. Man kan lyssna på berättelser och på fåglar. Det känns som att naturen finns där inne, säger hon.

Myra Kingfors fyller i och berättar om en 18-årig kille som härom veckan berättade att han besökt naturum i Vamlingbo sedan han var ett år; "Det hör till när man är på Gotland", sa han.

undefined
Myra Kingfors, en av värdarna på naturum visar upp ryggsäckar fyllda med bra-att-ha-saker för egna exkursioner som man kan få låna med sig ut i naturen.

Förutom utställningarna, både de permanenta och tillfälliga i naturum, arrangeras orikdévandringar på en äng i närheten, det slungas honung från bina som bor i en kupa vid naturum, man kan vandra på naturums naturstig, följa med ut på kvällen och lära sig mer om fladdermöss, bygga fågelholkar och mycket, mycket mer.

undefined
Familjen Björkqvist kollar in utställningarna på naturum.

Familjen Björkqvist från Visby med pappa Anton, sönerna Vilgot och Oskar, samt deras kusin Signe, berättar att det är deras första besök på naturum.

– Vi tog först ett snabbt varv, men nu vill de inte åka härifrån, skrattar pappa Anton.

En mamma, Sonja Blaus, verkar ha råkat ut för samma sak. Hennes barn sitter djupt försjunkna vid ett bord och målar fantasifulla insekter.

undefined
Sonja Blaus är på besök med sina barn. Hon tycker det är fantastiskt att man får använda alla sina sinnen på naturum.

– Jag tycker att det här är ett fantastiskt ställe. Man får trycka, lyssna, känna och lukta. Det är inte bara en massa skyltar, säger hon.

En annan sak som besökare ofta kommenterar, berättar Myra, är att det inte kostar något att komma in på naturum. 

– Det är många tycker att det är en stor sak att ett besök här är gratis. Det är uppskattat eftersom det kan vara svårt att hinna ta in allt som visas här på bara ett besök. I stället kan man ta del av det som bjuds i portioner, säger Myra.

Så hur kommer det att firas att naturum fyller 50?

– Vi har uppmärksammat det på lite olika sätt under säsongen, men den 9 september firas det vid alla naturum i Sverige och den 16 september firar vi lite extra med föredrag om svampar och svampsoppa på Vamlingbo bygdegård, svarar Ann.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!