Gotlandsbolaget om hårda kritiken

Från flera håll och kanter haglar kritiken mot Destination Gotland efter de senaste prishöjningarna, men även moderbolaget Gotlandsbolaget har på senaste fått mycket kritik.

Efter Destination Gotlands senaste prishöjningar har det stormat i debatten kring både dotterbolaget DG och moderbolaget Gotlandsbolaget.

Efter Destination Gotlands senaste prishöjningar har det stormat i debatten kring både dotterbolaget DG och moderbolaget Gotlandsbolaget.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Gotland2023-01-25 11:05

Förutom kritiska artiklar om dotterbolaget i lokalmedia, namninsamlingar och utfall från politiker, så uppmärksammades en analys av Gotlandsbolaget i Dagens industri (DI) för en tid sedan som gav upphov till kritikstorm på nätet. En analys som Gotlandsbolagets vd, Håkan Johansson, delvis menar inte stämmer.

Hur märker ni av kritiken och hur hanterar ni den?

– Vi både märker av kritiken och deltar i debatten, vi och Destination Gotland (DG) har haft väldigt många möten med företrädare för det gotländska samhället. Det är klart att för vår del som investerare och den som bygger och äger fartyg – så är det jätteviktigt med den här debatten om vad Gotland ska vara om 15 år och hur trafiken ska se ut. Så det är superangeläget för oss att följa med i – och deltaga i debatten tillsammans med DG. Sen tycker jag kanske personligen att de frågeställningar eller påståenden som riktas mot moderbolaget och fartygsägandet i vissa delar inte är faktabaserade, säger Håkan Johansson.

undefined
Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget.

Han syftar bland annat på något ur DI:s artikel, och ett påstående som förekommit i debatten, nämligen att Gotlandsbolagets korta avskrivningstider på fartygen skulle påverka biljettpriserna.

– Att det skulle finnas en koppling mellan avskrivningstid och biljettpris stämmer helt enkelt inte. Och det är klart att jag tycker det är otroligt synd att man gör den kopplingen, säger han.

Den ursprungliga artikeln i DI fick enorm spridning, men sedan fick Gotlandsbolaget möjligheten att bemöta artikeln och korrigera vissa saker. Men den artikeln blev inte lika läst.

– Hela koncernens verksamhet är så mycket mer än bara Gotlandstrafiken och det är viktigt att förstå. Dels driver vi ju Gotlands två största hotell, vi har produkttankverksamhet som varit ganska stor men som vi nu har minskat från tolv produkttankfartyg till två. Vi har drivit ett reparationsvarv, och vi chartrar ut fartyg till andra operatörer än bara DG. 

Faktum är att Destination Gotland går med förlust, och har så gjort de senaste åren.

– Vi tog förluster under pandemin, och vi accepterade över en viss tid att göra förlust. Vi ansåg att pandemin sannolikt är övergående, det är betydligt svårare i det här läget och se att det ska bli en snabb förändring eller att det ska komma ett vaccin mot de bränslekostnader och de elkostnader som vi ser i dag. 

undefined
Vd Håkan Johansson säger att många verkar glömma att koncernens verksamhet är så mycket mer än bara Gotlandstrafiken.

I DI:s artikel tittade man på kassaflödet i bolaget och hur likviditeten har förändrats över en längre tid, och inledde analysen med att säga att Gotlandsbolaget är ett höglönsamt bolag där lönsamheten är dold under ytan.

– En viktig del att förklara är att vi har sålt ett antal fartyg under de här åren och det har ju påverkat vårt kassaflöde jättemycket. Men det är ju engångseffekter, kan man säga, och det ändrar inte det faktum att Gotlandstrafiken, som läget är i dag, är en förlustdrivande verksamhet. Och det är ju inte bra att driva en verksamhet med förlust. DG går med förlust, och Gotlandstrafiken går med förlust, så är det. Och när de går med förlust så måste vi göra ett kapitaltillskott för att täcka underskottet.

I regionens utredning som GT rapporterat om visar riskanalysen att DG:s prishöjningar har allvarliga och långtgående konsekvenser för Gotlands utveckling. Det kan väl inte kännas kul som moderbolag?

– Jag har inte läst utredningen, men jag kan kommentera att det är förståeligt att regionen tittar på konsekvenserna. Gotlandstrafiken är vår landsväg, det är vår livsnerv, vår navelsträng, säger Håkan Johansson och fortsätter:

– Vi har i 160 år investerat för hållbar tillväxt på Gotland. Titta bara på den förändring som skedde för ungefär 20 år sen när vi med våra investeringar faktiskt flyttade Gotland till halva avståndet från fastlandet. Vi halverade överfartstiderna. Man kunde resa över dagen fram och tillbaka, ungdomarna i idrottslagen kunde resa över dagen för att spela en cup. Det har ju lett till en otroligt positiv samhällsutveckling. Vi som bor på Gotland reser mer än dubbelt så mycket i dag jämfört med för 20 år sen. Och vi har haft en positiv inflyttning, befolkningstillväxt, fler har flyttat till Gotland än som flyttat ut, det är ju unikt i glesbygdssverige, säger han och trycker på att den utvecklingen aldrig hade kunnat ske om bolaget inte gjort den positionsförflyttningen.

undefined
Håkan Johansson säger att bolaget i 160 år investerat för hållbar tillväxt på Gotland.

Men, han har full förståelse för att priset är viktigt.

– 72 procent av DG:s intäkter är helt kommersiella. Om man tittar på 2021 så stod ersättningen från Trafikverket för 28 procent av DG:s intäkter. Alltså, det är otroligt viktigt för oss att försöka åstadkomma så prisvärda resor som möjligt. Vi straffar oss ju själva extremt hårt om vi skulle göra omotiverade prishöjningar eller göra försämringar i möjligheterna att resa fram och tillbaka så mycket som möjligt – och därmed försämra möjligheterna att göra Gotland till en attraktiv plats att leva och bo på. 

Så vad krävs för att vända det här då?

– Framförallt så vill vi alla att det ska bli fred i Ukraina och att vi ska få billigare energipriser både när det gäller flytande bränsle, olja, gas, och inte minst när det gäller elektricitet. En mer normal energimarknad. Och det vill vi av flera andra skäl än för vår ekonomis skull, säger Håkan Johansson.

Han säger att om vi ser att bränslepriserna sjunker så kommer de givetvis vilja anpassa och hålla lägre snittpriser. 

– Vi skulle skjuta oss själva i foten om vi håller omotiverat höga priser. Går det bra för Gotland så går det bra för Gotlandsbolaget. Vi skulle försämra vår framtid om vi skulle hålla omotiverat höga priser i Gotlandstrafiken. Så är det. Med lägre bränslepriser framåt så kommer vi vilja reflektera det med lägre snittpriser.

Finns det något ljus i sikte på den fronten?

– Vi har sett en viss nedgång här i närtid som bör jämföras med att det fortfarande är långt ifrån normala energipriser. Ser vi en långsiktig stabilisering av normaliserade bränslepriser kommer DG att göra justeringar i snittpriserna. Man bör komma ihåg att DG lägger ett trafikprogram på 3 000 turer per år. Det ligger ett stort åtagande i det, och de säkrar upp energiförsörjningen utifrån det, vilket gör att de inte från en dag till en annan kommer kunna reflektera priserna. Men får vi en förändring som håller i sig en viss tid så kommer DG definitivt kunna reflektera det med lägre snittpriser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!