Patientavgifterna kan höjas – MP och V är kritiska

Hälso- och sjukvårdsnämnden har föreslagit att Region Gotland ska höja flera patientavgifter inom hälso- och sjukvården. Men alla ledamöter var inte eniga med förslaget. ”En hundring är ändå en hundring”, säger Peter Barnard (V).

Höjda patientavgifter kan i längden leda till ännu större kostnader för vården. Det menar kritikerna till förslaget som nu har gått vidare till regionfullmäktige.

Höjda patientavgifter kan i längden leda till ännu större kostnader för vården. Det menar kritikerna till förslaget som nu har gått vidare till regionfullmäktige.

Foto: Simon Rehnström/TT

Gotland2024-02-07 19:54

Det var under onsdagens sammanträde som nämnden beslutade att gå vidare med förslaget till regionfullmäktige. Om det skulle röstas igenom där kommer det att innebära att flera patientavgifter ökar med mellan 20–50 procent.

– Det finns säkert personer som kommer att tycka att det är väldigt mycket. Och det tar alltid emot att höja avgifter och taxor. Men i den situation vi står i kommer vi att behöva göra det för att klara oss, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Filip Reinhag (S) apropå höjningen.

undefined
Filip Reinhag är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Alla partier var emellertid inte eniga om att gå vidare med förslaget, som beräknas innebära cirka tre miljoner i ökade intäkter. Både Tove Wallstedt (MP) och Peter Barnard (V) – som är ersättare respektive ordinarie ledamot i nämnden – var emot.

– Jag tror inte att en höjning ger särskilt mycket i praktiken. Det kanske kan leda till att vissa personer – oftast äldre – inte söker vård i tid, vilket i sin tur kan innebära att de på lång sikt behöver ännu fler insatser, säger Tove Wallstedt.

LÄS MER: Efter höstens flykt – tufft läge på canceravdelningen

Under onsdagens sammanträde beslutade nämnden om flera besparingsåtgärder, i syfte att täcka upp det underskott som hälso- och sjukvården gjorde under 2023. Och Tove Wallstedt säger sig ha full förståelse för att regionen behöver spara pengar.

– Jag fattar att man ser över alla möjliga intäkter och utgifter. Men det här känns principiellt viktigt, säger hon.

De som har många besök hos vården kommer ju även fortsatt att ha rätt till frikort, om de når gränsen där högkostnadsskyddet slår in. Skulle en höjning verkligen påverka särskilt mycket?

– Det är ju inte alla som kommer upp till den gränsen. De kanske hamnar precis under, och då kan kostnaden leda till att de struntar i att söka vård, säger Tove Wallstedt.

undefined
Både Peter Barnard och Tove Wallstedt ser risker med höjda avgifter.

Även Peter Barnard är inne på samma spår.

– En hundring är ändå en hundring. Här på Gotland har vi bland de lägsta inkomsterna i landet och många pensionärer med låga pensioner. Jag ser det som en risk att man exempelvis väntar med att boka en tid innan man har fått pengar, eftersom det är en kännbar kostnad, säger han.

Enligt underlaget till förslaget har ju inte patientavgifterna höjts sedan 2013. Är det inte rimligt att det genomförs nu?

– Förvaltningen har ju gjort en sammanställning av hur andra regioner gör i den här frågan. Och enligt den väljer vissa att höja, men andra ligger kvar på en lägre nivå. Och det är ju inte några stora pengar det rör sig om för regionen, säger Peter Barnard.

Avgifterna som kan höjas

Besök på akutmottagningen
Från 400 till 500 kronor.

Vård av ambulanspersonal
Från 400 kronor till 500 kronor, om vården och behandlingen avslutas på platsen. Behöver patienten fortsatt behandling tas ingen avgift ut.

Besök på vårdcentral
Från 200 till 300 kronor.

Specialiserad vård som ej är besök till läkare på specialistmottagning
Från 200 till 300 kronor.

Nämnden föreslår ingen ökning av kostnaden för besök till läkare på specialistmottagning. Den avgiften ligger i dagsläget på 300 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!