Gotländska konsumenter vill inte dra i handbromsen

Räntor som stiger, energipriser som slår i höjden och en ökad inflation i Sverige. Det blir dyrare att leva, helt enkelt. Men gotlänningarna verkar trots allt fortsätta unna sig.

Spabadet. Drar energi och måste enligt vissa experter vara igång, vilket kan bli kostsamt.

Spabadet. Drar energi och måste enligt vissa experter vara igång, vilket kan bli kostsamt.

Foto: Åke Karlsson

Gotland2022-10-13 11:02

Rapporter om att konsumenter börjar dra i handbromsen på grund av ekonomin har kommit in från hela landet. På köp- och säljsajter paniksäljer folk sina spabad i tron om att energipriserna ska fortsätta stiga. Men på Gotland verkar läget vara annorlunda. Roland Di Corsi vid Coloroma i Visby berättar att efterfrågan är fortsatt hög på spabaden som de säljer. 

– Än så länge har vi inte märkt av att efterfrågan skulle ha blivit lägre. Men jag tror absolut att det finns en risk att det blir så framöver. Men vi har inte märkt av något ännu, nej, konstaterar han. 

undefined
Oskar Broström, vd för Broström i full färd att färdigställa en pool tidigare i år.

Fredrik Johansson, verksamhetsledare vid Broströms, som bland annat bygger, installerar och förvaltar pooler för privatpersoner, har märkt att kunder hört av sig i lite högre utsträckning för att "stänga ned för säsongen". 

– De flesta har väl stängt ned lite tidigare än andra år. Man vill att vi göra en vinterstängning lite tidigare då helt enkelt.

Av de pooler som man byggt under det senaste året har bara ett fåtal dragit sig ur efter att de beställt en pool. 

– En eller två stycken har dragit sig ur, på grund av ränteläget och att det blivit för dyrt helt enkelt. Kanske en kombination av ränta och elen om man ska vara realistisk. 

Och när Fredrik Johansson blickar framåt på beställningar inför kommande år så verkar det som att gotlänningarna i lika stor uträckning som vanligt vill bygga för vattenlek. 

– Där har vi lika många offerter ute som året innan. Och likadant var det den sommaren som vi har bakom oss nu, det verkar oförändrat över år.

Däremot verkar poolägarna ha blivit mer måna om att spara energi, förmodligen på grund av ökade kostnader. 

– Vi får mycket mer förfrågningar på pooltak. Det kan nog ha att göra med elpriserna. Pooltaket stänger ju inne värmen, gör det mindre smutsigt och du slipper fylla på vatten lika ofta.

Känns det hoppfullt för framtiden, känner du?

– Jo, men det gör det. Men med en viss reservation att man nog inte kan gasa på för mycket. Vi vet inte vad som händer några månader fram i tiden.

undefined
Äldre vitvaror byts ut för att ge plats åt nytt, menar Conny Ahlström, butikschef vid Elgiganten i Visby.

Detaljvaruhandeln och elektronikhandeln verkar inte heller blivit drabbade av någon konsumtionssvacka, inte på Gotland i alla fall. Gotlands Allehanda har tidigare rapporterat om lågprisvaruhuset Gahms i Slite som ser ut att ökat sin omsättning med tio procent i år. På Elgiganten i Visby berättar grundaren Conny Ahlström att det går bra trots tuffa tider.

– Läget hos oss är faktiskt väldigt bra. Med tanke på de skenande elpriserna som vi haft på senaste har vi faktiskt märkt att folk vill köpa nya, mer energisnåla, vitvaror.

Conny Ahlström förklarar att "förr" bytte konsumenterna vitvaror när de gick sönder. Men idag är läget annorlunda. 

– Situationen vi hamnat i nu har gjort att folk byter oftare för att få mer energisnåla vitvaror. Det har varit väldigt positivt för vår försäljning.

Är det förvånande, tycker du?

– Ja, men absolut. Men sen ser vi lite tendenser. Folk köper inte en ny tv i lika stor utsträckning. Den typen av köp verkar vara mer restriktivt.

För Elgiganten väntar två tunga konsumtionsperioder framöver. Först Black friday och vidare julhandeln med tillhörande mellandagsrea i slutet av december. Prognosen är hoppfull, även där. 

– Prognosen är att vi kommer att ha samma försäljning som i fjol. Det är spekulationer får man komma ihåg, men vi är hoppfull att vi inte ska tappa något.

Prisökningar

Enligt Svensk handel uppvisar handlare inom detalj-, parti- och e-handeln pessimistiska framtidsförväntningar. Något man gjort större delar av 2022. Svensk Handels Handelsbarometer för september månad visar att pessimistiska vindar fortsätter att blåsa inom den svenska handeln.

E-handeln var en bransch som präglades av optimism under pandemiåren. Nu är läget annorlunda. Ett tapp på 1,9 enheter innebär betydligt lägre tilltro bland på framtiden.

Källa: Svensk Handel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!