Stort antal lediga jobb – inte bara över sommaren

”Frukostvärd är mest populärt” berättar Jennie Hägerstrand på Scandic. Hon är långt från den enda som söker många – Arbetsförmedlingen förvånas över ivern att anställa.

Jennie Hägerstrand i köket på Scandic Visby, tillsammans med Stefan Hammargård och Emma Pellbring.

Jennie Hägerstrand i köket på Scandic Visby, tillsammans med Stefan Hammargård och Emma Pellbring.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2023-04-04 06:01

En koncern som söker mycket folk så här års är Gotlandsbolaget. Inom Destination Gotland behövs främst kabinvärdar och kökspersonal, men även matroser och några till maskin.

– Vi saknar kanske 60-65 personer fortfarande. Men flera av dem vi anställt hittills i år är också återvändare och där vet vi att det kan bli en del avhopp, berättar personalchefen Katarina Yng.

I samma koncern ingår även Gotland Hotel & Properties, tidigare Gotlandsresor. Även där behövs en mangrann personalstyrka; omkring 150 personer anställs på säsong.

– Det går bra tycker jag, det är ganska många som söker. Mest populärt verkar det vara att få bli frukostvärd, säger personalchefen där, Jennie Hägerstrand.

Då kan man väl åka till stranden på eftermiddagarna?

– Ja, precis, man jobbar några timmar på morgonen och förmiddagen och sedan är det ledigt.

undefined
Moa Sundberg, Simon Vernersson och Jennie Hägerstrand i receptionen på Scandic Visby.

Den stora utmaningen är något som känns igen från de senaste åren: Kockarna. 

– Vi kommer göra en del kompetensutveckling av befintlig personal för att se om några kan kliva in i köket, men vi behöver ändå hitta fler, säger Katarina Yng på Destination Gotland.

En anledning till svårigheten att rekrytera kan vara kortsiktigheten – många vill väl ha ett jobb även efter sommaren. Gotland Hotel & Properties har därför försökt få till fler tills vidare-anställningar.

– Vi har anställt fler året runt. Kockarna får hjälpa till med frukosten under lågsäsong. De har ändå en lägre bemanningsgrad då, som sedan ökar till sommaren, berättar Jennie Hägerstrand.

Destination Gotland har också verksamhet hela året. Men de planerar inte för fler tills vidare-jobb.

– I den bästa av världar kan man ha det så, men vi kan inte betala folk på vintern som vi inte har arbetsuppgifter till, säger Katarina Yng.

Utöver nämnda bolag söker koncernen folk även till stuveriet och terminalerna och en vd-sekreterare på Gotlandsbolaget.

Gotland Tech Development, som arbetar med framtidens vätgasfärja, ska tillsätta bland annat en båtbyggare.

Då handlar det inte längre om sommarjobb – och det är verkligen inte bara temporär hjälp som behövs just nu.

Nästan hälften av de omkring 2 400 jobb, som finns utlysta på Gotland, är i själva verket tills vidare-tjänster.

– Bland dem är kanske 45 procent inom vården, men i övrigt är det ganska utspritt. Gällande säsongsjobben är det som vanligt väldigt mycket inom restaurang, berättar Roger Björkegren på Arbetsförmedlingen i Visby.

Gotlandsbolaget söker alltså många – men flest behöver, inte helt oväntat, Region Gotland. Där söker man över 1 300 personer för närvarande, varav nästan tusen är sommarjobb eller tidsbegränsade anställningar.

Största ökningen, jämfört med fjolåret, finns inom socialförvaltningens verksamheter. Behovet av främst undersköterskor och boendeassistenter är stort. Dessutom har man noterat en trend bland de sökande att färre vill jobba enligt arbetsplatsens förbestämda schema.

Därför lanserade man nyligen ett bonuserbjudande: 5 000 kronor mer i Visby och det dubbla på landsbygden, för de vikarier som faktiskt går in på det ordinarie schemat i minst fyra veckor under sommaren.

Arbetsförmedlingen intygar att antalet lediga arbeten är väldigt högt, totalt sett, även när samma årstid jämförs med tidigare år. Det går faktiskt fyra gotländska tjänster på varje person, om man räknar dem som anses vara ”aktivt sökande”.

Detta är naturligtvis inte alla som letar – men å andra sidan finns inte alla jobb med heller, i myndighetens lista.

– Det som överraskar är att så många olika branscher söker folk, i en tid när vi är på väg in i lågkonjunktur. Hotellen och krogarna, till exempel, har uttryckt en oro över minskat antal bokningar – men antalet personer man vill anställa har ändå ökat. Så det måste alltjämt finnas en del framtidstro, menar Roger Björkegren.

undefined
Roger Björkegren på Arbetsförmedlingen i Visby.

Det är – och verkar förbli – guldläge för den som söker arbete. Men som vanligt finns det två sidor av myntet. Arbetsgivarna har det desto tuffare, med att hitta rätt kompetenser i tillräcklig utsträckning.

Vilket kan innebära att de som redan jobbar får jobba ännu hårdare.

Dessutom kan det få pendeln att svänga, på sikt.

– Om man inte får tag på folk tvingas vissa företag att säga stopp, då kan man helt enkelt inte erbjuda sina tjänster i den omfattning man skulle vilja. Och då lyser man kanske inte ut lika många tjänster heller, säger Roger Björkegren.

Jobbläget

För närvarande finns nästan 2 400 jobb i Platsbanken, med placering Gotland. Det finns dock sannolikt fler, då alla inte söker folk via Arbetsförmedlingen.

Samtidigt finns knappt 1 400 inskrivna arbetslösa gotlänningar – vilket inte är samma sak som "aktivt sökande". Enligt Arbetsförmedlingen i Visby går det snarare fyra jobb på varje "aktivt sökande" just nu.

I februari lades 1 765 nya Gotlandsjobb in i Platsbanken, medan antalet sökande på ön bara ökade med 141 personer.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!