Det var i november förra året som Destination Gotland kom med beskedet att höja biljettpriserna på färjan rejält, med 30 procent. Anledningen de gav var ökade bränslekostnader. Det fick många gotlänningar att reagera.
En som tog saken i egna händer och som startade en namninsamling på Facebook i december förra året, var Roma-bon Yvonne Lindby.
”Nu är det nog! Vår landsväg har blivit för dyr, vi kräver sänkta priser för gotlänningar och gratis flexi 24 timmar innan avgång", skrev hon och med det vällde namnunderskrifter in.
När Infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson (KD) var på ön för att ge besked om planerna för en reservhamn i Kappelshamn, passade han även på att ta emot protestlistan av Yvonne Lindby. Det var över 12 500 namnunderskrifter som lämnades över.
– Jag är glad att du kunde träffa mig så att jag kunde ta emot dessa personligen. Det här visar engagemang men också frustration, som finns hos dig och många andra, säger Andreas Carlson när han tar emot underskrifterna.
Enligt de uppgifter som Helagotland tog del av från Yvonne Lindby skulle namninsamlingen ha lämnats över redan den 8 juni. Det skulle ha varit ledamot i regionfullmäktige på Gotland, Johan Asplund (KD) som lämnade över listan till infrastrukturministern, men så var alltså inte fallet. Nu berättar Andreas Carlson och Johan Asplund om varför.
– Jag fick underskrifterna på en USB-sticka av Yvonne och tanken var att de skulle ha skrivits ut då. Men då det diskuterades andra saker vid det tillfället, fick det vänta, säger Johan Asplund.
– Vi läste om detta att den skulle ha lämnats in, därför vände jag upp och ner i alla diarier jag kunde hitta i regeringskansliet, men det måste ha blivit ett missförstånd för den fanns nämligen inte där, säger Andreas Carlson.
Det är även flera som upplevt att svaren dröjt från regeringens sida kring färjepriserna. Helagotland fick chans att fråga ministern om det.
– Vi har besvarat frågan och jag har även talat med regionstyrelsens ordförande i dag. Det är en angelägen fråga för regeringen med tanke på att färjetrafiken är gotlänningarnas landsväg. Det är en viktig fråga för Gotland och för att Sverige ska fungera både utifrån livsmedelsförsörjning- och totalförsvarsperspektiv. Jag har även träffat DG:s vd (Marcus Risberg) och diskuterat den uppenbara frågan när de sänkta energipriserna går ner att det också ska återspeglas i sänkta biljettpriser.
Vilka fler sätt arbetar ni med att få ner priserna?
– Vi har möjligheten att skjuta till medel och den möjligheten har vi redan använt, där regeringen har skjutit in 200 miljoner kronor till i budgeten för detta. Nu är det en fråga för nästa avtalsperiod som pågår mellan DG och Trafikverket och den saken kan jag inte kommentera, men regeringen följer upphandlingen noga. Det är också viktigt att det inte läggs på ytterligare kostnadsökningar för Gotlandstrafiken till följd av de nya EU-rättsakterna, där regeringen beslutade att tillämpa ett undantag för Gotland.
Yvonne Lindby fick även möjlighet att ta ett möte med ministern angående insamlingen, men hon fick inte heller svar på när något mer kan ske.
– Jag sa att kravet vi har är att resa för rimliga pengar men även transporter, det måste ske något och det förstår de också. Han vill göra det han kan för att påverka detta och listorna är en bra start för det. Det kändes i alla fall jättebra att lämna över namninsamlingen.