Storföretag, region och forskare i spillvärmeprojekt

Gotland står inför en våg av industriella satsningar, som ger arbetstillfällen – men även spillvärme. Denna ska också utnyttjas är det tänkt, till exempel i skolorna.

Planerade vindkraftsparker kan knytas till elintensiva industriplaner på Gotland, enligt Sofia Klugman.

Planerade vindkraftsparker kan knytas till elintensiva industriplaner på Gotland, enligt Sofia Klugman.

Foto: Johan Olsson/Pressbild IVL

Gotland2023-01-04 18:05

Cementa står inför en stor omställning. BRS Networks har blivit en global aktör inom datahallar, alltjämt med Gotland som bas. Nu står det även klart att energikoncernen Maston kikar på ön, med planer på gotländsk e-metanol, en kombination av vätgas och koldioxid som enligt många experter kan bli en revolution för transportsektorn.

Vad har då dessa gotländska industriplaner gemensamt? Flera saker egentligen, som att de kan innebära arbetstillfällen – och att de kräver en hel del elektricitet. Men även att det produceras stora mängder spillvärme, en resurs vi bör försöka utnyttja.

– Vi tittar på hur denna utveckling kan genomföras så att den ger hållbarhet för gotlänningarna. Elintensiva verksamheter producerar ofta mycket spillvärme. Den kan till exempel värma växthus eller fiskodlingar, eller användas vid vattenrening, berättar Sofia Klugman på IVL Svenska Miljöinstitutet, som leder det nya samverkansprojektet.

Det kan till och med vara möjligt att ansluta själva fjärrvärmenätet och låta datahallar och fabriker värma klassrum och gotländska hem.

Utöver nämnda företag deltar även regionen och Geab i projektet. OX2, ett av bolagen med planer på havsbaserad vindkraft nära ön, är också med. Detta eftersom ökad elproduktion är en förutsättning för detta nya energisystem.

– Vi vet inte exakt vilka satsningar som blir av, men det kommer hända stora saker på Gotland, summerar Sofia Klugman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!