"Hela kvinnojourrörelsen påverkas – jag är jättearg"

Konflikten inom kvinnojouren Trots har fått nytt bränsle efter att den avhoppade styrelsen anklagats för att ha drivit Trots i botten medvetet. "Det är ett helt vansinnigt", säger avhopparen Agneta Karlsson.

"Det är helt vansinnigt, att vi skulle ha drivit Trots till botten medvetet. Jag har lagt så mycket tid och energi på det här", säger Agneta Karlsson, som är en av ledamöterna som lämnade Trots styrelse i somras.

"Det är helt vansinnigt, att vi skulle ha drivit Trots till botten medvetet. Jag har lagt så mycket tid och energi på det här", säger Agneta Karlsson, som är en av ledamöterna som lämnade Trots styrelse i somras.

Foto: Veronica Karlsson

Gotland2022-11-24 18:01

Efter att styrelsen upptäckt ekonomiska problem inom kvinnojouren Trots kallade de till ett extrainsatt årsmöte i somras. Väl på mötet förklarades det dock obehörigt av flera medlemmar, bland annat då de menade att alla medlemmar inte blivit kallade på ett korrekt sätt.

I samband med det valde samtliga ledamöter att lämna styrelsen och efter det har ingen velat ta ansvar för den ideella föreningen. Två medlemmar försökte dock, när de vände sig till Gotlands tingsrätt för att ansöka om konkurs. Det var de dock inte behöriga att göra, eftersom de inte satt i styrelsen. Och någon styrelse finns ju inte.

I en artikel som publicerades förra veckan anklagade Trots grundare Li Grebäck, och några anonyma medlemmar, den avhoppade styrelsen för att ha varit aggressiva och "direkt attackerande i sitt bemötande”.

I ett långt dokument skriver de även att styrelsen inte lyssnat på deras förslag på hur man skulle kunna lösa föreningens ekonomi.

”Kan det vara så att styrelsen drivit verksamheten så långt till botten att ingen återvändo fanns och sedan skylla på att det är andras fel att det gått som det gått?”, frågar de i skrivelsen.

undefined
Så sent som förra året var Li Grebäck nominerad till ”Årets gotlänning” för sina insatser genom Trots. Nu kan hennes livsverk närmast beskrivas som en kvinnojour i fritt fall, där ingen vill ta ansvar.

När Agneta Karlsson, en av medlemmarna som lämnade styrelsen i somras, läste detta brast det för henne.

– Det är helt vansinnigt, att vi skulle ha drivit Trots till botten medvetet. Jag har lagt så mycket tid och energi på det här, säger hon och fortsätter:

– Jag gick med i Trots för att hjälpa utsatta kvinnor, men istället fick jag lägga all min tid på att plöja bokföring och protokoll.

För att kunna ägna sig åt det hon brinner för startade Agneta Karlsson, tillsammans med Trots förra ordförande Anette Hammerin, den nya kvinno- och tjejjouren Fyren.

– Nu när vi gått vidare blir vi helt nedgjorda igen. Hela kvinnojourrörelsen påverkas av det här, jag är jättearg för det.

undefined
Tillsammans med Anette Hammerin har Agneta Karlsson startat kvinno- och tjejjouren Fyren.

Agneta Karlsson säger vidare att hon förvånades över att det extrainsatta årsmötet förklarades obehörigt.

– Det finns inget medlemsregister på Trots, därför kunde vi inte skicka ut information till alla. Vi gjorde precis som man gjort tidigare; vi skickade ut ett sms till de som fanns med på en telefonlista.

Enligt Li Grebäcks uppfattning bär den avhoppade styrelsen fortfarande juridiskt ansvar för föreningen, men Agneta Karlsson hävdar annorlunda:

– Det stämmer inte. Vi har kontakt med jurister som styrker att det inte finns några såna regler för en ideell förening. Så jag känner mig helt lugn.

Föreningen har skulder på över 250 000 kronor hos Socialstyrelsen.

– En styrelse får avgå och då är det medlemmarna som är kvar som ska skapa en interimistisk styrelse. Vi var helt säkra på att de skulle göra det efter att vi lämnat. Så det stämmer inte alls att Trots var skjuten i sank av oss, säger Agneta Karlsson.

undefined
"Jag gick med i Trots för att hjälpa utsatta kvinnor, men jag fick lägga all min tid på att plöja bokföring och protokoll", säger Agneta Karlsson, som efter avhoppet från Trots startat kvinno- och tjejjouren Fyren, tillsammans med Anette Hammerin.

Meningarna bland Trots nuvarande och forna medlemmar går tydligt isär och i kommentarsfält ifrågasätter utomstående varför eldsjälarna lägger energi på den konflikt som uppstått.

– Det var ingen personlig konflikt som gjorde att det blev så här med Trots från första början, utan det blev så här på grund av en ekonomi som var ansvarslöst skött. Ingen av oss vill att det här ska bli någon pajkastning, säger Agneta Karlsson och avslutar:

– Fyren är en kvinnojour som har total insyn för alla.

Detta har hänt

Januari 2022: Trots grundare Li Grebäck nomineras till "Årets gotlänning 2021" för sitt arbete genom kvinnojouren.

Mars: Under årsmötet väljs en ny styrelse, med Anette Hammerin som ordförande.

Juni: Grundaren Li Grebäck sägs upp som verksamhetschef.

Juli: Styrelsen kallar till extrainsatt årsmöte, som senare förklaras obehörigt. I samband med det väljer samtliga ledamöter att lämna både styrelse och förening.

September: Delar av den tidigare styrelsen startar ny kvinno- och tjejjour vid namn Fyren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!