”Viktigt att prata med barnen om det som hände”

I onsdags ryckte polisen ut till Lyckåkerskolan, efter larm om en hotfull person. Nu berättar regionen och polisen om den dramatiska eftermiddagen. ”Personal och elever ska ha en eloge”, säger grundskolechefen Jörgen Norström.

Nu berättar polisen och Region Gotland om händelserna på Lyckåkerskolan i onsdags.

Nu berättar polisen och Region Gotland om händelserna på Lyckåkerskolan i onsdags.

Foto: Montage (Paula Zielinski/Hanna Mi Jakobson)

Gotland2023-12-01 15:17

Det var runt klockan 15 på onsdagseftermiddagen som polisen fick larmet. En person – i ett första skede benämnd som ”en man” – sades ha varit hotfull mot elever på Lyckåkerskolan i Visby. När Helagotlands reporter kom till platsen sökte polis, beväpnad med tunga vapen, av området.

Skolans personal hade då redan genomfört en ”inrymning” av eleverna, vilket innebär att man stängde in sig inne i lokalerna. Under polisinsatsens gång samlades oroliga föräldrar utanför skolan. Strax efter klockan 16 fick de i små grupper gå in och hämta sina barn. Vid 16.30 uppgav polisens presstalesperson Ola Österling att insatsen var avslutad. Det stod då klart att ingen person hade skadats.

LÄS MER: Skolan skapade eget larmsystem för dödligt våld • ”Vi tog tag i det, i stället för att bara tänka” 

undefined
Efter larmet om hotet inledde polisen en omfattande insats.

Polisens förundersökningsledare Marcus Olofsson kan nu berätta om händelsen. Enligt honom ska två av skolans elever ha varit ute och lekt på skolgården när en förbipasserande uttryckte sig hotfullt mot dem.

– Både eleverna och den som passerade förbi är minderåriga. Så samtliga är barn, men personen som ska ha uttalat hoten är några år äldre än eleverna som utsattes, säger Marcus Olofsson.

Hade personen något vapen?

– Nej. Men i hotet ska det ha nämnts vapen.

undefined
Enligt Marcus Olofsson ska det ha gått väldigt lugnt till när polisen fick tag på den person som ska ha hotat eleverna på skolan.

Enligt Marcus Olofsson gick den misstänkta personen aldrig in på skolans område. Efter att de hotade eleverna pratade med lärare ringde skolans rektor 112. När polisen anlände fick de efter en stund tag i personen.

– Det gick helt odramatiskt till, säger Marcus Olofsson och fortsätter:

– Eftersom det rör sig om ett barn så är ärendet hos socialtjänsten nu, även om vi från polisens sida har levererat den information vi har och fortsätter vara behjälpliga.

När grundskolechefen Jörgen Norström pratar om onsdagens dramatik vill han lyfta fram det goda samarbetet mellan skolan och polisen. Dessutom berömmer han både skolpersonalen och eleverna.

– De ska ha en eloge. Personalen agerade fantastiskt bra och följde de rutiner vi har, säger Jörgen Norström.

LÄS MER: Avancerad övning mot vålddåd på Wisbygymnasiet • ”Gotland är först ut”

Enligt uppgifter till Helagotland ska skolan själv, innan polisen var på plats, ha uppmanat föräldrar att komma och hämta sin barn. Men när flera föräldrar sedan dök upp hade polisen beslutat att inrymningen skulle fortsätta ännu en stund.

Varför blev det så?

– Vi vill ju vara snabba med kommunikationen till föräldrarna. När det första meddelandet gick ut så var det så vi tänkte, men när polisen väl kom så beslutade de något annat. Vilket vi såklart följde, säger Jörgen Norström och fortsätter:

– Nu kommer vi att utvärdera händelsen och vårt agerande för att se om det finns något vi hade kunnat göra annorlunda.

undefined
Region Gotlands grundskolechef Jörgen Norström tycker att samarbetet mellan skolan och polisen fungerade bra.

På Lyckåkerskolan går elever från förskoleklass upp till årskurs 3. Jörgen Norström berättar att man på torsdagen hade förstärkt elevhälsan för att hantera eventuell oro hos eleverna.

Hur tror du att de påverkas av att se poliser med automatvapen i skolan?

– Jag tror att det är väldigt olika. Några blir rädda, medan andra kanske inte påverkas på samma sätt. Det är ju viktigt att prata med barnen om vad som har hänt, och känner man någon oro så kan man kontakta skolan.

Från polisens sida framhåller även Marcus Olofsson att både personal och elever ska kunna vända sig till dem om de har frågor.

– Vi tar den här sortens situationer på väldigt stort allvar och är snabba på att agera. Gotländska föräldrar ska inte vara oroliga när de skickar sina barn till skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!