Humanisterna har i flera år arbetat för att registreras som trossamfund. Kammarkollegiet har dock sagt nej, ända till i år. Visserligen avslog Kammarkollegiet ansökan som gjordes i januari förra året, men innan överklagandet togs upp i förvaltningsrätten hade parterna snackat ihop sig och Kammarkollegiet motsatte sig inte ansökan. Den 18 januari bifölls överklagandet.
– Beslutet innebär att vi får en annan position i samhället. Det är många som lider under religiöst förtryck. Nu blir vi en starkare röst. Vi behövs mer än någonsin tidigare säger Ulf Ekvall.
Enligt lagen om trossamfund omfattar lagen ”en gemenskap för religiös verksamhet, i vilken det ingår att anordna gudstjänst”. Att Humanisterna nu godkänns som trossamfund kan leda till missförstånd, befarar Ulf Ekvall:
– Men det är den vägen vi måste gå. Kan AIK:s supporterförening vara trossamfund, med matcherna som gudstjänst, så bör vi också kunna vara det.
Att Humanisterna nu ingår i samma krets som bland annat AIK, Anglikanska kyrkan, Ungerska protestantiska kyrkan, Bibeltrogna vänner, Judiska centralrådet och Pingströrelsen innebär inte någon förändring av verksamheten. Den kommer fortsatt att präglas av religions- och övertygelsefrihet, och att mänskliga rättigheter skall vara överordnade religiösa normer och värderingar.
Vad registreringen som trossamfund innebär kommer ordföranden David Rönnegard, och förbundssekreteraren Ulf Gustafsson att reda ut vid ett digitalt medlemsmöte i februari.
– Vi är ännu lite tagna på sängen av beslutet, men det innebär bland annat att vi kan söka bidrag till verksamheten, säger lokalföreningens kassör Anne von Corswant.
Myndigheten för stöd till trossamfund delade ut 82 miljoner kronor 2022.
– Vi har det väldigt knappt i dag. Våra föreläsningar är öppna för alla, och då tar vi in frivilliga bidrag. Vi har länge levt på de biljettintäkter som vi fick när Hans Rosling föreläste i ICA Maxi arena 2015, berättar Anne von Corswant.
Anne von Corswant hoppas att man med bättre ekonomi ska kunna erbjuda resebidrag för gotländska ungdomar som vill delta i humanistiska konfirmationsläger på fastlandet, och i framtiden kanske arrangera sådana läger lokelt. Registreringen öppnar även andra möjligheter, som att delta i lokala forum för trossamfund och delta vid minnesceremonier i samband med katastrofer. Humanisterna har redan officianter som leder barnvälkomnande, vigslar och begravningar, men som trossamfund kan man även ansöka om vigselrätt.
– Jag hoppas att vi får bättre möjligheter att komma ut i skolorna och berätta om sekulär humanism, säger Ulf Ekvall.
Lokalföreningen, som har 103 medlemmar, ger ut en tidning med två nummer per år. Man arrangerar även föreläsningar. Förra årets sammankomster ger en bra bild av verksamheten, och ämnena som diskuteras. Vaccin, aborter, moraliska värden och häxprocesser hör till sådant som avhandlades. Lokalt utdelas även priset ”Årets humanist på Gotland” som för 2023 tilldelades Madeleine Johansson. 2022 gick det till Nico Caspers.
Den 28 februari berättar professor Staffan Bergström om sin kamp för aktiv dödshjälp och rätten till en värdig död. Den 13 mars berättar Kenneth Challis om arbetet med att rädda gotländska vikar. Den 16 mars berättar förre statsministern Ingvar Carlsson vid ett medlemsmöte om sin bok "I sällskap med döden". I maj föreläser professor Niels Lynöe om skakvåld mot barn.