Monopolet skulle värnas – nu kan det ändå vara hotat

Flera partier jobbar för att införa gårdsförsäljning av alkohol – men vill i övrigt värna Systembolagets monopol. En ekvation som inte går ihop, enligt en ny rapport.

Kommer EU anse att Sverige slängt sitt alkoholmonopol i papperskorgen, om man inför gårdsförsäljning? Det är frågan. Experter och politiker är oense om svaret.

Kommer EU anse att Sverige slängt sitt alkoholmonopol i papperskorgen, om man inför gårdsförsäljning? Det är frågan. Experter och politiker är oense om svaret.

Foto: Christine Olsson

Gotland2023-04-20 20:01

Så kallad gårdsförsäljning, det vill säga möjligheten att köpa mindre mängder alkohol direkt från småskaliga producenter, har diskuterats länge i Sverige – och inte minst på Gotland.

Flera partier har ställt sig positiva, men med ett samstämmigt förbehåll: Systembolagets särställning och den svenska monopolmodellen ska i övrigt bevaras.

Men det kan bli svårt att bita i kakan och ändå ha den kvar, visar det sig.

I veckan avslöjade SvD innehållet i en intern rapport från socialdepartementet. Opolitiska tjänstemän, som gjort en EU-rättslig analys, drar där slutsatsen att monopolet inte står säkert om den småskaliga försäljningen införs.

"Sannolikt blir utgången den motsatta om förslaget genomförs", står det enligt SvD i dokumentet.

Cecilia Schelin Seidegård, Gotlands förra landshövding och tidigare ordförande för Systembolaget, verkar inte förvånad över beskeden:

– Det här har även utretts tidigare och då har man kommit fram till samma sak, säger hon.

Om monopolet rasar ihop lär det också förpassas till historien – det blir svårt att övertyga EU om ett återinförande, enligt flera källor.

– Jag är väldigt orolig för den svenska modellen. Systembolaget är populärt, har ett lovvärt syfte och funkar väl, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Varför tror du att många politiker jobbar vidare för gårdsförsäljning, trots varningssignalerna?

– De tycker väl att det låter trevligt med gårdsförsäljning – och det gör det ju! Men det är inte värt att krascha vårt viktiga monopol för det.

Centerpartiet har länge varit positiva till ett införande, med den tidigare gotländske riksdagsledamoten Lars Thomsson som en av de mest pådrivande individerna.

Han vidhåller att monopolet inte alls hotas och hänvisar till en regeringsutredning från 2021. Enligt denna skulle "privat försäljning av sprit, vin och öl i liten skala" vara fullt möjlig.

Olika experter ställs alltså emot varandra här. Lars Thomsson har, å sin sida, inget förtroende för den nu aktuella internrapporten:

– Socialdepartementet har alltid varit emot. De ser på alkoholaspekten, men jag tycker de är fel ute, det är så små volymer det handlar om, säger han.

Socialdemokraterna tillhör dem som vill gå mer försiktigt fram.

Partiet kräver nu att regeringen ska inhämta ett förhandsbesked från EU-kommissionen, gällande monopolet, innan Sverige går vidare med det aktuella förslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!