Innan gårdsförsäljning införs bör EU-kommissionen yttra sig hur det svenska alkoholmonopolet påverkas. Det anser Socialdemokraterna som i riksdagens socialutskott kommer att begära att regeringen inhämtar ett förhandsbesked.
– Det är ett jätteklokt besked. Vi ska inte chansa. Det svenska alkoholmonopolet måste säkras, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).
Gårdsförsäljning har varit en lokal fråga på Gotland i över 15 år. När en utredning med förslag låg på regionstyrelsens bord förra sommaren blev det votering. Socialdemokraterna, som då var i opposition, ville tydligare lyfta fram oron om monopolets fortlevnad. Partiet röstades dock ner av Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.
I det yttrande som skickades till regeringen ställde sig Region Gotland positiv till gårdsförsäljning, och lade dessutom till ett eget förslag. Om utredningens förslag av någon anledning inte genomförs i hela landet föreslogs att ett lokalt försök genomförs med Gotland som pilotområde.
– Voteringen gällde formuleringarna. I grunden tror jag att Socialdemokraterna och Moderaterna är överens om att monopolet måste säkras, säger Meit Fohlin.
I sitt tal på Moderaternas konferens i Karlstad i mars nämnde Ulf Kristersson (M) att regeringen kommer att tillåta gårdsförsäljning. Ett förslag håller på att beredas i socialdepartementet.
I tisdags höll Socialdemokraterna i riksdagen en pressträff. Lena Hallengren, partiets gruppledare i riksdagen, oroas över de uttalanden som näringsminister Ebba Busch (KD) gjort. Hon tolkar dem som om regeringen är beredd att genomföra förslagen, även om det innebär att alkoholmonopolet måste avvecklas.
Socialdemokraterna upplyser om att Finland, som också har alkoholmonopol, kritiserats av EU-kommissionen för den gårdsförsäljning av vin som landet införde 1995. Det gäller vin som gården själv tillverkat och som inte konkurrerar med vin i övriga EU-länder, vilket i praktiken innebär småskalig försäljning av bär- och fruktviner.
På Gotland fanns i fjol 26 företag som tillverkar öl, vin eller andra alkoholhaltiga drycker. Av de förslag till krav som utredningen presenterade bedöms åtta eller nio ha möjlighet att anordna gårdsförsäljning.
– Det verkar inte vara någon stor fråga just nu. Jag har inte blivit kontaktad av något företag, säger Meit Fohlin.