Protester mot vindkraften blir allt vanligare. Vi har tidigare berättat om hur boende i Hablingbo motsätter sig vindkraft vid Stjups, och hur Svenska Byggnadsvårdsföreningen varnar för att vindkraftverk i Buttle och Lojsta kan påverka världsarvet Visby negativt.
Nu har Clas Dahlén startat en namninsamling mot de storskaliga vindkraftprojekten, både till havs och på land.
– Det är oerhört skadligt om Gotland får 2 000 vindkraftverk runt om ön. Gotland är en unik plats, och storskaliga satsningar är en katastrof för öns magi, naturen och besöksnäringen, menar han.
Det var planerna på vindkraftsprojektet Aurora söder om Gotland som väckte Clas Dahlén.
– 370 meter höga vindkraftverk mitt i ett flyttfågelsträck. Jag har varit mycket på Stora Karlsö och tror på Gotlands ornitologer när de varnar för vilken inverkan vindkraftverken kommer att ha på fågellivet där, säger han.
Enligt Claes Dahlén finns det även studier från Harvard University som pekar på att många och stora vindkraftverk kan leda till ett torrare klimat.
Clas Dahlén har redan skrivit till landshövding Anders Flanking och regionråden Meit Fohlin och Andreas Unger om vindkraften.
– De har fått faktarapporter, där de bland annat kan läsa om hur Skottland påverkats av att ha fått 6 400 vindkraftverk.
Den digitala namninsamlingen har i skrivande stund hundratals underskrifter. Några av den har lämnat kommentarer, där det bland annat står:
• "Gotland med angränsande havsområden är synnerligen olämpligt för lokalisering av vindkraftverk. Det flacka landskapet med unika och omistliga kultur- och naturvärden kommer att raseras om de planerade vindkraftsexploateringarna genomförs. Dessutom förstörs boendemiljön för permanent- och fritidsboende. Vindkraften riskerar att utarma Gotland som besöksdestination."
En Facebook-grupp har också skapats i samband med insamlingen. Där höjs även fler röster som ifrågasätter protesterna.
• ”Tror ni Gotland går under för att man sätter upp vindkraftverk till havs? Hur vill ni att vi skall få mer el till ön ? Kom inte och säg kärnkraft”, skriver en person.
• ”Jag vill veta vad för alt ni har till vindkraft. Hur ska vi få el och vart ska produceras annars är det ytterligare en bakåtsträvande gnällgrupp”, skriver en annan.
Clas Dahlén har tillbringat somrar vid Kovik under många år, och har nu ett hus i Näs.
Vad ska du göra med namninsamlingen?
– Den kommer jag att överlämna till länsstyrelsen, säger Clas Dahlén.
Planerar du fler insatser?
– Jag ska skriva till fastighetsmäklarna på ön och upplysa dem att de är skyldiga att informera tänkbara köpare om det planeras vindkraft som kan påverka fastigheten.
Havs- och vattenmyndigheten inledde den 14 september samråd om de tre havsplaner som ska bana väg för mer vindkraft till havs. I ett pressmeddelande om samrådet uppger länsstyrelsen på ön att alla som vill är välkomna att lämna synpunkter om vilka områden som är mest lämpliga för havsbaserad vindkraft.
För den havsplan som gäller området runt Gotland kommer ett samrådsmöte att hållas i Kristianstad den 18 oktober.
Borde inte ett samrådsmöte hållas på Gotland, med tanke på den opinion som finns?
– Det kan man tycka, men det är Havs- och vattenmyndigheten som bestämt var mötena ska hållas, säger Jacob Evaldsson som är havs- och vattensamordnare vid länsstyrelsen på ön.
Samrådet pågår till den 15 december. Sedan ska Havs-och vattenmyndigheten sammanställa alla synpunkter och senast den 31 december nästa år lämna förslag till regeringen.